SUMMER OF LOVE

Wat gebeurde er exact 50 jaar geleden op modevlak? 1967 was een keerpunt in de mode: Mary Quant kwam met de minirok, kleuren werden feller en de Space Age look van Pierre Cardin was hot. Alles kon, jurkjes in papier of in pailletten, maffe hoeden, strikken, bloemen en grote plastieken zonnebrillen. En het was de zomer van de hippies. Heerlijke, speelse en kleurrijke bende!

Peace & love, paisley prints, Twiggy als rolmodel en Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles op de achtergrond. Dat was de zomer van 1967, de Summer of Love, één van de hoogtepunten van de jaren ’60 hippiecultuur. 

“If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair.” zong Scott McKenzie in 1967. Dat zou het themalied zijn van de Summer of Love, die wereldwijd plaatsvond maar zijn hoogtepunt in de de wijk Haight-Ashbury in San Francisco had. Op dat hoogtepunt kwamen er 100.000 hippies samen, om te leven van liefde, sex en muziek. En drugs.

Het begon in januari 1967, toen zo’n 50.000 hippies afzakten naar de Gathering of the Tribes in het Golden Gate Park in San Francisco. Allen Ginsberg, die het festival mee organiseerde, las voor uit eigen werk en bands als Jefferson Airplain en Grateful Dead traden op. Half april demonstreerden in New York zo’n 400.000 mensen tegen de oorlog in Vietnam.

Na de zomer kwam een einde aan de Summer of Love. De meeste jongeren hervatten hun studies en de anderen beseften dat ze niet alleen van Love & Peace konden leven. Op 6 oktober werd er een begrafenis georganiseerd en werd de Hippie begraven. De Summer of Love ging ten onder aan haar eigen succes, maar wellicht ook aan haar eigen naïviteit.

Leuke herinneringen aan die periode? Vertel het ons!

Wat we in 1967 tijdens die Summer of Love droegen? GENIET van een kleurrijke flashback!

 

helene@wifty.be