737358_10151227043320617_519614625_o

Delia was één van de vele enthousiaste vrijwilligers op onze eerste TEDxWomen@Flanders op 5 december. Ze zat samen met ons aan de ontvangst en één ding was duidelijk, girlpower! De filmpjes en foto’s van TEDxWoman@Flanders staan eindelijk online. Een reden om Deria naar een reactie te vragen.

 

Wat ik van TEDxWomen@Flanders vond? In 1 woord: geweldig. De onbetaalbare wereldwijde TED conferenties heb ik jaren via youtube gevolgd. Je leert zo veel bij, wijsheden van mensen waar je vaak het bestaan niet van wist, en indien wel, waar je waarschijnlijk nooit mee van ideeën zou wisselen of een boek van zou lezen… want, let’s be honest, naast The Da Vinci Code, staan de meeste boeken in de kast nog in de ’te lezen’ modus.

Geniaal gevonden dus, die TED talks: korte, informerende, motiverende, inspirerende stukjes leven van interessante mensen. Ideaal voor de typische dertiger met weinig tijd.

Mijn allereerste gedacht erbij was: waarom ben ik daar niet op gekomen? Too bad, alle goede ideeën zijn al weg (net zoals met mannen :)).

Toen ik van het bestaan van TEDxFlanders hoorde was ik aangenaam verrast, joepie ook bij ons. Toen ik van TEDxFlandersWOMEN hoorde… de feministe in mij MOEST erbij zijn.

Delia (in het midden op de foto) op TEDxWoman@Flanders.

Wanneer diezelfde feministe de vrijwilliger in mij ontmoette stond ik die bewuste avond in het Huis Happaert, aan de inkom, de inschrijvingen voor de bezoekers te regelen, samen met twee van de mede organisatrices Ann en Hélène.

Aangezien ik aan het werk was als vrijwilliger, heb ik enkel 3 speeches gezien, de beste was voor mij Liesbeth Dillen: ex vice president bij Ikea en carrière vrouw bij uitstek. Zij heeft ons allemaal verrast.

Niet met de zoveelste motivatiespeech van hoe je kids kan combineren met wassen, strijken, plassen, koken, fitnessen en carrière maken, maar met een zeer open en emotioneel verhaal over ‘de vrouw achter het masker’.

Het masker dat we allemaal wel eens opzetten, om ons sterker voor te doen dan dat we zijn, en om uit te schijnen dat we alles aankunnen. Waarom we dit doen is voor iedereen verschillend maar het verhaal dat telkens terugkomt is de schrik dat zwakte tonen voor losers is, en dat er voor losers geen plaats in de samenleving.

Veel herkenbare elementen kwamen naar boven en na 10 minuten zaten we daar met z’n allen met een krop in de keel.

Zelf werk ik in de telecom sector voor de digitale televisie en wordt dagelijks geconfronteerd met mensen in maatpak die er alles aan doen om voorop in de ratrace te blijven. Vaak zelfs ten koste van hun eigen gezondheid. Je ziet het meer en meer, burn-outs en depressies zijn dagelijkse kost. “Kwaaltjes” van de moderne tijd. Wie was het ook alweer die voorspelde dat ziektes van de psyche de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de toekomst zouden zijn?

Soms durf ik al wel eens mee te hollen in de ratrace, en laat me vaak meeslepen door stress, maar meestal kan ik alles terug in perspectief plaatsen, en even terugkomen. (mindfullness werkt echt goed!) En met mijn creatieve achtergrond, heb ik vaak de neiging om anders te denken dan de ratrace massa, gelukkig! :) Je bent rijk als je meer energie haalt uit je job dan je erin steekt en nog tijd hebt voor de dingen die er echt toe doen, niet als je een vette salaris hebt maar geen tijd voor je gezin.

Wat ik de laatste periode uit mijn twintiger jaren heb geleerd is: als je je teveel focust op ‘carrière maken’, jezelf en het leven te serieus neemt, je een fout beeld van ‘geluk’ nastreeft en het is op termijn een slechte investering.

Ik moest maar eens verzuurde burger worden, daar heeft niemand iets aan, ikzelf en de jongere generaties niet. Ik merk nu al dat ik elk jaar meer van mij afbijt, me minder laat doen en me opboei in zaken die niet lopen zoals gepland.

Toen ik Ann en Hélène op TEDxWomen@Flanders zag had ik hen nooit 50 geschat, misschien ook omdat ik niet goed weet wat ik mij moet voorstellen bij ’50 jaar’. De enige vrouwen van 50 die ik ken zijn mijn moeder en schoonmoeder, en dat zijn ook wel topvrouwen in topconditie. Energieker dan mij zelfs, en neen nog niet op pensioen. :)

Vrouwen zoals jullie maken 30ers en 40ers minder bang voor de toekomst, namens ons allen, dankuwel!

Fijne feestdagen en tot de volgende editie van TEDxWomen@Flanders!

Delia