Na je 50 met een eigen zaak beginnen en zelfstandig worden, maakt gelukkiger. Deze expertise van Wifty wordt extra bevestigd door een studie van Acerta die in de eerste helft van 2018 werd uitgevoerd bij 2500 zelfstandigen. Twee op de drie is tevreden met het evenwicht privé-werk. 

Opvallend is dat de gelukscurve nog hoger zit bij 50-plussers die zelfstandig werden en een eigen zaak uit de grond stampten of als consultant hun eigen ding kunnen doen.

Het leven na een exit.

We hebben het op deze digitale pagina’s al vaker aangehaald dat de klappen van een reorganisatie te dikwijls in de groep van 50/55-ers vallen. Deze community zit nog zo vol energie, goesting en ambitie en dan zie je dikwijls volgende oplossingen:

  • of ze vinden een nieuwe baan (vooral bij de jonge 50-ers lukt dat iets sneller dan bij 55-ers)
  • of ze zetten de stap naar een eigen business, eigen zaak

 

 Vrouwelijke 50-plussers willen nu iets dat ze écht graag doen!

Els Schellens van Acerta bevestigt in Het Laatste Nieuws de bevindingen van Wifty: “Er zijn vooral heel veel consultants in die groep te bespeuren. Vaak zijn het werknemers die ontslagen werden bij een reorganisatie  en beslissen dat ze wél nog willen werken maar dan op hun eigen manier. Kennis hebben ze op overschot. Dus gaan ze advies geven aan bedrijven.

Daarnaast zijn er de vrouwelijke 50-plussers. Zij hebben hun hele leven gewerkt maar willen – nu de kinderen de deur uit zijn – graag nog iets doen dat ze écht leuk vinden. De laatste jaren zien we dat zij sneller de stap naar zelfstandigheid zetten.”

Op latere leeftijd zelfstandig worden, heeft schitterend voordelen: meer bagage, meer kennis, maturiteit, alsook de business door en door snappen. En zeker niet meer te snel panikeren als het anders uitdraait dan verwacht. Schellens: “Dat de kinderen ouder zijn, maakt het ook makkelijker om werk en privé in evenwicht te houden.”

Precies zoals we het ook in ons boek Midlife Kick aanhalen onder het hoofdstuk ‘Lege-nest-euforie’ waarbij we ineens een gloednieuw begrip de wereld insturen, met name lege-nest-EUFORIE. Wij schrappen definitief ‘syndroom’.

Opgepast voor stress…

De stressfactor komt weer opduiken zodra er moet beslist worden om iemand extra aan te werven.  Vooral de administartieve rompslomp én de fianciële druk zorgen voor slapeloze nachten die ze liever niet (meer) willen.

Schellens: “Maar zodra er 10 werknemers in dienst zijn, verdwijnt die stress! Logisch, want op dat punt is er ook al iemand in dienst met HR-skills die heelwat zorgen en verzuchtingen kan afblokken voor de baas.”

Haha, dan wensen we alle 50-plussers met ambities en een overdosis goesting heel snel 10 werknemers toe!

Foto:
met dank aan @ Luca Bravo – Unsplash

Bronnen:
Wifty.be
Acerta
HLN – editie van 18 juni 2018