“Wie zijn nu eigenlijk die Wifties?” krijgen we vaak te horen. Hoog tijd om hen voor te stellen!

Chantal (54) werd geboren in Nederland, in Zeeuws-Vlaanderen, als jongste van 4 kinderen: “Het woord ‘kakkenestje’  (zo word het jongste kind weleens genoemd) heeft voor mij een negatieve klank. Een beetje bespottelijk. Maar ondanks dat heb ik een hele fijne jeugd gehad. Ik ben opgegroeid in een dorp, maar daar wilde ik al op jonge leeftijd weg, van mijn vader erfde ik de reismicrobe. 

In de jaren ’80 trouwde ik met Herman, samen hebben we 4 mooie, zelfbewuste en sterke kinderen, waar we heel trots op zijn. We wonen al 34 jaar  in Beveren-Waas, maar de lokroep van de stad klinkt steeds luider. 

Ik heb jaren voor de kinderen gezorgd,  maar om toch onder de mensen te blijven komen, heb ik heel veel vrijwilligerswerk gedaan. 

Sporten is een rode draad door mijn leven; zwemmen, jazz ballet, fitness,  lopen, fietsen en triathlon. Graag wil ik yoga en tai si nog aan het lijstje toevoegen, maar wanneer dat weet ik nog niet.

Wat vind je het leukste aan ouder worden? “Dat de wijsheid met de jaren komt, je wordt ook rustiger. Minder stress, want je weet, alles komt goed. Als 25 jarige dacht dat ik dat ik al veel wist, maar mijn schoonvader zei altijd: “Ik zou nog nog eens terug 20 jaar willen zijn, maar weten wat ik nu weet.” Ik vond dat maar een rare uitspraak, maar nu snap ik wat hij bedoelde.”

Het minst leuke aan ouder worden? “Je mindset is nog jong, maar je lichaam laat je zien dat dat niet meer zo is. Dus iets minder in de spiegel kijken.” 

Wat zijn je toekomstplannen? “Omdat ik de reismicrobe met de paplepel heb meegekregen van mijn papa, wilde ik heel graag de wereld rondtrekken. Maar het is een beetje anders gelopen. We zijn er wel regelmatig met de kinderen op uit getrokken, soms spontaan de auto in en weg. Soms georganiseerd. Ik heb wel van elke reis, dichtbij of ver weg genoten. Een dag naar zee met 4 kinderen, en nog wat neefjes mee op de trein, dat is een hele onderneming, maar dat zorgde wel altijd voor fijne en hilarische gesprekken met medereizigers, waar we jaren later nog over praten. Nu de ecologische voetafdruk belangrijker wordt, ga ik veel op fietsvakanties. Ik hoop deze zomer met mijn broer een rondje Nederland te fietsen. En op ontdekkingstocht door eigen gemeente of stad kan ook super leuk zijn. Toerist in eigen stad.”

Wat is jouw geheim om gezond en gelukkig ouder te worden? “Niet roken, elke dag lekker en gezond eten, dat hoeft geen cullinaire hoogstaande maaltijd te zijn, maar een maaltijd met zorg en liefde gemaakt, met goede basis ingrediënten. En dat proef je. Ik ben vrij positief ingesteld. Ik sta open voor ideeën en andere culturen, dat maakt mij rijk en gelukkig.”

Welke wijze raad heb je voor jongere vrouwen? “Leef, leef bewust, volg je buikgevoel, dat laat je nooit in de steek. Loop niet mee met de kudde, maar leef je eigen leven.”

Wat betekent Wifty voor jou? “Vrijheid blijheid, de vrouwen die je ontmoet op een Wifty event zijn stuk voor stuk topwijven, vriendelijk, heel open en hartelijk. Door de Wifty Party’s hebben we onze tweede jeugd ontdekt. Er is nog veel leven na je 55 ste!”

? Wil jij jezelf ook voorstellen op Wifty? Stuur een mail naar wifty@wifty.be dan krijg je van ons de vragen doorgestuurd!