Screenshot 2014-04-22 16.06.44Wie gaat ermee naar New York? Ik! Ik! Ik! En niet allemaal tegelijk ;-). In ieder geval is foodie Eric D al gaan voorproeven bij 3 adresjes die – alweer – de moeite waard zijn.
“De buitenkant ziet er niet uit.  Maar zodra je binnenstapt, klinkt de ene meezinger van Frank Sinatra na de andere. Bij Esca ben je nooit een Stranger in the night.  Hartje New York, een paar theaters van Times Square af. Beetje maffieus en jazzy, maar met de jaren opgekuist waardoor het vrij klassieke interieur fris oogt.  Zelfs smaakvol. Welkom in de beste Italiaan van Manhattan, de stad die – de naamt zegt het – de mooiste vrouwen van de VS aantrekt.

Esca is een vis-Italiaan en is dan ook mijn lievelingsvisrestaurant in New York.  Porties zijn niet al te groot. Waardoor het al jaren naar meer smaakt.   Hier wordt beheerst gekookt, de smaken zijn dan ook intens. Ik ben niet gek op allerlei frituren.  Bij Esca slagen ze er wonderwel het  On-Amerikaans licht te maken dat je vermoedt dat een democraat over de keuken heerst. De calamari.  De visjes.  Heerlijk met een spatje citroen.  Hun crudi zijn ook wonderlijk.  De degustatie van 5 verschillende soorten rauwe vis top. Meesterlijk is de maccheroni alla chitarra met zeeëgel en krab.  Warme pasta met krab, waar je dan een emulsie van zeeëgel en kookwater aan toevoegt. Wonderlijk.  Hoofdgerecht is een aan één kant krokant gebakken baars met witte bonen. Zalig. Sicilië.

Esca is ook gekend voor zijn prachtige collectie wijnen per glas. De geavanceerde wijnkenner zal zwichten voor  één van de meest originele rode wijnen ooit : de Torrette 2011 van Noussan.  Een bijzonder aromatische wijn uit de buccolische Aosta vallei. Ik kan niet wachten om ‘m eens met een bord spek en Aosta kazen aan te vallen.  Een grootse wijn voor durvers.

Boulay is zonder meer een wow plek in New York.  Nummer één voor food bij Zagat.  Drie sterren Michelin.  Vijf sterren elders.  ‘s Avonds bent u er geheid $400 de man kwijt.  Neemt u een vrouw mee, dan liefst een geëmancipeerde.  ‘s Middags daarentegen de beste lunchdeal van New York.   $ 55 voor een exquis vijfgangenmenu.  U kan met een brede glimlach tracteren.  Het decor is smaakvol kitscherig. Fluweel.

Een frisse appelgeur waait je tegemoet.  De hal hangt vol appelen. Je kan kiezen uit meer dan 10 soorten heerlijk brood.  Met abrikozen – kersen – noten – vijgen – etc etc…  Blini of Scottish Smoked Salmon Trout Roe, White Truffle Honey. Black Cod Marinated with Pistachio Miso, Heirloom Tomatoes, Elderflower, Homemade Raspberry Vinegar, Tonka Bean, Fresh Verbena. Slow Braised Kobe Style Beef Cheeks Blue Kale Gnocchi. Chilled Rhubarb Soup Santa Barbara Organic Strawberries, Buckwheat Gelato.. Hot Valrhona Chocolate Soufflé White Coffee Cloud, White Chocolate Ice Cream, Chocolate Mousse.
Nooit klonk Engels zo lekker en overtuigend.

Langs de uppereastkant van  New York, buurt Queens.  De laatste jaren heel populair bij jong New York. Tussen wat banale winkels ligt een juweeltje van een nieuwkomer: Salt Fat.  Met de subway een kwartiertje van Grand Central. Het begint al meteen goed: ipv brood krijg je een zakje popcorn met spek.  Ongelooflijk lekker en origineel en zonder film.  Tartaar van roodbaars is subliem.  De mosselen met kreeftensaus en chorizo heerlijk.

Sint-Jacobschelpen met puree van pompoen zalig.  Terrine van ossestaart orgasmisch.  Kraaienbiefstuk met saus van rode bieten en gerookte yoghurt onverbeterbaar.  Alle gerechten tussen $10 en $21, een lachertje voor dit hoge niveau.  Vooral als je met 4 – 5 man bent en alles met plezier deelt.
Op de koop toe hebben ze er mijn Zuid-Afrikaanse lievelingswijn, de onevenaarde pinotage van Diemersfontein.
Puur koffie en chocolade.  ” (Eric Daem)

Er is geen betere afsluiter.

http://www.esca-nyc.com/

http://www.davidbouley.com/

http://www.saltandfatny.com/

Screenshot 2014-04-22 16.07.10

 

 

 

 

 

Screenshot 2014-04-22 16.14.00