Daten online is een snelle en zeer succesvolle manier om in contact te komen met heel veel singles. Maar wie start met online daten zal ook geconfronteerd worden met een rollercoaster aan emoties.

Daten online is enorm spannend om nieuwe mensen te leren kennen en je hart open te stellen voor potentiële partners. De keerzijde van de medaille is dat het proces van aantrekken en afstoten/afsluiten op een online datingsite sneller zal verlopen dan elders. Dat kan soms best heftig zijn.

Daar is een logische verklaring voor. Je zit immers met een grotere concentratie van singles die net als jij op zoek zijn naar een partner. Uiteraard zal het met de ene persoon beter klikken dan met een andere, maar hoe vertellen we dat? En wat als we zelf met een afwijzing te maken krijgen?

Twijfel na afwijzing

Met afwijzingen te maken krijgen is nooit leuk. Maar het hoort er wel een beetje bij. Gezien de datingvijver gevuld is met veel potentiële vis komt men met veel singles in contact. Dat betekent ook dat men gerichter op zoek kan gaan naar een partner, en ja zelfs wat kieskeurig kan zijn. Dat geldt voor alle partijen. Ook jij zal communiceren en misschien zelfs afspreken met mensen waarvan je achteraf merkt dat ‘de klik’ er niet is.

Belangrijk advies is: probeer niet te twijfelen aan jezelf. Nergens voor nodig.

Bestaat er überhaupt een goede manier om nee te zeggen?

De negatieve impact van een “nee” kan verzacht worden door enkele goed gekozen woorden. Uit ervaring weten we dat er singles zijn er die het op zich niet zo erg vinden om een nee te krijgen zolang ze maar een uitleg krijgen, elke reactie is beter dan geen reactie (dat noemt men ghosting). Dat laatste moeten we te allen tijde vermijden.

Uiteraard hangt de manier van afwijzen ook heel veel af van in welk stadium van het datingproces men zich bevindt. Ben je al op date geweest, is er al gekust of zelfs meer, dan is het voor beide partijen aangewezen om dat op een zachte manier af te sluiten, doe mekaar niet nodeloos pijn door ook bot te zijn. Probeer op een positieve manier af te sluiten. En wees ook duidelijk, houd niemand aan het lijntje. Valse hoop kan immers net zo kwetsend zijn als niets van je laten horen.

Online daten impliceert immers in contact komen, daten met verschillende mensen, en uiteindelijk zal er maar één partner zijn om mee verder te gaan en een relatie te beginnen. 

Veel plezier bij het daten,
@Chris Verlinden, directrice PARSHIP België