50-plus en beter dan ooit. Dat lezen we in de krant. Zonder enige gêne genoteerd. Zou de kracht van de juiste beeldvorming omtrent 50-plus nu definitief zijn ingezet?

Het is overduidelijk dat steeds meer publieke mensen (nieuwsankers, acteurs, actrices, auteurs,…) die de kaap van 50-plus nemen hét bewijs zijn dat 50+ en 60+ verre van oud & out betekent. Integendeel.

Vijf jaar geleden zijn we met Wifty gestart vanuit ene gezonde verontwaardiging omtrent de foute beeldvorming. We zijn als eersten hard beginnen te trekken om de visies en meningen correcter bij te stellen.

Het opiniestuk van Jan Segers verdient om die reden onze aandacht omdat het een geweldige ode is aan onze meest trouwe nieuwsanker Martine Tanghe. En aan 50-plus maar zeker ook aan.

“Martine Tanghe, 62, nieuwsanker en vrouw.

Als nieuwsanker is Martine Tanghe gisteren 40 geworden. Dat heeft geen collega haar voorgedaan en zal niemand haar nog nadoen. Op 10 mei 1978 presenteerde de 22-jarige Tanghe voor het eerst het nieuws op de BRT. Ze deed dat met lang sluik haar en in een ruitjeshemd, maar ook toen al in een Nederlands dat helder en natuurlijk klonk.

Tien decors, elf bazen en twaalf journalistieke trends heeft ze overleefd, maar klasse en stijl overleven elke mode. Het woord wordt vaak lichtvaardig gebruikt maar Martine Tanghe is een icoon in Vlaanderen.

Toen Humo de balans opmaakte van een halve eeuw poppolls bleek zij in de tijdloze top-10 te staan, tussen – ja, lach maar- Lady Diana, Kim Clijsters, Margaret Thatcher, Angela Merkel, Moeder Teresa en koningin Fabiola.

Daarvoor hoefde ze, in tegenstelling tot hogergenoemde celebrity’s, ogenschijnlijk niets speciaals te doen. Alleen trouw op post zijn, elke avond in uw huiskamer, en in klare taal vertellen wat er die dag was gebeurd, dichtbij en ver weg. Martine Tanghe doet wat een anker moet doen, op tv net als op zee: houvast bieden, ook in ruw weer. Wijlen Walter Cronkite, de legendarische anchorman van CBS Evening News, gold jarenlang als de meeste vertrouwenwekkende man in Amerika. Bij zijn dood roemde president Obama hem als stem die zekerheid bood in een onzekere wereld. (…)

Enige ervaring in de journalistiek en in het leven is dan geen ballast maar een plus. Vlaanderen boft wat dat betreft. Bij VTM heet Martine gewoon Dany, gelijken in leeftijd en in vakkennis, en zijn…

…Stef Wauters en Birgit Van Mol sinds kort 50-plus en beter dan ooit.

Presenteert Martine Tanghe ‘Het journaal’, dan heeft dat smaak, en geur en kleur – rood beweren haar critici nu al 40 jaar. Maar dat hoor je niet in haar teksten. Hooguit lees je het in haar ogen of in die spaarzame frons: een blijk van medeleven, een vleugje verontwaardiging. Mag het nog? De populaire Becaus kreeg van de VRT het voorstel om na 65 door te gaan.

Martine Tanghe wordt 63. Benieuwd of de VRT ook aan haar zou voorstellen om door te gaan, mocht die gelegenheid zich voordoen. Je wenst het haar van harte toe.

Dat Martine Tanghe vandaag ‘op haar leeftijd’, zoals dat heet, nog ‘Het Journaal’ presenteert, is niet meer dan logisch, want ze blijft goéd. Maar tegelijk is het opmerkelijk en uitzonderlijk want vaak worden vrouwen van het scherm gehaald bij de eerste rimpel in hun hals of zodra ze maatje 36 zijn ontgroeid.

Alle leeftijden door elkaar komen er op de BBC bijna evenveel vrouwen als mannen op het scherm. Maar boven de 50 presenteert er voor elke vier grijzende mannen maar één vrouw, die dan niet zelden elk spoor van grijs laat bijkleuren tot blond of bruin.

Je zou de VRT dus een pluim geven, was het niet dat vakvrouwen als Martine Tanghe (62) altijd en overal, in de media en in alle sectoren, de norm zouden moeten zijn en niet de uitzondering die zij vandaag is.

Proficiat, mevrouw Tanghe.”

(Bron: opinie van Jan Segers in Het Laatste Nieuws – 11 mei 2018.)

Filmpje: In beeld: Martine Tanghe is 40 jaar nieuwsanker