Het champagneglas is altijd halfvol, nooit halfleeg! 10 Wifty tips voor een gelukkiger leven.

1652 Views

Het is vandaag de Internationale Dag van het Geluk, met als slogan dit jaar: “I will try to create more happiness in the world around me“. Want voor anderen zorgen, geven, aandacht schenken en andere mensen gelukkiger maken blijkt fundamenteel voor ons geluksgevoel.

Uit het ‘World Happiness Report’ van de Verenigde Naties dat vandaag werd voorgesteld in New York blijkt dat Noorwegen het land is met de gelukkigste burgers ter wereld. België staat op de 17de plaats. 

Oeps, daar gaan we dus snel iets aan doen!

10 Wifty tips voor een gelukkiger leven

1. DINGEN DOEN VOOR ANDEREN: Vrijgevig zijn geeft ons voldoening. Tijd maken, lief zijn, knuffelen… daar voelen niet alleen de anderen zich beter bij, het is ook goed voor ons eigen welzijn. Geven verbindt ons met anderen en het creeërt een sterkere band. Als we dat allemaal zouden doen dan krijg je een gelukkigere samenleving. Dat geven gaat dus zeker en vast niet alleen over materiële dingen of geld, alhoewel we daar ook een instant geluksgevoel van krijgen, maar dat is meestal van korte duur. Dus als je je goed wil voelen, DOE dan goed. Klinkt cliché, maar het werkt wel. Wifty Way: elkaar complimentjes geven, luisteren naar elkaar, want een vrouw in de menopauze kan soms een beetjes klagen. ;-) Terecht trouwens! En er zijn voor Wifties die het minder goed hebben, geen relatie of werk hebben.

2. CONTACT MET ANDEREN: Sociale mensen die veel en sterke relaties hebben zijn gelukkiger, gezonder en ze leven langer. Nauwe banden met familie en vrienden bieden liefde, betekenis en ondersteuning en vergroten onze gevoelens van eigenwaarde. Een groot netwerk zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Actief bezig zijn die banden te onderhouden én te verstevigen zijn essentieel voor ons gelukgevoel. Wifty Way: koester je vriendinnen, zeker die vriendinnen die je al kent van in de puberteit. Spreek regelmatig af, doe dingen samen, en vier elkaar verjaardag samen. Vroeger waren de mannen én de kinderen erbij, dat hoeft nu niet meer persé! ;-)

3. ZORG VOOR JE LICHAAM: Teveel piekeren en in gedachten blijven hangen zet een domper op ons welzijn. Je lichaam en geest zijn verbonden, als je in je hoofd blijft hangen worden de gelukshormonen niet gestimuleerd. Actief zijn, bezig zijn, veel bewegen en sporten maakt ons gelukkiger en is ook goed voor onze fysieke gezondheid. Het geeft ons een instant goed gevoel, verbetert onze stemming en het kan ons zelf bevrijden van een depressie. We moeten zeker en vast niet allemaal een marathon gaan lopen, er zijn simpele dingen die we elke dag kunnen doen. Eén van de belangrijkste dingen dezer dagen is regelmatig unpluggen. Weg van die computer, smartphone uit en naar buiten. Veel bezig zijn en bewegen zorgt er ook voor dat we genoeg slaap krijgen. Een goede nachtrust is ook bevorderlijk voor ons welzijnsgevoel. Wifty Way: wij raden alle Wifties aan om ‘s morgens thuis een dansje te doen. Zet een leuk muziekje op, dat kan een hit zijn uit de jaren ’70 of ’80, en beeld je in dat je achtergronddanseres bent van Madonna of Robbie Williams. Er bestaat geen betere start van de dag, je bloedsomloop krijgt een push, de muziek geeft je een kick, je wangen blozen en je voelt je een pak jonger én gelukkiger. Klaar om erin te vliegen. Wel pas doen als iedereen het huis uit is! ;-)

4. LEEF BEWUST: Er moet toch meer zijn in het leven dan dit? Ken je dat gevoel? Wel, goed nieuws, er is inderdaad meer in het leven dan dit. En het bevindt zich hier voor ons. Je moet het alleen leren zien. Bewuster leven kan wonderen doen voor ons welzijn op alle vlakken. Bewust kiezen hoe je naar het werk gaat, wat je eet, waar en met wie je afspreekt, wat je eet, wat je leest en bekijkt enz.. Bewuste keuzes maken en kiezen voor de positiefste opties brengt ons in balans. In het NU leven zorgt ervoor dat je stopt met piekeren over het verleden of dat je je zorgen maakt over de toekomst. Je haalt zoveel meer uit je dag! Wifty Way: Ja, we hebben geen tijd te verliezen, dus stop met dingen doen die je niet graag doet. Vriendinnen die je een slecht gevoel geven? Mensen die je ongelukkig maken? Weg ermee. En geniet van elk moment. Hoe bewuster je dingen doet hoe mooier de herinneringen eraan worden. 

5. NIEUWE DINGEN LEREN: nieuwsgierig en leergierig zijn beïnvloedt ons welzijn positieve, het stelt ons nieuwe ideeën voor en helpt ons om betrokken te blijven. Het geeft ons ook een gevoel van voldoening en boost ons zelfvertrouwen en onze veerkracht. Er zijn veel manieren om nieuwe dingen te leren, je kan opnieuw gaan studeren of je kan vaardigheden leren van vriendinnen. Wifty Way: zoek samen met vriendinnen een leuke uitdaging. Leer flamenco dansen of volg samen Chinees. Dingen bijleren én plezier maken samen is goed voor onze eigenwaarde en zelfzekerheid.

6. PLANNEN MAKEN: Uitkijken naar de toekomst is belangrijk voor ons geluk. We hebben allemaal doelen nodigen om ons te motiveren, die moeten uitdagend genoeg zijn om ons te prikkelen, maar ze moeten natuurlijk ook haalbaar zijn, want het onmogelijke proberen te bereiken zorgt voor onnodige stress. Het kiezen van ambitieuze, realistische doelen geeft ons leven richting en brengt een gevoel van voldoening als we ze verwezenlijken. Wifty Way: Wat had je altijd al eens graag gedaan, maar je durfde het nooit, of het was het moment niet, of het was te dit of te dat? Het is nooit te laat, maak plannen, begin met kleine stapjes en geniet van de weg er naartoe! 

7. RELAX: Iedereen heeft last van stress, de een wat meer dan dan de ander. Of het nu op het werk is, in een relatie, bij een groot verlies of een mislukking, hoe we daarop reageren heeft een grote impact op ons welzijn. Er zijn mensen die bij de pakken blijven zitten, anderen pakken de koe bij de horens. Wat er ons overkomt, daar hebben we meestal geen vat op, maar we kunnen onze houding ten opzichte van wat er gebeurt wél kiezen. Hoe we reageren en omgaan met negatieve zaken is belangrijk voor het verdere verloop. Volgens recent onderzoek is gebleken dat veerkracht en flexibel zijn, net als andere sociale vaardigheden, kunnen worden aangeleerd. Ook na 50! Wifty Way: Leren loslaten, dat ik de kunst van ouder worden. Stress mag niet blijven hangen. Volg yoga of doe een cursus mindfulness, ga zwemmen, koop een hond, volg zangles. En bij groot verdriet of grote onrust, praat erover met anderen, zoek professionele hulp bij een psycholoog of therapeut. Of stuur een mailtje naar wifty@wifty.be en vertel je verhaal. Wij helpen je graag verder.

8. POSITIEVE EMOTIES: We zeggen het hier op Wifty al vaker, omring je met positieve mensen, denk positief en doe positieve dingen. Kies voor emoties zoals vreugde, dankbaarheid, tevredenheid, liefde, inspiratie en trots. Geef voorrang aan positieve emoties en ban de negatieve. Zonder de realiteit uit het oog te verliezen natuurlijk. Het klinkt cliché maar het glas is halfvol, nooit halfleeg. Wifty Way: We bedoelen het champagneglas hè! ;-)

9. TEVREDEN ZIJN MET JEZELF: Niemand is perfect, maar we spiegelen ons té vaak aan andere mensen en we staan veel te veel stil bij onze gebreken, bij wat we niet hebben in plaats van wat we wél hebben. Dat maakt het veel moeilijker om gelukkig te zijn. Jezelf leren accepteren, jezelf graag zien, liever zijn voor jezelf als er iets misgaat, geen schuldgevoelens opstapelen… Tevredenheid, content zijn met jezelf, verhoogt de kunst van het genieten. En het helpt ons ook anderen te accepteren zoals ze zijn. Wifty Way: Kijk elke ochtend in de spiegel en zeg luidop: “Wat zie je er weer goed uit vandaag!” gevolgd door een welgemeende “Ik zie je graag!” Geloof ons, je bent echt de belangrijkste persoon in je leven. Dus je kan maar zo snel mogelijk blij zijn met jezelf!

10. MAAK DEEL UIT VAN EEN GROTER GEHEEL: Mensen die zin geven aan hun leven en die een doel hebben zijn gelukkiger voelen zich meer in controle en halen meer uit de dingen die ze doen. Ze ervaren ook minder stress, angst en hebben minder last van depressies. Maar waar vinden we die zin en dat doel? Voor sommige mensen is dat hun geloof, voor anderen het gevoel van ouders te zijn, of een job doen die verschil maakt, anderen gelukkig maken, vrijwilligerswerk doen… Het is voor iedereen anders maar één dingen hebben ze wel gemeen: betrokken en verbonden zijn met iets groter. We-time ipv me-time! Wifty Way: Voor ons is dat Wifty. Weten dat we andere vrouwen raken, aan het lachen brengen, blijer maken, kunnen helpen. En daarnaast samen met hen uit de bol gaan op Wifty parties of boeiende gesprekken hebben op Wifty Talks. Dat we samen aan dat grote Wifty universum werken… Ja, daar worden wij nu eens héél gelukkig van! ;-)

Cheers!

helene@wifty.be

0 Comments

Leave a Comment