Ondertussen in onze mailbox deze swingende foto van Marianne met één korte en krachtige zin: “Golfers leven 5 jaar langer, dus langer tijd om te genieten!!!”

Met drie uitroeptekens. Fantastisch Marianne en je bent het beste bewijs met je 70 lentes. Wow. En wij verzamelden bij de experten de nodige informatie.

Zitten is het nieuwe roken. Dan liever golfen.

Minstens 30 minuten bewegen per dag is de norm. En met een rondje golf zit je mooi boven die norm. De combinatie van bewegen, open lucht, bewegen in een mooie omgeving én sociaal contact doet de interesse voor golf zienderogen stijgen. Wereldwijd golfen zo’n 55 miljoen mensen in 206 landen.

Use it or lose it. 

Experten weten dat golfen zeker bijdraagt aan de dagelijkse portie beweging die we nodig hebben. “We moeten minimaal een half uur per dag matig tot intensief bewegen, of 150 minuten per week. Een rondje op de golfbaan duurt langer. Bewegen is ook belangrijk voor het behoud van de spieren, zeker bij 65-plussers. Het verliezen van spiermassa heeft invloed op je gezondheid en suikerhuishouding, maar ook op je mobiliteit. Veel bewegen is belangrijk om het bewegingsapparaat in goede conditie te houden. Use it or lose it, weten we inmiddels. Golf draagt daar mooi aan bij.

Betere levensverwachting door golf

Artsen en beleidsmakers zouden mensen vaker moeten aansporen om te gaan golfen, adviseren wetenschappers aan diverse universiteiten.  Op Golf.nl lezen we dan ook dat golf de lichamelijke en geestelijke gezondheid verbetert en mogelijk ook de levensverwachting. Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, verbetert de longfunctie, het bewegingsapparaat en algehele conditie.

Bij oudere golfers is het ook goed voor de balans, spierfunctie en spierkracht. Bewegen heeft een gunstige invloed op meer dan 30 chronische ziekten. Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2, maar ook reumatische aandoeningen en verschillende vormen van kanker, met name darm- en borstkanker. Zitten is het nieuwe roken, zeggen we tegenwoordig niet voor niets.

Bij golf ben je voortdurend in beweging, dat is natuurlijk fantastisch. Je bent bovendien buiten, vaak in een mooie omgeving en onder de mensen. Sociale contacten zijn heel belangrijk, ook voor de geestelijke gezondheid.

Gelezen op golf.nl