Hilde: “Het laat je nooit meer los…”

 

Hilde (52) werkte jaren als art-director in de reclame sector. Na een overname en een burn-out moest ze op zoek naar iets anders. Iets helemaal anders. Ze kreeg een locatie ter beschikking en startte samen met vriendinnen Patsy Van der Parre en Eef Flo een GEEFwinkel.
Bij een lekker wortel-pastinaak soepje vertelt ze me over haar passie.

Hilde: “Die geefcultuur, met geefpleinen en geefwinkels, is ontstaan uit een algemeen geven. Mensen zetten dingen af die ze niet meer kunnen gebruiken. De GEEFwinkel is er voor kansarmen en daklozen om hen te helpen in hun levensonderhoud. Zij kunnen 1 keer per maand op afspraak gratis kleding en andere dingen uithalen. Ze komen bij ons terecht via maatschappelijk werkers, straathoekwerkers, mond aan mond reclame (familie, generatiearmoede) of via doorverwijzing door CAW’s (De Steenhouwer, De Biekorf), OCMW’s, de Dokters van de Wereld, Victor 4 en Victor 5 (voor de dak- lozen) of Parochiale werking.”

Van een goedbetaalde job in de reclame naar vrijwilligerswerk. Wat doet dat met je?

Hilde: “Het kruipt onder je vel en laat je nooit meer los. Ik voel nu dat ik leef. Dat was ooit wel anders, ik ging helemaal op in mijn job en vergat waar het écht om gaat. Door mijn werk in de GEEFwinkel stel ik alles in twijfel. Wat heb ik al die jaren gedaan in de reclame?… Mijn ervaring op vlak van communicatie, daar haal ik nu wel voordelen uit. Ik ben heel dankbaar dat ik dit samen met andere enthousiaste vrijwilligers kàn doen.”

Jullie GEEFwinkel moest weg voor een bouwproject. Waar gaan jullie naartoe?

Hilde: “De gebouwen op de huidige locatie worden afgebroken om nieuwe sociale appartementen te bouwen. Ik ben dus op zoek naar een nieuwe locatie die groot genoeg is voor elk onderdeel van de werking: één unit voor mannen, één voor vrouwen en een stockage . We kunnen de mannen en de gezinnen niet in één ruimte samen onderbrengen: mannen zijn overwegend dakloos, vrouwen en kinderen zijn kansarm of alleenstaand met kinderen. Bij moslimgezinnen voelen de vrouwen zich meer op hun gemak als de werking gescheiden is.”

Hoe kunnen wij jullie verder helpen?

Hilde: “Alles is zoveel mogelijk ‘van de geef’, maar soms kopen mensen ook artikelen aan om ons te steunen. Hoe meer kansarme gezinnen we kunnen ondersteunen, hoe meer budget er voor hen vrij komt om andere noodzakelijke dingen te kunnen verwerven en zo krijgen de kinderen binnen deze gezinnen meer kansen om zich te ontplooien en te ontwikkelen tot sterke volwassenen die later een positieve bijdrage aan de samenleving kunnen leveren. 

En we zijn op zoek naar partners die ons financieel kunnen ondersteunen op korte of lange termijn. We willen terug opstarten in maart 2015.”

[highlight]

Wifties, alle hulp, info en bruikbare tips zijn van harte welkom. Volg en reageer op Facebook pagina ‘GEEFwinkel Goe Goed’ of stuur een mailtje naar wifty@wifty.be met vermelding ‘Geefwinkel Goe Goed’.

Bedankt, Hélène

[/highlight]

Enthousiaste vrijwilligers

Tijd maken voor gezelligheid

Alles wat je niet meer nodig hebt? Weggeven!!