13-k0828_poster‘Houses With Small Windows’, een snijdende kortfilm over eerwraak van de Belgisch-Koerdische cineast Bülent Ozturk, won op het Filmfestival van Venetië de prijs voor de beste Europese kortfilm. De film is automatisch genomineerd voor de Europese Filmprijzen die jaarlijks door de European Film Academy (EFA) worden uitgereikt.

Gisteren werd de kortfilm getoond aan vrienden en geïnteresseerden in Cinema Zuid in Antwerpen. Drie keer achter elkaar een volle zaal voor een dramatisch verhaal dat niemand onberoerd liet.

Straf hoe Bülent op zo’n korte tijd zoveel verteld krijgt. Zonder veel woorden grijpt het verhaal je onmiddellijk bij de keel. Een jonge vrouw wordt vermoord door haar eigen broers omdat ze als getrouwde vrouw een verboden relatie heeft met een jongen uit een naburig dorp. Eermoord. Maar zoals de traditie het wil, moet de eermoord gecompenseerd worden… Met het verhaal kaart Bülent een wijdverspreid fenomeen aan. Elk jaar sterven wereldwijd zo’n 5000 vrouwen als gevolg van een eerwraak. Vooral binnen de Koerdische gemeenschap is het gebruik nog sterk aanwezig. De film toont de bittere realiteit waar hele gemeenschappen nog steeds mee worstelen. Verschrikkelijk.

Het verhaal staat heel dicht bij Bülent, zijn moeder werd als meisje van zes geschonken aan de ouders van een vrouw die haar verboden liefde met eerwraak moest bekopen. De moeder van Bülent was gisteren aanwezig, ze was helemaal ontroerd. Wij ook…

Het was trouwens niet evident om haar naar hier te halen, wat een gedoe met alle bureaucratische rompslomp!

Bülent: “Voor mij is kunst een veel machtiger wapen dan politiek. Wie harten beroert, kan evengoed voor verandering zorgen.”

Dat is zo waar Bülent, jouw boodschap kan niet duidelijker zijn. Hopelijk komt er snel een einde aan zulke wrede tradities…

1394449_10151979746657526_1262003220_nWie is Bülent Ozturk? Bülent (38) is zelf afkomstig uit het zuidoosten van Turkije en kwam in 1995 als studentenvluchteling naar België. In 2007 schreef hij zich in aan het RITS in Brussel en maakte daar de documentaire ‘Zaman Zaman’, ‘Talking Stones of Bakacaik’. Met de film ‘Beklemek’ documenteerde hij het relaas van drie overlevenden van de verwoestende aardbeving die het oosten van Turkije in 2011 teisterde. Die documentaire werd ook al geselecteerd voor verschillende festivals in Turkije en Europa.

www.houseswithsmallwindows.com