Menopauzeconsulente Leen Steyaert.

Wifty’s menopauzeconsulente Leen Steyaert over gezichtsyoga en gezichtsgymnastiek voor een strakke huid.

We trainen onze lichaamsspieren maar vergeten vaak onze gezichtsspieren. Als je de spieren in je gezicht niet traint worden ze slap. Je gezichtsspieren zijn tenslotte de ‘dragers’ van je aangezichtshuid. Het versterken en stretchen van de gezichtsspieren zorgt voor een betere bloedcirculatie, een stevigere aangezichtsstructuur en een strakkere huid.

Ik weet uit ervaring dat het heel wat discipline en doorzettingsvermogen vraagt om elke dag gezichtsgymnastiek te doen. Als je het niet op de juiste manier doet, kan het bovendien zelfs eerder rimpels veroorzaken dan vermijden, omdat je overdreven grimassen gaat maken. Daarom wil ik jullie niet overstelpen met een hele reeks ingewikkelde oefeningen. Ik beperk me tot de oefeningen waarvan ik zelf heb ondervonden dat ze resultaat hebben. Ik doe ze heel regelmatig en niet altijd op hetzelfde moment, maar gewoon als ik er even de tijd voor heb (bijvoorbeeld op het toilet of in de wagen). 

Om je hals en schouders te ontspannen

Dit is een strekoefening voor je nek, schouders en kaaklijn. Ze zorgt ervoor dat je minder moeite hoeft te doen om je hoofd rechtop te houden, verbetert je houding en vermindert een onderkin.

  • Hef je rechterarm op met je handpalm naar binnen. Neem je hoofd aan de linkerkant vast en trek het zachtjes opzij, zodat je rechteroor naar je schouder buigt. Houd vijf tot tien tallen aan. 
  • De hetzelfde aan de andere kant.
Om de mondbodem te verstevigen

Deze oefening komt uit de ismakogie. Een stevige mondbodem is belangrijk, wil je een onderkin voorkomen. Oefeningen die je bekkenbodem verstevigen en oefeningen die je doet met je voetbogen hebben ook een positieve invloed op je mondbodem. De voetbogen, bekkenbodem en mondhoeken beïnvloeden elkaar (zowel positief als negatief).

  • Stel je voor dat je een snoepje in je mond hebt. Veer het met je tong tegen je gehemelte. Voel wat er door die beweging met je mondbodem en onder je kin gebeurt. Voel langs de buitenkant met je vingertoppen.
  • Ga rechtop staan en veer met je voetbogen (je grote tenen) omhoog. Voel hoe je bekkenbodem zich aanspant en je tong en mondbodem ook mee naar boven neemt. Doe dit terwijl je uitademt. Je zult merken dat ook je middenrif mee omhoog komt.
Om de onderkin en de hals te verstevigen
  • Ga voor de spiegel staan, steek je tong zo ver mogelijk uit en trek ze weer in. Doe dit ritmisch en snel. Begin met dit tien keer te doen en bouw op naar twintig keer. Let erop dat je je lippen niet plooit.
Om de rimpeltjes boven je mond tegen te gaan
  • Rimpeltjes rond de mond zijn een typisch vrouwelijk verschijnsel. Probeer om te beginnen je lippen altijd te ontspannen, want het samenknijpen van de lippen versterkt deze lijntjes nog meer.
  • Span je onderlip zachtjes over je onderste tanden. Plaats je duimen naast elkaar onder je bovenlip.
  •  Probeer met de spieren van de bovenlip je duimen zo hard mogelijk tegen je tandvlees en je tanden te duwen. Met je duimen oefen je een buitenwaartse druk uit, alsof je de bovenlip naar voren wilt duwen. Begin met je duimen tegen elkaar en werk beetje bij beetje naar de zijkanten van je bovenlip toe.
  • Let erop dat je je bovenlip niet omhoogduwt en je mondhoeken niet naar buiten beweegt.
Tegen hangende mondhoeken
  • Kijk eens in de spiegel en zie of je mondhoeken naar beneden hangen. Hangende mondhoeken laten je er anders uitzien dan je je van binnen voelt. Ze bezorgen je een verdrietige, soms een verbeten of zelfs verbitterde blik.
  • Beeld je in dat je glimlacht met de binnenkant van je mond of stel je voor dat je een touwtje vastmaakt aan je mondhoeken en dat omhoogtrekt naar je wenkbrauwen toe. Op de duur wordt dit een gewoonte en zullen je mondhoeken minder hangen.
  • Je kunt ook helpen met de duim en wijsvinger van je rechterhand. Duw beide mondhoeken langzaam ongeveer twee centimeter omhoog. Laat ze los en begin opnieuw. Doe dit tien tot twintig keer per dag.
Om neerhangende wenkbrauwen en voorhoofdrimpels te voorkomen
  • Plaats de zijkanten van je wijsvingers horizontaal tegen je voorhoofd, net boven je wenkbrauwen. De toppen van je wijsvingers raken elkaar.
  • Hef je wenkbrauwen zo ver mogelijk op, met de bedoeling horizontale voorhoofdsrimpels te vormen. Houd de beweging van je wenkbrauwen tegen door met je vingers precies genoeg neerwaartse druk uit te oefenen.
  • Let op! De huid van je voorhoofd moet tijdens deze oefening onbeweeglijk blijven. Bestaande plooien of rimpels mogen niet worden geaccentueerd. Druk je huid bij de wenkbrauwen niet samen. Let er ook op dat je je bovenste oogleden niet naar beneden duwt.
Om rimpeltjes tussen de wenkbrauwen te vermijden
  • Plaats je vingertoppen naast elkaar verticaal tegen je voorhoofd. Je pinken bevinden zich bij de basis van je wenkbrauwen.
  • Frons je wenkbrauwen maximaal, alsof je verticale lijntjes op je voorhoofd wilt vormen. Houd de beweging van je huid tegen door met je vingers een buitenwaartse druk uit te oefenen.
Move your face, Wifties! 
 
* Een afspraak maken met Leen Steyaert? Check www.menopauzeconsulent.be
 
Foto door Mikhail Nilov voor Pexels.com