Schermafdruk 2014-11-25 00.35.42
Begin  jaren ’70.  Economische crisis. Werkloosheid. Trof vooral de jongeren. Georganiseerd en aangemoedigd door de politiek van toen. Ouderen tijdelijk vervroegd buiten ten voordele van de jongeren. Stop!

Gebruikt en vooral misbruikt. Werkgevers. Afserveren oudere werknemers. Duur. Onproductief. Op payroll van de staat. Stop!

In jaren 2000 een embedded systeem. Praktisch instrument voor werkgevers om op hun elegante manier af te raken van hun oudere werknemers. Een dankbaar iets voor moeë werknemers om uit de ratrace te stappen eigen aan hun (knelpunt)beroep.

Een bijkomende vraag kan zijn: wat weet u over het nettobedrag dat een bruggepensioneerde krijgt?
<stilte>

Ik ben er zeker van dat heel veel mensen denken dat brugpensioen de jackpot is. Think again!

Even de historiek.
Op de nationale werkgelegenheidsconferentie van 1973 hadden de verschillende sociale partners aanbevolen dat de NAR. bij CAO een tijdelijk stelsel van brugpensioen moest ontwerpen. Deze CAO is er ook gekomen, namelijk CAO nr. 17 van 19 december 1974, die tot op vandaag geldig is. De eerste brugpensioenregeling kwam dus tot stand en ging van kracht in 1974.

 Theorie en praktijk.
Het brugpensioen was een instrument voor de werkgever om oudere werknemers te ontslaan op een sociaal aanvaardbare manier waarbij de werknemer vroeger dan de pensioenleeftijd uit te arbeidsmarkt kon treden met een financiële compensatie. Tevens was het ook een manier om de werkloze jongeren een arbeidsplaats aan te bieden door hen de arbeidsplaats van de oudere ontslagen werknemers te laten innemen.
(…)

In de jaren 70 en 80 werden ouderen werknemers met een koele zakelijkheid buiten gezet. iedereen ging ermee akkoord omdat er een interessant win-win-systeem was uitgedokterd. De werknemer zag de voordelen en genoot van de ‘betaalde vrijheid’.

Schermafdruk 2014-11-25 00.36.08En dan kwam 2008. Oeps, crisis! Wereldwijd stuikte hele financiële kaartenhuisje in elkaar. Overal vielen enorme zware klappen. Landen zaten tot over hun oren in de schulden. Ons land ook. Nog meer mensen raakten hun job kwijt.

We waren amper hersteld of daar kwam in 2010 een nieuwe crisis aan.  Nog meer bedrijven raakten in moeilijkheden. De ene reorganisatie volgde op een andere. Bedrijven sloten de deuren. Je kon geen krant openslaan of het legertje joblozen nam uitbreiding. Oudere werknemers konden niet snel genoeg ontslagen worden. Of je nu op een half jaar van een mogelijk brugpensioen stond of niet. No mercy. Ook jongeren delen in de klappen.

Ineens wordt de kwestie ‘langer werken’ een hot issue. Ineens hoor je dat ouderen langer aan het werken moeten blijven. Hm, tiens, interessant. Zijn die ouderen -wij dus – ineens wél inzetbaar? Tellen we dan toch mee? Kunnen we productief zijn? Toch een added value?

Hoeveel bedrijven durven 50/55-plussers aan te werven? Hoeveel bedrijven maken er werk van om hun ouder en kostbaar kapitaal verder te laten renderen? Welke 55-plusser krijgt nog een vast contract aangeboden? Hoeveel oudere werkzoekenden worden om die reden ‘consultant’? Hoeveel worden vaste freelancer om toch maar te blijven meedraaien?

Brugpensioen is zoveel jaren geleden in het leven geroepen om ouderen te doen vertrekken om jongeren aan boord te helpen. Ik ben geen econoom maar iedereen met wat gezond boerenverstand begreep toen al dat dit plaatje niet kan kloppen op langer termijn. Op papier zien statistieken er altijd mooi en netjes uit. Maar hoe slim is het echt om een systeem te gaan creëren waarin een oudere werknemer als out & oud wordt bekeken? 

Gisteren kwam ik niet meer bij toen ik las dat vroeggepensioneerden die hun oude dag slijten in het buitenland terug naar België worden geroepen om naar een job te zoeken. Hahaha. Het surrealisme is uitgevonden in België hé mensen!

Dat het brugpensioenstelsel foute boel was, blijkt nu overduidelijk. Dat we het niet kunnen maken om mensen al op hun 52 op ‘rust’ te sturen, is ook overduidelijk. Maar dat we iets moeten doen aan HOE we langer kunnen blijven werken zonder constant tegen een burn-out aan te lopen, is ook duidelijk. Iedereen wil graag blijven meedraaien op een manier dat je kan blijven lachen.

Vervroegd met pensioen gaan, is waarschijnlijk het eerste jaar super leuk. Je hebt ALLE tijd. Ze vliegen erin om huis en tuin op te kuisen. Dan stel ik vast dat hoe netter hun huis en tuin worden, hoe langer hun pruillip is en hoe chagrijniger en knorriger ze erbij lopen.

Bij deze stel ik me met plezier kandidaat om mee te helpen denken en doen.

(@Ann)