Kerstmis in Bahia

Buiten is het 28°, de oceaan glinstert onder een oogverblindende zon, een zacht briesje waait speelse kinderstemmetjes het huis in.  

Het blijft vreemd om in die sfeer een kerstboom op te tuigen. Na negen jaar ben ik er nog altijd niet aan gewend. Ik probeer de sfeer er wat in te krijgen via een internet radiokanaal dat alleen kerstmuziek uitzendt. 

De dikke regenwolken die in de late namiddag iedereen van het strand dreigen, maken me zo waar vrolijk. Nu kunnen de lichtjes aan, komt er toch een beetje sfeer die bij de tijd van het jaar hoort. Naar mijn gevoel dan, want de Brazilianen associëren kerst met zomer en grote vakantie en veel zon, strand, feestjes, vuurwerk, enz.

2013-12-05 12.50.20 
De feestdagen worden ook hier erg serieus genomen en zijn net als overal een commerciële bedoening. In de grote shopping centra in de steden zie je jaar na jaar zwaar versierde bomen van wel drie meter hoog en uitgestrekte kerstlandschappen, compleet met sneeuw, herten, rendieren en een levende Kerstman.  
 

Honderden mensen krioelen door de brede gangen en op dito roltrappen om het geschikte cadeau te zoeken, begeleid door de Braziliaanse versies van Wham en Mariah Carrey.

 

109-0942_IMGDe dorpen en gehuchten langs de snelweg concurreren met elkaar voor de mooiste kerstversiering door hun op- en afritten te overladen met duizenden lichtjes, sterren, grote bomen en soms zelfs reusachtige Kerstmannen in korte broek.

 

Bij ons in de regio, die voornamelijk bevolkt wordt door arme mensen, merkte je tot voor kort  weinig of niets van het hele gebeuren. Maar de laatste jaren worden ook hier de winkels nu al vanaf eind november versierd. Ins dorp zie je bij meer en meer huisjes fel gekleurde lichtjes opduiken en hier en daar ook een boom. Daar word ik blij van, want het is niet alleen gezellig, het betekent ook dat de mensen het beter hebben dan vroeger, dat er geld over is om aan die dingen uit te geven.

Vorig jaar waren we bij tante aan de overkant uitgenodigd voor het kerstdiner in traditionele stijl. Er kwamen wel 50 mensen en iedereen droeg een financieel steentje bij, zodat het wat meer mocht zijn. En het was wat! Tegen een met glinsterende letters versierde wand stond er een lange tafel boordevol eten: salades, kunstig uitgesneden fruit, kalkoen, parelhoen en varkensgebraad, allemaal gevuld. Er waren borrelhapjes en taarten, flessen bier en sterke drank… kortom, het resultaat van twee dagen voorbereiden.

T3 

Om acht uur kwamen wij ons met rammelende magen en geprikkeld door al die geuren, aanmelden. Maar zo werkt het niet. Eerst is er de kerstviering in het dorpskerkje, niet groter dan een kapel. Pas al de mis voorbij is mag er aangevallen en gevierd worden, dus na middernacht. 

 

En dat hebben we gedaan, tot vier uur ’s morgens, met volle maag en tot de voeten pijn deden van het dansen en dat was al lang niet meer op Jingle Bells…

Cristina is getrouwd met de meest sexy kerstman ter wereld! :-)

Wat het vanavond gaat worden vertel ik jullie later, ondertussen krijgen jullie veel zonnige kerstwensen van mij én van de meest sexy Kerstman ter wereld. De mijne! :-)

Cristina