Zaterdag 22 april zijn we aan Wifty Party n°8 toe. Deze keer gaan we voor DINNER & DANCE @ Velvet Lounge Antwerpen met als thema The Love Boat. Mét een dresscode: Ab Fab Navy. Niet verplicht maar wel leuk! DJ Pierre Elitair, een vinyl monument, zorgt voor de bijpassende beats én niemand minder dan the most outrageous dragqueen Bang Bang LaDesh ontvangt en entertaint onze DINNER guests.

Bang Bang LaDesh heeft al een lange geschiedenis als dragqueen achter de rug. Ze verdween een 10 tal jaar van het toneel en the lady is helemaal terug!

Of dat iets te maken heeft met het feit dat Miss Ladesh haar 50ste verjaardag vierde? We praatten met haar over drags, ouder worden en de blijvende goesting om te entertainen.

Bang Bang LaDesh: “Mijn leven als dragqueen begon 25 jaar geleden, ik zat op de toneelschool en ik wilde wat bijverdienen. Zo ben ik aan de slag gegaan als danser in Café d’ Anvers en andere discotheken. Dat was eind jaren ’80 begin jaren ’90 en in New York waren de Club Kids heel hot, een groep flamboyante club dansers in extravagante outfits. Ik ben toen een paar keer naar New York gegaan om te zien wat daar allemaal gebeurde in de clubs. Dat waren mijn wilde uitgangsjaren en ik vond dat allemaal heel spannend! Gewoon dansen stak me nogal vlug tegen en ik zocht naar opvallende kostuums en pruiken. Die gender mix flux evolueerde uiteindelijk naar een drag personage.

Als Bang Bang LaDesh (uit de film Torch Song Trilogie) werkte ik bij Café d’Anvers, La Rocca, La Demence, Red & Blue, alle grote clubs die nog steeds bestaan. Dat heb ik zo’n 10 tot 12 tal jaar gedaan, tot 2005 ongeveer, en dan was het op. Ook fysiek was ik leeg. Ik werd toen 40 jaar en ik was het nachtleven kotsbeu. Er werd teveel gedronken, teveel drugs… mijn leven was té heftig. Hoog tijd dus om ermee te stoppen.

Dat was een keerpunt in mijn leven. Ik stapte volledig uit het nachtleven en besloot me te focussen op mijn bedrijf* en mijn gezondheid, want dat zat allesbehalve goed. En zo kwam ik op een heel ander parcours terecht: yoga, mediteren, gezonde voeding… Dat heeft me ontzettend deugd gedaan, ik ben een ander mens geworden.

Nu zijn we 10 jaar verder en ondertussen is de drag scène weer helemaal opgeleefd. In Amerika zijn drags heel populair, met reality shows en de immens populaire Drag Race gehost door RuPaul die al aan zijn 9de seizoen toe is. RuPaul’s Drag Race is een talentenprogramma voor drag queens dat sinds 2009 uitgezonden wordt (in België en Nederland wordt Drag Race uitgezonden op de digitale televisiezender OUTtv). Het enorme succes van het programma leidde wereldwijd tot een opleving van drag queens. RuPaul is ondertussen ook al 55 jaar, hij blijft mijn grote voorbeeld!

En ja, het bleef kriebelen en er waren ook zoveel leuke herinneringen! Maar was ik niet te oud?

En toen werd ik 50 jaar en ik dacht, WTF, je kan ook stijlvol drag doen, ik hoef niet meer over tafels te springen of aan lusters gaan hangen…

En zo heb ik een maand of 6 geleden Miss Bang Bang LaDesh terug onder het stof gehaald, letterlijk en figuurlijk, en heb ik haar gereset. Dat was heel leuk! Toen ik voor het eerst terug mijn make-up opdeed had ik het gevoel dat ik iemand terugzag die ik 10 jaar niet had gezien. Het werd een blij en boeiend weerzien!

Ik miste ook een deel van de creativiteit. In mijn dagdagelijks werk kan ik veel creativiteit kwijt maar zo’n drag personage opent nog een heel ander spectrum om te bespelen en theater is ook altijd mijn grote liefde geweest.

Dus nu komt dat allemaal netjes terug bij elkaar: kostuums ontwerpen, pruiken maken, make-up doen… En het is snel gegaan, op een avond zat ik te eten @ The Velvet Lounge Antwerp en ik vond dat de perfecte plaats voor een drag show. Daar heb ik onmiddellijk iemand aangesproken en ze zagen het volledig zitten. Bang Bang LaDesh is helemaal terug! Met haar vriendinnen zorgt ze elke maand voor een entertainende dinner show.

Ik geniet nu veel meer van mijn shows, ik hou enorm van entertainen en de interactie met de mensen.

De mensen van vroeger waren allemaal heel blij mij terug te zien. Wat mij vooral opviel, dat er heel veel jong drag talent op de markt is! In Nederland zijn ze nog enthousiaster bezig, daar heb je al 5 jaar het project Drag Queens United. Drags hebben de reputatie om nogal bitchy met elkaar om te gaan en zo ontstond in Amsterdam het idee om drags samen te brengen. Het 1ste jaar werd er een groot statieportret gemaakt, daar stonden zo’n 30 à 40 drags samen te blinken, het jaar nadien waren dat er 60 en nu maken ze elk jaar een video, de laatste was met 150 drags.

Een mooi voorbeeld dat er samengewerkt kan worden! Ik vond dat ik ook op dat vlak hier in België iets kon bijdragen, alles voor een betere wereld toch? En zo heb ik een maand geleden, in samenspraak met Amsterdam, Drag Queens United België opgestart. We zitten al aan 60 enthousiastelingen.

Of Miss Bang Bang LaDesh het erg vond om 50 te worden? Wel, ze is absoluut veranderd, zeker ten goede. Maar ze is nog altijd rad van tong en komt nog steeds graag scherp uit de hoek, hahaha!

Ik denk nu veel meer na over dingen samen doen, het interesseert me niet meer om DE ster van de avond te zijn. Heb ik een creatief idee dan werk ik dat uit en wie mij wil vergezellen is welkom. Ik werk nu meer vanuit een berusting en gerustheid én een reach out naar anderen. Laat ons zoveel mogelijk samen doen, dat is voor iedereen beter.

Grijs haar? Wel, dat is inderdaad een gedurfde keuze. Daar heb ik lang over nagedacht. Ik heb pruiken in alle kleuren maar grijs is mijn handelsmerk. Een grappige anekdote; we waren in New York in een pruikenwinkel en mijn man Luc zag een grijze pruik en vond dat ik die moest kopen. Maar dat vond ik dan weer een brug te ver, ik wilde geen grijze drag zijn. Ik kocht daar 4 kleurige pruiken en heb die grijze toch meegenomen om Luc plezier te doen. Wel, ondertussen zijn die 4 kleurtjes weggesmeten en heb ik de grijze gehouden.

Dat was een interessant proces. Dat grijs haar is heel sterk, als figuur, als karakter. Je personage mee ouder laat worden, dat is nooit gezien. Ik ken eigenlijk geen andere drag met grijs haar.

Ik kies ook heel bewust voor glamour, voor mooie outfits, echte design stukken. En dat werkt perfect. Het is een logische evolutie en heel fijn dat dat zo uitkomt. Samen met mijn personage ouder worden lijkt me zalig. Zo kan ik verder aan mezelf én aan haar blijven werken. Als is het maar als sociaal engagement voor het Drag Queens United project en voor onze VZW waarmee we naar Nepal gaan en workshops organiseren voor transgenders.

Ja, het wordt een spannend jaar voor Miss Bang Bang LaDesh en haar vriendinnen. We doen mee aan de gay pride en hebben een eigen pronkwagen, ik ben een eigen show aan het uitschrijven en we plannen Bang Bang TV.

En als kers op de taart host ik de volgende Wifty Party n°8 op ZATERDAG 22 APRIL @ Velvet Lounge. Het thema van die avond is The Love Boat met als dresscode NAVY. Tja, ik ben er hélemaal klaar voor!

Voordelen van 50 worden? Wel, ik heb nog véél goesting en nog meer plannen en ideeën, maar alles kan rustiger. Ik ben van nature heel heftig, maar hoe ouder ik word hoe vlotter alles loopt. Het mooie aan ouder worden is dat niets moet en alles kan. Er kan gewoon veel meer. Je bent op een punt dat alles duidelijk is, je weet waar je voor staat en die vervelende bewijsdrang is er niet meer. Ik heb zin om iets neer te zetten, vooral voor mezelf. Vroeger was dat omgekeerd.

Mijn advies voor andere vrouwen van 50+? Gewoon je zin doen. Grijs haar? Roos haar? Geen haar? Voel je vrij! Laat je niet meer de les spellen en doe waar je je gelukkig bij voelt.

Dat is het leuke bij drags nu, dat over en weer gaan tussen man en vrouw, dat doorprikken van man/vrouw gender. Heel bevrijdend is dat. Dat zouden we allemaal moeten doen, onze mannelijke en vrouwelijke kant meer vrij laten en niet zo eng vastklampen aan dat vrouw OF man zijn!”

* Peter Platel is het alter ego van Bang Bang Ladesh, hij runt de WAKKO kappers, drie succesvolle kapperszaken in Antwerpen, Brussel en Gent: www.wakko.be

BANG BANG LADESH is gastvrouw @ WIFTY PARTY n°8 – zaterdag 22 april vanaf 19 uur @ VELVET LOUNGE ANTWERP. 
Na het dinner (vanaf 22.30 uur) is iedereen welkom om mee uit de bol te gaan op de enige echte Wifty Party! 

VOOR ALLE INFO:  WIFTY PARTY n°8

helene@wifty.be