Vriendin Karin (49) is terug van weggeweest na drie maanden India. Een zoektocht, een reis naar binnen, die de afgelopen maanden alle aandacht kreeg in het prachtige land van Boeddha & 1000 en één Goden. 

Karin is ook onze yoga lerares, ze is geëngageerd door de visie van een wereld vol vreugdevolle en inspirerende mensen en ze moedigt het lichaam aan om te bewegen van een geremde vorm van expressie naar voluit ‘leven’.

Drie maanden zonder Karin wil zeggen dat ik van hubby Hans yoga les kreeg op de mat in ons salon. Strenge yoga leraar, mijn Hans. Blij dat Karin terug is! ;-)

[typography font=”Lobster” size=”24″ size_format=”px”]”Maak je lichaam wakker, leef je passie en geniet!”[/typography]

 

10814269_10152897247629525_731737721_nAls kind volgde Karin verschillende dans- en balletstijlen en yoga is haar favoriete vorm van expressie. Het is duidelijk, Karin houdt van ademen en bewegen. Ik sta vaak met open mond te kijken hoe ze zich in alle richtingen plooit en op 1,2,3 in grand écart zit. Ze lijkt wel van caoutchou.

Na een 4-jarige opleiding als gezondheidsconsulente aan de Levensschool te Tongerlo, een 500u Yoga Teacher Trainingen van Svaha Yoga Amsterdam is ze dus net terug van een Yoga, Ayurveda en Filosofie 500u Teacher Training in India. Ik ben benieuwd wat deze mooie reis haar bijbracht.

Bij een lekkere gluhwein op een winters terras laat ik haar vertellen: 

Karin: “Je kent me Hélène, als het goed aanvoelt beslis ik à la minute en is er geen tijd voor twijfel en tegenwerpingen. En dan lijkt het alsof de hele cosmos plots meewerkt en gebeuren er dingen die het puzzeltje van die keuze mooi in mekaar laten passen. Op 23 juni besloot ik deze reis te maken. Ik genoot nog van de zomer aan de kust, daar hebben we elkaar nog een paar gezien bij Surfers Paradise. Ik handelde enkele belangrijke familiale en lopende zaken af, informeerde voor een visum en boekte mijn ticket net één week voor ik vertrok. Mijn bagage beperkte zich tot een rugzak van 13kg en achteraf bleek dat meer dan de helft overbodig was.”

10850823_10152897250154525_1354076121_n

Waar kwam je terecht?

Karin:‘Santosh Puri Ashram’ kreeg de naam van de grondlegger en samen met het woord ashram kan je het vertalen in “kom, en doe iets in tevredenheid”. Zo’n 45 jaar geleden besloot een Duitse 24-jarige vrouw, Maa Narvada (Mataji), op zoek te gaan naar haar Meester in India. Na één jaar ontmoette zij Santosh Puri (Babaji), een sadhu (iemand die afstand doet van al zijn materiële bezittingen) die haar telkens weg wees om zich volledig ten dienste te stellen van het Goddelijke en een celibatair leven leiden. Maar Mataji was vastbesloten en niet weg te houden van zijn zijde. Samen leefden zij bijna 10 jaar onder een boom in alle eenvoud en in vaak harde omstandigheden. Acht jaar later trouwden ze, wat niet gebruikelijk is voor sadhus, vanwege hun spirituele relatie. Net voor Mataji zwanger werd van Ganga, een zoon, sponsorde Mataji’s moeder vanuit Duitsland een stuk grond dat de start werd van de huidige ashram. In het begin was er enkel de dhuni (heilig vuur gebruikt voor offergave tijdens ceremoniën) en een stal voor de 2 heilige koeien. Stelselmatig breidde niet alleen hun gezin uit maar bouwden zij de ashram verder met een kamer voor het gezin, een kookplaats, en enkele jaren later nog meer slaapplaatsen om mensen op spirituele zoektocht of hulpbehoevenden te herbergen. 

Spiritualiteit vormt in India een onderdeel van het dagelijkse leven, het legt de focus meer op de geestenwereld en zelfontwikkeling in plaats van fysieke en/of aardse dingen, terwijl religie meer een verzameling geloofsstandpunten en rituelen omvat die beweren een persoon in de juiste verhouding tot God te plaatsen. Nog steeds heeft de ashram een spiritueel doel maar sinds Babaji zijn lichaam verliet in 2001 worden er ook yoga, ayurveda (de wetenschap van het leven) en filosofie opleidingen en workshops gegeven. Dit jaar heeft ook Mataji haar lichaam verlaten en wordt er gespaard voor het oprichten van een tempel zodat zij naast Babaji een ereplaats krijgt. De Teacher Training waarvoor ik me inschreef was een 500-uren yoga, ayurveda en filosofie opleiding die verliep over 3 maanden. Ik dacht ginder een zee aan tijd te hebben maar bij aankomst kreeg ik onmiddellijk een vrij strikte dagplanning.”

Van Surfers Paradise in Knokke naar een Indische ashram?

Karin: “Hahaha, ja, het contrast kan niet groter zijn! Het werd een bewogen eerste week met aanpassingsverschijnselen en enkele dagen in bed met 40° koorts. Mijn hele verteringssysteem werd lam gelegd. Goed te weten om ook middeltjes mee te nemen die constipatie oplossen!”

[typography font=”Lobster” size=”24″ size_format=”px”]Het doel van mijn reis werd zonder twijfel duidelijk: letterlijk en figuurlijk leren loslaten.[/typography]

En hoe zag je dagschema eruit?

Karin: “Het dagschema startte bij het kraaien van de haan maar in India is dat het geluid van de conch (Shankha schelp gebruikt als ceremonieel trompet). Het geluid zou slechte energieën wegblazen. 

4:00 am – Met kleine oogjes draaide ik me nog eens om, maar shatkarma technieken die we elke ochtend moesten doen voor het reinigen van ogen, oren, darmen en de maag stonden op het agenda en daar had je wel even tijd voor nodig! 

Gelukkig had ik mezelf een ‘luxe’ kamer gegund en in Indische ashram termen betekent dat met eigen toilet en douche. Met een emmer en wat zeep hield ik alles proper maar toch nam ik de genen van mijn moeder op gebied van hygiëne mee op reis terwijl ik zo gezegd had dat ze thuis moesten blijven! ;-)

4:30 am – stilte of meditatie rond de dhuni (een ontvankelijk open vuur voor offergave). 

5:00 am – aarti of puja (rituelen ter ere van Babaji en Mataji, deities of Goden). Ganga Puri, de oudste zoon van Babaji en Mataji en Gangotri, de jongste dochter wisselden af om de aanwezigen hierin te begeleiden. Het samenspel van subtiel geurende wierrook en het sfeervol geknetter, de warmte en het licht van haardvuur bracht ons in een puur geestelijke sfeer. Er wordt aangenomen dat het Sanskriet een heilige taal is en dat begon ik snel te geloven want ook al begreep je geen letter van wat er gezongen werd, toch deed iedereen al na enkele dagen een vol mondje mee! Ondertussen wordt gans India wakker…de hele buurt zingt mantra’s (gezongen woorden, spreuken of teksten uit de oude geschriften die bevrijdend werken op de geest en veelal herhaald worden) en langs alle kanten hoor je chanten (verschillende mantra’s zingen met als effect het harmoniseren van ademhaling en hartslag, het brengt het hele menselijke systeem in een andere staat van bewustzijn) onder ritmisch klinkende belletjes, gongs en conches. Het geeft een enorm vredig en intens gevoel van samenhorigheid, eerbied voor elke nieuwe dag die begint, voor het lichaam dat ontwaakt, voor de energie die je terug voelt stromen na enkele uren nachtrust en stilte. Je leeft! 

[typography font=”Lobster” size=”24″ size_format=”px”]Terwijl de meesten in het Westen uit de slaap gerukt worden door een enerverende wekker, snel een douche nemen om de prut uit de ogen te halen en vervolgens naar het werk te filleren met een boterham in de hand, verloopt de ochtendspits in Haripur met een zekere sereenheid en aandacht voor lichaam én geest. [/typography]

6:00 am – een wisselend programma van shatkarma (zuiveringstechnieken), sukshma vyayama (subtiele yoga technieken), pranayama (ademhalingstechnieken) of leringen uit de Hatha yoga Pradipika.

7:30 am – meestal 2 uur durende yoga les. 

De ashram is uitgegroeid tot een plek waar vandaag mensen van over de hele wereld welkom zijn voor korte of langere tijd om rust te vinden, zichzelf te ont-dekken of gewoon te kunnen ‘zijn’. Je hoeft er geen cursus te volgen, je kan bij het boeken van logement, gratis deelnemen aan de ochtend yogales van Mandakini en na de middag aan de satsang (llezing of levenslessen) van Ganga of Gangotri Puri. 

10850848_10152897249839525_1813846490_nDe 6 deelnemers aan de Teacher Training (voor data en prijzen zie hun website www.yoganga.org) kwamen vanuit verschillende werelddelen: Mexico, Venezuela, USA, Duitsland, Roemenië en België. Ganga Puri, onze leraar yoga en filosofie deelde vanuit zijn bewogen achtergrond in alle eenvoud en liefde zijn ervaringen en wijsheid met ons. Het yoga programma verliep volgens de bewegingen van de maan: meer intens naar volle maan en afnemend naar nieuwe maan. Hatha Yoga (ha=zon, tha=maan) streeft via asana’s (yogahouding) naar een evenwicht tussen twee tegengestelden. De yoga filosofie zit verweven in elke beweging en vertrekt vanuit de principes van de natuur die op zich gebaseerd is op haar 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte, en haar 3 kwaliteiten: structuur, transformatie en handhaving.

Die levenswijsheid vertaalde zich in het fysiek en mentaal na-apen van soorten wezens in het evolutieproces op onze planeet. Soms waren we een arend of een slang en soms waren we een leeuw of een hond. Door het nabootsen van ook de geluiden van die schepsels herleefden we vroegere levensvormen om zo ons lichaam de kans te geven oude pijnen of traumatische gebeurtenissen op te lossen.

Hmmm, ik kan je vertellen dat het ego daar niet op zijn plaats hoort en schroom en schaamte soms zwaar onder proef stonden. Een bijzonder en schematisch perfect in mekaar gestoken sequence (Yoganga Hatha Vinyasa) die ik met veel enthousiasme ga delen in mijn yogalessen! 

10863477_10152897247924525_1268503512_n

9:30 am – Eindelijk ontbijt! Ik hoef je niet te vertellen dat we dan ‘aten als een koning’. 

10:30 am – Na het ontbijt ruimden we het karmisch verleden op om zo het leven door een roze bril te zien met karma yoga. Er werd gestoft, geschrobt en geblonken. Selfless service ten dienste van de ashram, niet verplicht maar de beloning is groot dus enkel als ik een goeie reden had kon ik hieraan ontglippen want poetsen is nu nét niet mijn favoriete bezigheid. Soms kon je ook meehelpen met de voorbereidingen van de lunch maar die taak was zo geliefd en bijgevolg snel uitverkocht. 

12:30 am – Lunchen als een prins in kleermakerszit, de meest natuurlijke houding in het ashram-leven, en effectief, het voelt goed! Zelfs nu voel ik nog dat ik liever op de grond zit dan aan een tafel op een stoel. Als een fakir op een matje gezeten kregen we een stalen schotel en een idem beker gevuld met plat water. Tijdens het opscheppen zongen we een dankgebedje en als iedereen bediend was vraagt de beleefdheid enkel je rechter hand gebruiken om het voedsel naar binnen te krijgen want je linker is onrein (nodig om je achterste proper te maken bij toiletgebruik). Bij gebrek aan bestek werkt de chapati (Indische granen pannekoekjes) als opvangnet voor rijst en subji, een gemengde vegetarische groenteschotel in spicy saus bereid met de meest uitgelezen en prikkelende kruiden. Elke hap was zowel een gokspelletje als een uitdaging.

Voor de sukkelaars waren er ook soeplepels beschikbaar. En ja, ik behoorde, weliswaar met enige fierheid, tot die categorie ook al werd mij uitgelegd dat eten met de vingers van je rechterhand in de hartmudra (een mudra is een symbolisch gebaar met de hand), respect en dankbaarheid tonen voor het voedsel dat je opneemt. Bijna alle handelingen zijn in India een ritueel en worden verklaard vanuit een filosofisch standpunt.

Mooi, maar alles heeft zijn tijd en omgeving, niet? Vegetarisch? Ja hoor, met plezier 3 maanden geen vlees, vis of eieren. Niet dat ik het niet lust maar vanuit ethisch standpunt krijg ik het moeilijk door de keel. Als je een dier, dat zoals wij leeft in vlees en bloed, vrede- en liefdevol groot brengt, hoe kan je het dan slachten en opeten?

[typography font=”Lobster” size=”24″ size_format=”px”]Teveel mensen leven in onwetendheid of willen bewust niet weten wat er vooraf ging aan die ribbekes, tonijnsalade of malse steak op hun bord.[/typography]

 

But no offense voor anders denkenden! Ik respecter ieders keuze maar hoop op verandering in de wrede ‘vis- en vleescultuur’. Als je nu denkt dat ik een halve seut ben, dan wordt ik dat nu hélemaal want ik heb in 3 maanden geen druppel alcohol gedronken. Dàt was ont-giften na de zomer in Knokke doorgebracht te hebben :-).

Mijn dagelijkse café latté bleef ook een fata morgana en Q-Music werd vervangen door mantra’s om in een toestand van magische trance te geraken en zo de geest te zuiveren. OM namah Shivaya! In het hindoeïsme wordt Aum of Om algemeen als de basismantra beschouwd. Het woord Om heeft echter een veel diepgaandere betekenis. Het is niet alleen de betekenis van het woord dat hierbij van belang is. Men gelooft dat de trilling van deze klank een verheffende werking op de trilling van het lichaam heeft, waardoor een hoger bewustzijn bereikt wordt. Volgens sommige theorieën geeft deze klank ook een opstijgende lijn langs de chakra’s (energiecentra of zenuwknooppunten die corresponderen met een bepaalde frequentie in het lichaam) weer. 

10850934_10152897243604525_393386090_n

2:00 pm – Wisselend van maand tot maand: anatomie, asana adjustments (yoga houdingen verbeteren als leraar) of yantra/mandala schilderen. Een yantra is een symbolische vorm voor de kwaliteiten van een God en een mandala is een geometrisch patroon dat metafysisch of symbolisch de cosmos uitbeeldt. Hélemaal mijn ding! Een echt presisiewerk en ik ondervond soms diepe onrust en ongeduld waarvan ik niet wist dat die nog bestond. Het maakt je geest werkelijk ‘leeg’ want je bent helemaal benomen door dat uiterst fijne werk.  Het slorpt je werkelijk op. 

3:30 pm – Chai tea met mega veel suiker maar zonder koekjes en chocolade. Mijn lieve moeder gaf me wel genoeg voorraad mee om niet téveel af te kicken. Ik denk dat ze schrik had mij anders niet meer te herkennen, haha! Hoge temperaturen lieten mij eerder smelten voor chocolade dan dat de chocolade op zich smolt. Gevolg: +4 kg! Daar zit ik nu mee, twisten wordt moeilijk maar mijn favoriete jeans wacht wel op mij. Ja, extra gewicht, in tegenstelling tot wat ikzelf en de meesten misschien dachten. 

4:00 pm – Wisselende lessen uit de Ayurveda (theorie en praktijk in de vorm van kooklessen) of Bhagavad Gita of Yoga Sutra’s van Patanjali. 

6:15pm – Gevarieerd avondeten: rijst, groenten en chapati’s. 

7:00 pm – Wederom hetzelfde ritueel als in de ochtend: Puja en aartii rond de dhuni en de temple van Babaji en Mataji.

[typography font=”Lobster” size=”24″ size_format=”px”]Helemaal ondergedompeld in de Hindi en Boeddhistische energie voor 90 dagen, ik vond het zalig![/typography]

Zo totaal anders dan een workshop van één dag of zelfs de vorige Yoga Teacher Training die ik volgde in eigen land. Toch hangt alles af van je ingesteldheid. Je haalt eruit wat je zélf wil of nodig hebt. 

Ik bent dus héél blij met die nieuwe ervaringen. En die 4 kg extra? 

Ach, ik trakteer mezelf en mijn dochter Estelle vanavond op hetgeen ik het meest gemist heb ginder: nen echten Belgische friet van bij Don Patat. Yep!

Check Yoga Karin: http://www.yogamore.be

Reageren op het verhaal van Karin kan hieronder of via helene@wifty.be