De jaren van rusteloos verlangen en bloeiende seksualiteit. Foto’s van tieners in de jaren ’70 tonen dat er niets veranderd is.

 

Fotograaf Joseph Szabo begon in de jaren ’70 met een reeks foto’s van tieners. Hij was kunstleraar aan de Malverne High School in Long Island en portretteerde zijn ongedisciplineerde leerlingen en volgde hun groei naar volwassenheid.

Heel herkenbaar voor ons, heel herkenbaar voor de jeugd van tegenwoordig.

Het is soms moeilijk uit te leggen aan tieners, dat wij in onze jonge jaren net dezelfde deugnieten waren als zij, met dezelfde vragen en twijfels en dezelfde drang om te experimenteren.

Je rol als serieuze opvoeder komt in het gedrang als je hen over jouw wilde avonturen verteld. Daarnaast geloven zij (net als wij destijds) dat ze het water hebben uitgevonden. Wij komen uit de middeleeuwen, remember? ;-)

Die wereld van de middelbare school, hoe zalig was dat. De straathoek, de bus of de fiets naar school, het café vlakbij school… Al die momenten zitten boordevol schoonheid door zijn eerlijkheid. Dat eerste afspraakje, die eerste kus, de eerste party, de eerste sigaret, de eerste keer liefdesverdriet, de eerste keer seks… 

De jaren van rusteloos verlangen en bloeiende seksualiteit. Hoe zalig is die ontwikkelingsfase wanneer een kind zich begint te individualiseren en zich los trekt van zijn ouders.

Szabo portretteerde zijn leerlingen gedurende vier decennia, de zwart-wit foto’s spreken voor zich, een waardevol document dat de universele waarden van adolescentie illustreert. De jeugd van toen, de jeugd van tegenwoordig… tieners hadden/hebben allemaal te kampen met momenten van onzekerheid, reflectie, verlangen, durf, uitbundigheid en ongemak als ze met hun kleine teen in de wereld van de volwassenen staan. Tijdens deze complexe en verwarrende overgangsperiode gedragen tieners zich alsof de wereld van hen is, los van alle maatschappelijke verwachtingen en normen.

Wat een heerlijke ongebonden tijd!

Geniet van de foto’s én van de herinneringen aan jouw tienerjaren. :-)

             Foto’s: Joseph Szabo