Door het leven wandelen en anticiperen op de dingen die op je pad komen. That’s the spirit!

Dat doortrekken naar je dagelijkse leven leidt vaak tot fijne ontmoetingen en bijzondere ervaringen. Veel mensen hollen van links naar rechts en hebben allemaal hetzelfde excuus: “Druk, druk, druk!”.

Druk druk druk doeners zien het leven aan een razend tempo voorbijgaan, want hoe druk druk drukker hoe sneller de tijd. En ze vergeten stil te staan bij de mooie, eenvoudige dingen des levens.

Gisteren slenterden we door Antwerpen. In de oude stad hing een ‘gezellige zondag’ sfeer. De zon, straatmuzikanten, sushi op een terrasje onder de kathedraal, met een ijsje door de Vlaeykensgang en een bezoekje aan een 400 jaar oude poorterswoning met echte kippen op zolder, boven de middeleeuwse kelder van De Pelgrom. Toerist in eigen stad. Heerlijk.

Het slenteren eindigde bij café Beveren, een parel aan de kroon van ‘t stad. Wie kent Café Beveren niet? Een zalig volkscafé met Decap Orgel en een Wurlitzer jukebox. Café Beveren bestaat al 75 jaar en het orgel speelt nog steeds met papieren rollen. Zo mooi!

Meestal is het een oord van uitzinnig plezier: vrijgezellenavonden, personeelsfeestjes, verjaardagen. Dan is het over de koppen lopen én verplicht de polonaise dansen, dwars de straat over, rond de lantaarnpaal en terug.

Maar niet op een gezellige zondagnamiddag. Dan tref je er mooi uitgedoste Decap fans, omtrent de leeftijd van het orgel. Ze verwelkomen je met een knipoog en vertellen met glinstering in de ogen over het orgel.

Alles weten ze ervan. Tuurlijk, want ze komen hier al jaren, tussen de polonaises en dronken “Hang Over” toestanden door.

Ontroerend vind ik zo’n plek met zijn authentieke liefhebbers. Dan wil ik heel stil blijven zitten en uren kijken en luisteren, ver van alle druk druk drukte.

Zelfs King Elvis, naast het orgel aan de muur, zag dat het goed was!

Café Beveren – Vlasmarkt 2 – 2000 Antwerpen