Schermafdruk 2017-01-09 13.23.26
Dit jaar doen we het ànders! Toch? Hoe ouder we worden, hoe kostbaarder onze gezondheid wordt en is. Wat kan beter, wat kan ànders. De heilige belofte die IK me alvast heb voorgenomen is serieus cutten met SUIKERS!

1. Minder met suiker

SUIKER is een sluipend vergif. Hoe vaak onderneem ik pogingen om te minderen met suikers om plotsklaps terug vast te stellen dat ik elke avond het hele berghok en de geheime plekjes van mijn dochters onderzoek naar… snoep, chips en andere sweet pleasures.
Suiker (en NIET ZOUT!) is de grootste boosdoener bij een HOGE BLOEDDRUK. Ik mag van geluk spreken dat ik begenadigd ben met een lage bloeddruk. Maar mijn geweten knaagt en fluistert: hoe lang ga je met die voordeel nog spelen!?
STOP: schepsnoep (o zoooo lekker), de melocakes, chocolade, suikerrijke snacks en kant-en-klare maaltijden!  

2. Meer bewegen

Zitten! We doen het te veel, te lang. Op kantoor, in de files, achter tv….  “En dan hebben de meesten onder ons meestal ook nog eens een totaal verkeerde houding, wat het extra belastend maakt voor je rug.”
Van overal dringt HET MANTRA eindelijk door: bewegen, meer bewegen! En daarom investeer ik in een fit-o-meter. De juiste vrienden (m/v) hebben zo’n kleinood om de pols en ik moet zeggen dat ik redelijk hard onder de indruk ben. Elke dag 10.000 stappen is een mooie en gezonde start. Wie doet mee ?

3. Leer EHBO

Wie kent de truken van een efficiënte reanimatie? Ook zo onder de indruk van het soms heel harde maar realistische tv-programma Hulpverleners? Waarbij het effect van een snelle reanimatie het verschil tussen leven en dood uitmaakt. Het was alsof ik een hand mijn strot voelde dichtknijpen toen ik een artse naast een fietser zag zitten die zijn overlijden moest vaststellen na herhaalde pogingen… Ik mag er niet aan denken dat ik straks of morgen in zon situatie terugkom en niet huis kan reageren!? Ik vergeef het me nooit. Opzoeken waar ik in mijn buurt een EHBO-cursus kan volgen! 

4. Ga niet meer langs bij dokter Google

Te veel mensen gaat online op consultatie. Blijf je ervan bewust dat Google slechts een van de informatiekanalen is maar niet de ENIGE ! Bij twijfel ga steeds naar je  huisarts en/of specialist.

5. Respecteer het evenwicht 

Bewegen, eten, slapen…. doe alles met mate. Wie te snel te veel wil, is sneller geneigd om op te geven.  Ik heb alle respect voor de diehards onder ons en ik like met heel veel bewondering hun sportprestaties. Maar ik hou het op drie-tal keer per week een halfuurtje flink bewegen.
Misschien is ales wat je onder je neus wegsteekt – voeding dus- het belangrijkste!  Vetten, zout, suikers…. we snappen het. Nu het nog allemaal in praktijk omzetten. START TO MOVE!

(Bron: HLN)

ann@wifty.be