“50 is maar een getal. Blijf jezelf, zorg goed voor jezelf en hou van jezelf en het komt allemaal goed.” Annick is een 55-jarige ‘jonge’ meid. Ze heeft 3 kinderen en 3 kleinkinderen. Sinds 2001 spelen nek- en rugproblemen haar lelijk parten. Maar ze houdt zich kranig.

50 is maar een getal. In haar hoofd is altijd het jonge meisje blijven leven dus ze past voor het beeld van de “bomma” op 50.

Op haar Facebookaccount omschrijft ze zichzelf als ‘ruwe bolster…zachte pit.’ Ze is single en wil graag een fijne vriend vinden. Na enkele vervelende ervaringen is ze voorzichtiger geworden.

Het leven heeft haar ook serieuze meppen gegeven maar die probeert ze te ‘parkeren’. Ze is er sterker uitgekomen en dat is tenslotte wat telt. Kennissen en vrienden zien haar als een sterke en zelfzekere vrouw, goedlachs en recht voor de vuist.

Ze reserveert tijd om actief te blijven en zeker voor haar hobby’s zoals toneel in een klein en jong gezelschap. En met ‘jong’ bedoelt ze dat de vereniging nog maar 2 jaar bestaat en niet op de leeftijd van de leden. Juist is juist voor Annick.

Ze probeert een jeugdige look te behouden maar probeert hierin niet wanhopig te zijn.  Ze beseft meer dan ooit dat je altijd jezelf moet blijven en dat je jezelf nooit mag verloochenen, voor niets of niemand.

1. Wat vond je van 50 worden?

In tegenstelling tot 40, vond ik 50 worden best uitdagend en ik heb dit ook gevierd met een fuif.  Ik ben teveel vrienden en kennissen verloren rond deze leeftijd (kanker, ongeval,…) dat ik het een eer vond om 50 te mogen worden.

Ik vond het meteen ook mijn doel om aan de buitenwereld te laten zien dat 50-ers echt geen oude mensen zijn. Dat blijft nog steeds mijn challenge.

In 2014 (op mijn 52) heb ik daarom aan een fotoshoot deelgenomen, waarvan 1 foto in bijlage.

In de herfst organiseren een vriendin en ik nog een fotoshoot in een speciaal glamoureus en stijlvol kader … enkel voor 50+.

2. Wat vind je minder leuk aan 50+?

De menopauze, zonder twijfel!  Je hebt echt geen controle meer over je lichaam: het doet raar, reageert anders. Je krijgt allerlei kwalen die je daarvoor niet had. Net alsof je het lichaam van iemand anders hebt gekregen.

Ik neem hiervoor nu hormonen maar een groot deel van de “kwalen” blijft toch aanwezig.

Weet je wat ik zeker kan aanraden? “De Menopauze Monoloog”, de show van An Nelissen. Het doet je hierom lachen en nadien kun je alles wat beter relativeren.  Erover praten met andere vrouwen helpt ook heel goed.

3. Wat is jouw levensmotto?

De enige weg is vooruit.  Ik heb al zoveel ellende gekend dat ik geleerd heb dat bij de pakken blijven zitten en in een hoekje zitten grienen niet helpt.

4. Welke droom heb je nog ?

Na tal van mislukte relaties zou ik nu eindelijk toch eens iemand vinden waar ik voor de rest van mijn leven gelukkig en harmonieus kan mee samen leven.

Verder wil ook nog (buiten die relatie) een stulpje voor mezelf creëren al was het maar om toch nog een veilige thuishaven te hebben voor wanneer ik alleen kom te staan.

5. Wat is jouw raad voor de ‘nieuwe’ 50-ers?

Dat ze zich niet teveel fixeren op het getal 50, het is maar een getal. Blijf jezelf, zorg goed voor jezelf en hou van jezelf en het komt allemaal goed.

6. Wat zou jij je jongere zelf (20-er / 30-er) hebben aangeraden?

Nog beter beseffen dat de tijd vliegt en dat je er gebruik van moet maken om je eigen dromen waar te maken en dat je enkel die van jezelf moet nastreven en die dromen niet moet verliezen voor de dromen van een ander.  Ooit komt er een tijd dat je geen tijd meer hebt om ze waar te maken. Denk dus goed aan jezelf en draag ook zorg voor jezelf.

Denk ook aan je gezondheid: eet gezond en beweeg gezond. Het is later allemaal zo belangrijk. Wanneer je jong bent, lijkt 50 zo ver af en geef je daar niet om en leef je vaak ook ongezond, omdat het leuk is op dat moment. Maar op latere leeftijd draag je daar dan vaak de (rotte) vruchten van. Dus denk aan jezelf in alle aspecten.

7. Wat staat op jouw Fuck-it-list?

Eigenlijk niet veel. Ik doe gewoon nooit dingen tegen mijn zin en heb lak aan wat anderen zeggen …

8. Heb je dagelijkse rituelen (bv. oefeningen bij het opstaan, bepaald ontbijt, douche/bad en misschien een geurtje dat je niet meer kan missen, …)

Ik probeer gewoon zo gezond mogelijk te leven. Ik rook niet en drink heel weinig alcohol.  Die 2 dingen hebben een heel negatieve invloed op je lichaam, ook uiterlijk.

Ik laat  ’s avonds de koolhydraten omdat het lichaam die dan niet meer verbrandt en ze dan toch maar nodeloos omzetten in vetten, iets waar wij als ‘menopauzers’ toch heel erg moeten mee oppassen.
’s Morgens eet ik sowieso mijn portie havermout (warm of koud) met 3 soorten fruit en granola’s. Een lekkere en gezonde start van de dag. Ik probeer mijn gewicht zo goed mogelijk in balans te houden.

Ik doe dit alles zonder te vergeten te genieten van het leven.

Verder verzorg ik mijn huid zo goed mogelijk met aangepaste crèmes voor mijn nu veel te droge huid. Behalve mijn gelaat krijgt mijn volledige lichaam iedere dag zijn portie bodylotion of olie. Dat laatste kan ik niet meer missen, het houdt mijn huid zacht en jong.

Mijn favoriete geur, en de geur waar iedereen mij steeds aan herkent, is Angel van Thierry Mugler.

Vroeger ging ik 3x per week fitnessen maar ik kreeg steeds meer last van gewrichtsontstekingen en blessures aan de ligamenten. Dat heb  ik moeten stoppen. Nu ga ik regelmatig wandelen met de hond.

Verder houdt één van mijn kleinkinderen, de oudste kleindochter van 4, mij jong.  2 dagen in de week ben ik opvang-oma.