Mijn mama (77) vertrouwde me begin dit jaar toe dat ze niet meer in bikini op het strand zou verschijnen – omdat het tijd werd voor een badpak. Gisteren zag ik haar in een prachtige witte bikini als een echte diva op een strandzetel liggen. Met pretlichtjes in haar ogen. Ze zag er prachtig uit.

En waarom ook niet? Wat een gedoe om wakker te liggen over hoe anderen jouw lichaam zien. Terwijl die anderen helemaal niet met jouw lichaam bezig zijn wegens te druk met hun eigen lichaam. Hahaha, hoe ironisch!

Doe zelf even de test. Zit jij op het strand rond te kijken naar onvolmaaktheden bij anderen? Ik in ieder geval nooit. Ik geniet van blije mensen die zich amuseren, ik focus me niet op billen of buikjes of borsten. Ik zie het geheel.

Om maar te zeggen, op het strand moet je je goed kunnen voelen. Hoe jong of hoe oud je ook bent.

Foto’s: Jane Canedo

Ik zag een mooie reeks foto’s van fotografe June Canedo die dit gevoel helemaal illustreren. Spontane foto’s van 50+ vrouwen die verfrissend eerlijk zijn en die het gevoel van zalige tevredenheid uitstralen. Tevreden met de zon op je rug en het zand tussen je tenen.

Dat fijne gevoel herkennen we allemaal en meer moet dat niet zijn toch?

Canedo’s ‘modellen’ poseren ongegeneerd en vol zelfvertrouwen. Een gevoel dat veel jongere vrouwen trouwens maar al te graag zouden hebben. Jonge vrouwen die onzeker zijn over hun mooie lichaam, wat een tijdverlies!

Of zoals een vriendin onlangs bekende: “Ik vond een reeks vakantiefoto’s terug van toen ik 30 jaar was. Ooooh wat zag ik er mooi uit! En ik durfde destijds geen bikini aan omdat ik mezelf te dik vond! Echt zonde want ik was helemaal niet te dik en ik zag er fantastisch uit!

Waarna ze besloot om deze zomer de mooiste bikini ooit te kopen en heerlijk te genieten op het strand zonder zich zorgen te maken over wat dan ook.

Gelijk heeft ze!

Foto’s: June Canedo