“Feesten voordat je naar het werk gaat – in Londen is het een rage. Honderden mensen gaan daar om zeven uur ‘s ochtends los op elektronische muziek.

Fitnessrave biedt een oplossing. Het bevordert de creativiteit en als gevolg daarvan de productiviteit

Het is zeven uur ‘s ochtends op een doordeweekse dag in de Oval, een oud warenhuis in het creatieve Oost-Londen. Duizend mensen laten zich gaan op elektronische muziek. Eén is gehuld in een felgekleurde onesie, een ander heeft een badpak aan. Funky zonnebrillen en slingers, de benen zijn ingesmeerd met glittercrème. De meerderheid van de dansers draagt echter een gewoon sportpak of comfortabele kleren. Ze gaan erna immers door naar hun werk.

Welkom op de Morning Glory Fitnessrave. Het concept: rave your way into the day. Oftewel: laat jezelf gaan op de dansvloer voordat je naar je werk gaat. Broodnuchter. Alcohol en drugs zijn niet te bekennen. Wel zijn er vruchtensappen, koffie en croissants. Er wordt aan yoga en hoelahoep gedaan en er zijn masseuses, om lichaam en geest te stimuleren.

Het merendeel van de aanwezigen werkt in de Londense City; accountants, consultants en bankiers. Maar er zijn ook ondernemers en mensen die in de creatieve sector werken. En een vrouw die acht maanden zwanger is. Beth Smith (34), it-consultant, is een fanatiek danser, maar gaat sinds ze zwanger is niet meer naar nachtclubs. ‘Fitnessraven is het perfecte alternatief,’ zegt ze.

Bevrijding
Adam Woodhall is er al voor de tiende keer. De 43-jarige ondernemer heeft pas twee fitnessraves gemist. ‘Het geeft me een bevrijdend gevoel,’ zegt hij. Hij deed het zelfs eens voordat hij een sollicitatiegesprek had. ‘Het was de beste voorbereiding. Ik was totaal mezelf en relaxed tijdens het gesprek.’

‘Het is het beste concept in tijden,’ zegt Ruban Nathan (33), vermogensbeheerder. Initiatiefnemers Nico Thoemmes (27) en Samantha Moyo (27) van Morning Gloryville pleiten voor een ‘bewustuitgaanrevolutie’. ‘Er zijn zo veel mensen die, zodra ze gaan werken of kinderen krijgen, een enorm gezond, alcoholvrij en gestructureerd leven krijgen, en niet meer uitgaan,’ zegt Thoemmes. ‘Fitness rave biedt een oplossing. Het bevordert de creativiteit en als gevolg daarvan de productiviteit.’

De eerste fitnessrave in Londen was eind mei vorig jaar. Zo’n honderd mensen kwamen opdagen. Ruim een jaar later is het evenement van tevoren uitverkocht en trekt het zo’n duizend mensen. ‘Het eerste evenement had een erg positieve impact op de aanwezigen. Zo begon de mond-tot-mondreclame,’ zegt Moyo.

Het afgelopen jaar namen zo’n honderd mensen uit steden over de hele wereld contact op met Morning Gloryville. Inmiddels zijn de eerste raves georganiseerd in Tokio, New York en Barcelona. Vandaag was Amsterdam aan de beurt, in Club Lite in de Jan van Galenstraat, vanochtend om half zeven. Verder staan Zürich, San Francisco, Parijs, Dublin, Brighton op het programma.

Lachje
Fitnessraven verzet zich tegen het negatieve gevoel dat de ochtend bij veel mensen oproept. ‘Een doordeweekse ochtend is voor de meesten synoniem voor: zo snel mogelijk naar werk gaan. In volgestouwde metrostellen hebben mensen slechts oog voor hun telefoon. Er kan vaak geen lachje van af,’ zegt Thoemmes.

En als mensen ‘s ochtends gaan fitnessen, bewegen ze zich volgens een vast patroon: ze volgen aanwijzingen van een fitnessinstructeur op of werken een reeks oefeningen af, zegt hij. ‘Wij willen bewijzen dat freestyledansen, dansen zonder instructies, mensen een gevoel van vrijheid geeft, en dat je ook ‘s ochtends in extase kunt zijn.’

Thoemmes en Moyo willen het ochtendfeesten ook invoeren bij bedrijven, vooral bij grote banken. Moyo: ‘De vorige keer kwam een managementteam van een designkantoor raven voor een vergadering.'”

Wifties, zouden jullie zo’n Wifty Fitnessrave zien zitten? :-)

Bron: www.parool.nl
Foto: Morning Glory