Ann & Hélène

Ann en Hélène zijn midlife-experts en kijken met een open geest, de nodige sérieux en veel humor naar alle aspecten van het nieuwe ouder worden. Deze week verwonderen ze zich over de vraag van Emile Ratelband om zijn wettelijk leeftijd te veranderen.

ANN: ‘Heb je de plof gehoord en de schok gevoeld? Ik viel uit mijn stoel bij het lezen van de laatste nieuwe stunt van Emile Ratelband. De heer ratelband (69) wil zijn leeftijd veranderen. Zijn redenering: “Als je je naam kan veranderen en zelfs je geslacht, moet je ook je leefijd kunenn veranderen.”

Ratelband! Hoe lang geleden is dat niet dat we nog iets hoorden van die man. Ik Het meest angstwekkend is toch zijn lach, las ik ergens en daar sluit ik me bij aan. Dat is ook diezelfde man die zichzelf uitriep als beste NLP-er en/of motivatiecoach. Hij maakte mensen eerst hun kop zot om dan over hete kolen te lopen. Ik bewonder – uiteraard – iedereen die ooit het lef hadden om daarin mee te gaan. Ik pas en ik voel me nog steeds erg gelukkig dankjewel.

Herinner je je nog zijn kreet ‘Tjakka’? Haha, heel aanstekelijk. (Ik denk dat dat nog ergens zit opgeslagen in mijn woordenschat want af en toe gulpt dat er nog eens uit). En hij heeft het dan geleerd van de allerbeste coachgoeroe ter wereld: Tony Robbins.

Bon, diezelfde Ratelband heeft de pers gehaald. Hij wil zijn leeftijd veranderen.

En niet zomaar een beetje hé maar ineens enkele tientallen eraf: van 69 naar 49. Dat is 20 jaar. Hallo!?

Nu durf ik ook te jokken over mijn leeftijd. Slechts enkele jaartjes maar. Beter nog, ik laat mijn leeftijd in het ongewisse. Vooral in een werkomgeving met jongere collega’s of in situaties waar ik niet meer terugkom. Schatten mensen me enkele jaartjes jonger, so be it. Geen enkele porie in mijn lijf voelt de nood om dat te gaan corrigeren. Och, een klein pleziertje dat ik mezelf gun. Er zal heus wel een tijd aanbreken dat niemand nog de moeite doet om mijn leeftijd te schatten hihi.

Maar om nu op mijn identiteitskaart mijn geboortejaar te gaan wijzigen, komaan zeg! Dat jij en ik ons JONG VOELEN is nog iets anders dan je JONG BEWIJZEN op je ID-kaart, toch? Het is wat het is. Ik heb liever dat mensen zich een ongeluk verschieten als ik mijn echte leeftijd verklap dan dat ze weglopen van de reality-check! Ratelband heeft altijd graag overdreven en ook op zijn 69 doet hij het opnieuw. Hij heeft van overdrijven zijn business gemaakt. Ik ruik te veel sensatie.  Maar toegegeven, met zijn stunt heeft hij alleszins het nieuws gehaald.

Weet je wat ik me nu probeer voor te stellen. Stel, je hebt Tinder-gewijs een date te pakken. Mooi mooi mooi debk je en je maakt je helemaal op voor je afspraakje. De foto was wat vaag maar je hebt zijn profielomschrijving goed bestudeerd en hey, zijn leeftijd stond vermeld en dat was oké. Du-huuus, je denkt dat je een leeftijdsgenoot gaat ontmoeten en dan zie je in de verte … rollatorgewijs een man komen afsloffen.

Aangepaste leeftijd: 58. Echte leeftijd: 88! Daar sta je dan. Wat nu? Ik heb niets tegen wijze en knappe mannen van 88. maar als fris & fruitige vrouw van 58 wil je toch wat stoom tussen de lakens, niet? Deze match kan zelden op iets waanzinnig bubbly uitdraaien of zie ik dat nu helemaal verkeerd?

Je gevoelsleeftijd strààl je toch uit. Dat maakt jong, fris en fruitig. Ik heb daar geen officieel getal voor nodig. Tjakka!

HÉLÈNE: ‘Wel, ik moet zeggen dat ik deze keer wél sympathie heb voor de heer Tjakka’s idee. Natuurlijk is het een stunt, maar hij heeft wel een punt. We roepen overal dat leeftijd maar een getal is, en dat je zo oud bent als je je voelt, maar er wordt wel overal naar je leeftijd gevraagd.  En daar loopt het fout. Zoals Tjakka het stelt, je leeftijd is nefast voor je liefdesleven en je kans op werk als 50plusser.

Ik hoor het werkgevers graag zeggen, dat ze willen investeren in 50plussers, dat ze openstaan voor hun know how. In realiteit zie ik maar weinig succesverhalen. En hier op Wifty horen we maar al te vaak verhalen van vrouwen die niet meer aan de bak komen. En zo vergaat het ook 50plus singles die genoodzaakt worden om over hun leeftijd te liegen, willen ze de aandacht krijgen die ze verdienen. Want macho mannen vallen over leeftijden.

Zoals we het in ons boek Midlife Kick beschrijven, we voelen ons een pak jonger dan we zijn, we blijven langer gezond en we worden veel ouder. Wij zijn de eerste generatie tussen 50 en 70 jaar oud die de kracht van het nieuwe ouder worden ondervinden en beleven. We voelen ons veel jonger dan de oubollige beeldvorming die nog steeds aan onze leeftijd plakt. Daar moet hardnekkig verder aan gewerkt worden, aan die beeldvorming en aan de perceptie dat je vanaf 50 oud en out bent.

Natuurlijk is je geboortedatum aanpassen niet de juiste oplossing, dat is fraude. En de rechtbank in Nederland heeft het verzoek van Tjakka verwezen, maar hij gaat in beroep. Ik hou wel van de fuss rond zijn vraag, het zet mensen aan het denken over een maatschappelijk onderwerp dat voor velen een probleem is: leeftijdsdiscriminatie.

In Amerika is het not done om je geboortedatum, geboorteplaats, afstudeerjaar te vermelden in een sollicitatiebrief. Daar focussen ze zich op je motivatie, het verloop van je loopbaan en je vaardigheden. De enige data die daar op je CV staan zijn die van de sollicitatie en van je loopbaan. Geboortedatum en de data rond je studietraject vind je er niet terug. Ook in een sollictiatiegesprek wordt er nooit naar een leeftijd gevraagd. Dit om leeftijdsdiscriminatie te voorkomen. We kunnen al beginnen met dit op te nemen in onze sollicitatie etiquette.

Voor de rest zou ik het enkel over leeftijd hebben tot 18 jaar, tot je wettelijk meerderjarig bent. En dan nog één keer als je op pensioen gaat. Bij alles daartussenin speelt leeftijd geen belang. Leeftijd minimaliseren zorgt voor minder stress, geen triggers als je 30, 40 of 50 wordt. Heerlijk toch? Gewoon intens leven zonder cijfers.

En wat daten betreft, het is nog altijd onbeleefd om de leeftijd van een vrouw te vragen, haha. Als men vraagt hoe oud ik ben, dan antwoord ik: “Prettig gestoord”. Daarmee zet ik de toon. Hanteer het ‘what you see is what you get’ principe. Er kan niets tippen aan het gevoel van herkenning en de chemie tussen twee mensen. En blijf niet te lang hangen op Tinder of andere social media. Ga naar buiten, ontmoet mensen, lach, maak plezier, praat met elkaar, flirt schandalig… Volg je gevoel, niet je leeftijd.”

Foto: Screenshot HLN.BE