UnknownHoe zit dat nu met hormonen tegen overgangsklachten en het risico op borstkanker? Goh moeilijk hè, wanneer ga je aan de hormonen en wanneer niet? Ik weet het zelf niet. De overvloed aan informatie brengt me in de war. Sommige vriendinnen zweren bij hormonen, andere blijven er angstvallig van weg. Ook deskundigen verschillen vaak van mening. Mijn gynaecoloog zegt: “Afblijven indien je geen klachten hebt”. Mijn dokter zegt: “Wel doen, niet alleen voor overgangsklachten maar ook om vroegtijdige veroudering tegen te gaan, zoals osteoporose, hart- en vaatziekten, verslapping van huid en spieren enz”.

Wat dat risico op borstkanker betreft las ik op de website van Pink Ribbon het volgende:

– Hormonen tegen overgangsklachten die langer dan 2 of 3 jaar gebruikt worden, verhogen de kans op borstkanker. Het risico neemt af wanneer gestopt wordt met het gebruik ervan.

Ik heb zelf weinig overgangsklachten, voorlopig ga ik niet aan de hormonen. Maar een korte tijd hormonen gebruiken kan dus geen kwaad? En dan liefst bio identieke hormonen? In de vorm van gel? Ik ga mijn vragen voorleggen aan onze menopauzeconsulente Leen Steyaert. Wordt vervolgd!

Op de website van Pink Ribbon las ik nog 7 andere feiten over borstkanker:

  • Later kinderen krijgen vergroot de kans – Hoe later vrouwen hun eerste eigen kind krijgen, hoe groter de kans op borstkanker. Maar dit is natuurlijk van meerdere omstandigheden afhankelijk en niet altijd te beïnvloeden.
  • Regelmatig bewegen verkleint de kans – Vrouwen die regelmatig lichamelijk actief zijn, verlagen hun kans op borstkanker. Het gaat daarbij niet alleen om sporten, maar ook om alledaagse lichamelijke activiteiten zoals fietsen, tuinieren, huishoudklusjes en activiteiten op het werk.
  • Vroeg ontdekken geeft meer kans op succesvolle behandeling – Daarom is het belangrijk om met klachten of symptomen naar de huisarts te gaan!
  • Overgewicht na de overgang verhoogt de kans – Uit onderzoek blijkt dat overgewicht na de overgang gepaard gaat met een hogere kans op borstkanker. Voor de overgang hebben vrouwen met overgewicht geen verhoogd risico op borstkanker.
  • Een knobbeltje in de borst is de meest voorkomende verandering – Vaak is een knobbeltje een onschuldige afwijking, vooral bij jonge vrouwen. Het voelen van een knobbeltje is wel een reden om naar de arts te gaan.
  • Minder alcohol verkleint de kans – Een vrouw die over een langere periode dagelijks meer dan 1 glas alcoholische drank nuttigt, verhoogt haar kans op borstkanker met 7 tot 9 procent. Aangeraden wordt om gemiddeld niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken.
  • Het slikken van de pil verhoogt de kans – Dit klopt inderdaad, maar het risico is klein. Het percentage wordt namelijk licht verhoogd en neemt weer af na het stoppen met de pil.