Borsten & hormonen

UnknownHoe zit dat nu met hormonen tegen overgangsklachten en het risico op borstkanker? Goh moeilijk hè, wanneer ga je aan de hormonen en wanneer niet? Ik weet het zelf niet. De overvloed aan informatie brengt me in de war. Sommige vriendinnen zweren bij hormonen, andere blijven er angstvallig van weg. Ook deskundigen verschillen vaak van mening. Mijn gynaecoloog zegt: “Afblijven indien je geen klachten hebt”. Mijn dokter zegt: “Wel doen, niet alleen voor overgangsklachten maar ook om vroegtijdige veroudering tegen te gaan, zoals osteoporose, hart- en vaatziekten, verslapping van huid en spieren enz”.

Wat dat risico op borstkanker betreft las ik op de website van Pink Ribbon het volgende:

– Hormonen tegen overgangsklachten die langer dan 2 of 3 jaar gebruikt worden, verhogen de kans op borstkanker. Het risico neemt af wanneer gestopt wordt met het gebruik ervan.

Ik heb zelf weinig overgangsklachten, voorlopig ga ik niet aan de hormonen. Maar een korte tijd hormonen gebruiken kan dus geen kwaad? En dan liefst bio identieke hormonen? In de vorm van gel? Ik ga mijn vragen voorleggen aan onze menopauzeconsulente Leen Steyaert. Wordt vervolgd!

Op de website van Pink Ribbon las ik nog 7 andere feiten over borstkanker:

 • Later kinderen krijgen vergroot de kans – Hoe later vrouwen hun eerste eigen kind krijgen, hoe groter de kans op borstkanker. Maar dit is natuurlijk van meerdere omstandigheden afhankelijk en niet altijd te beïnvloeden.
 • Regelmatig bewegen verkleint de kans – Vrouwen die regelmatig lichamelijk actief zijn, verlagen hun kans op borstkanker. Het gaat daarbij niet alleen om sporten, maar ook om alledaagse lichamelijke activiteiten zoals fietsen, tuinieren, huishoudklusjes en activiteiten op het werk.
 • Vroeg ontdekken geeft meer kans op succesvolle behandeling – Daarom is het belangrijk om met klachten of symptomen naar de huisarts te gaan!
 • Overgewicht na de overgang verhoogt de kans – Uit onderzoek blijkt dat overgewicht na de overgang gepaard gaat met een hogere kans op borstkanker. Voor de overgang hebben vrouwen met overgewicht geen verhoogd risico op borstkanker.
 • Een knobbeltje in de borst is de meest voorkomende verandering – Vaak is een knobbeltje een onschuldige afwijking, vooral bij jonge vrouwen. Het voelen van een knobbeltje is wel een reden om naar de arts te gaan.
 • Minder alcohol verkleint de kans – Een vrouw die over een langere periode dagelijks meer dan 1 glas alcoholische drank nuttigt, verhoogt haar kans op borstkanker met 7 tot 9 procent. Aangeraden wordt om gemiddeld niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken.
 • Het slikken van de pil verhoogt de kans – Dit klopt inderdaad, maar het risico is klein. Het percentage wordt namelijk licht verhoogd en neemt weer af na het stoppen met de pil.
15 Comments
 • Ilse

  Beantwoord

  Over hormoontherapie wil ik graag het volgende kwijt: mijn moeder is tandarts en werkte jarenlang in een groepspraktijk met een tiental artsen. Toen ze in de menopauze kwam, vroeg ze de artsen hoe zij tegenover die hormoontherapie stonden. Ze schreven het allemaal geregeld voor aan hun patiëntes. Toen vroeg ze of hun eigen vrouw die hormonen innam. Neen. Dat hadden de artsen liever niet. Ik vind dat dit genoeg zegt. Ik denk niet dat ik het ooit inneem, als ik niet verga van de klachten.

 • christine

  Beantwoord

  Ik vind de vraag ‘wanneer ga je aan de hormonen en wanneer niet’ al minstens even belangrijk. Inschatten wat een klacht is of wanneer je er beter iets aan zou doen vind ik erg moeilijk, vooral omdat ik persoonlijk geen kader heb waarbinnen ik naar ervaring kan vragen. En wat je erover leest is allemaal zo ‘heavy’ dat je dan al gauw de neiging hebt te denken dat het allemaal best meevalt. Lijkt me interessant via dit kanaal daarover een klankbord te hebben.

 • Christiane Pollet

  Beantwoord

  ik neem ook hormonen en dit al meer dan 10j want mijn klachten waren heel erg maar je moet wel de hormonen van de nieuwste generatie vragen want die zijn beter. Ik heb absoluut geen probleem met die “pil” dat ik dagelijks moet nemen (zoals een anticonceptiepil) en ik laat mij ook jaarlijks screenen wat veel belangrijker is uiteraard!! Ooit hoop ik met die hormonen te kunnen stoppen maar voorlopig kan het nog niet (heb geprobeerd maar klachten nog steeds erg). Ik heb dus met die hormonen niet alleen geen last van overmatig zweten, opvliegers enz meer maar mijn huid is daardoor ook veel minder droog… Ik denk dat iedereen dat voor zich moet uitmaken en het bespreken met een goede gynaecoloog maar voor mij was het geen optie om heel de dag met een rood erg bezweet hoofd en lijf rond te lopen en te gaan werken dus voila…

 • chris kindt

  Beantwoord

  Chris Kindt ik ben iets verder dan jullie…… hebben baarmoeder en eiertakken weggenomen lang voordat ik in mijn menopauze zou geweest zijn…. heb me ellendig gevoeld…. mijn redding waren de hormonen die ik moest nemen..moest tot minimum beperkt worden omdat ik hoog risico had op borstkanker….. heb die jaren moeten nemen…. nu nog….op mijn 60… moest alle zes maanden hormoneninplantaat hebben…. ik heb geen agenda nodig om te weten wanneer die zes maanden om zijn…. ik voel mij dan neerslachtig…zuchtend….puffend…zwetend….99 jaar….. Voor mij is de balans vlug gemaakt… in sommige gevallen kan je niet zonder…..Maar dit is voor iedereen verschillend…..en Isabelle Olyslager… al de hormonenpillen zijn verschillend… je moet er soms meerdere proberen om de juiste te vinden!!!…. Voor mij het proberen waard!!!!!!

 • Inge

  Beantwoord

  Geen simpel verhaal inderdaad, en mijn organisme is nog niet zover, maar wat ik altijd heb onthouden uit gesprekken met gespecialiseerde artsen is “als je echt heel veel last hebt van overgangsklachten, kunnen hormonen een optie zijn. Stel: je bent een uitstekende chirurg maar hebt – pakweg door genetische aanleg – zoveel last van vapeurs dat je soms bijna flauwvalt, dan kunnen hormonen een zeer goede oplossing zijn.” Conclusie: er is geen algemeen geldend antwoord (zoals voor zoveel gezondheidskwesties). Hoofdzaak lijkt me vooral dat je ook zelf gevoelsmatig helemaal achter de beslissing – wel of geen hormonen – staat.

 • Saskia Reusens

  Beantwoord

  Nu we het toch over de overgang hebben: zijn er naar jullie weten natuurlijke middeltjes (bv aangepaste voeding, te vermijden voeding…) tegen opvliegers?

  • Hélène

   Saskia, jij eet al glütenvrij hè? Dat is al heel goed! En zo weinig mogelijk geraffineerde suikers en alcohol… Daarnaast veel verse groenten en fruit, veel water drinken en veel bewegen! Onze menopauzespecialiste Leen Steyaert komt hier snel uitgebreid op terug!!

 • Cristina

  Beantwoord

  Mijn gynaecologe wil mij liever geen hormonen voorschrijven, maar ik heb helemaal geen klachten, integendeel voel me veel beter dan de laatste jaren. Toch ben ik een beetje bang voor dat verouderen-in-versnelling. Als je geen klachten hebt, zouden de homeopatische middelen dan misschien goed zijn ? Of is dat hetzelfde als niets nemen ?

  • Hélène

   Hetzelfde hier Cristina, geen klachten, maar toch bewust van het feit dat dat tekort aan bepaalde hormonen impact heeft op het verouderingsproces. Mijn mama is 76 jaar, ze neemt nog steeds hormonen en ze ziet er stralend uit. Ze is gezond, ze heeft geen rimpels, ze heeft een mooie, stevige huid en energie te over… Het is inderdaad voor iedereen een ander verhaal. Ik kijk uit naar de reactie van onze Leen Steyaert!

   • Cristina

    Mijn moeder ook, Hélène: hormonen genomen tot ze al in de 80 was, ze is nu 90 en heeft geen enkel rimpeltje, een glad décolleté, doet alles te voet, zet de boodschappen in de lift en neemt zelf de trap enz. Het doet me toch enorm twijfelen…

    • Kris

     Ho, heerlijk zeg,
     dat receptje wil ik ook wel !

 • romy smits

  Beantwoord

  Ik ben al vanaf mijn 45 ste jaar in de overgang 8 jaar dus. Ik heb nooit niks genomen en heb enkel af en toe een opvlieger maar dat gaat heel snel over eigenlijk geen echte last ervan. Maar ik ben er zeker van als een vrouw actief in haar sex leven blijft dan heb je daar veel minder last van. Ik lees constant van vaginale droogte en dergelijke dat ligt aan andere dingen dan aan de overgang.

 • Toet

  Beantwoord

  Ik ben al vanaf mijn 43 jaar in de menopauze(Ondertussen al 10 jaar), heb nu nergens nog last van. Maar heb nooit hormonen genomen. Af en toe een opvlieger (dan steken ze de chauffage van in de toppen van mijn tenen tot in het puntje van mijn hoofd op volle bak aan).Uiteraard is je lichaam en je huid verandert, maar volgens mij moet je die periode vooral proberen positief door te komen.Ik heb wel steeds veel gesport en blijven bewegen is de boodschap. Ben ook veel meer op mijn voeding beginnen lette.
  Naar mijn mening zit er ook veel tussen de oortjes. Enfin ik ben een happy menopauzer en vooral plus 50 en voel me beter dan ooit.

 • Anoniem

  Beantwoord

  Mijn menopauze wa

 • Anneke

  Beantwoord

  Ik word volgende week 57 en ben nog maar een half jaar in de menopauze. Zolang heb ik de pil genomen, want voor een spiraaltje was ik “te oud”. Als je dan weet dat meerdere overgrootmoeders ver over hun 50 nog gewoon verder kinderen kregen begrijp je dat ik wel voorzichtig was.
  Opvallend : ik ben 12 kg. afgevallen. O.k., ik eet gezond, maar deed dat vroeger ook al. Dus ofwel ben ik een averechts geval en vermager ik in de menopauze, ofwel was het de pil (Marvelon).
  Nu heb ik eigenlijk nergens last van. Ik neem Biocure Femina Plus LA, aanbevolen door huisarts én apotheek. Het zijn vitamines, magnesium, hop en soja. Hop werkt in op dezelfde receptoren als hormonen (en vermindert daardoor vervelende symptomen van de menopauze) maar het is geen hormoon. Ik voel me daar goed bij.

Leave a Comment