Ineke Van Nieuwenhove met Dinah Rodrigues.

Ineke Van Nieuwenhove met Dinah Rodrigues.

Ineke Van Nieuwenhove (50) doceert Hormoonyoga, een dynamische yogaset die hormonale klachten vermindert en je hormonen in balans brengt. En nee, je hoeft er je been niet voor in je nek te kunnen leggen.

Hoe ben je begonnen met Hormoonyoga?

“Ik vind het leven fascinerend in elkaar zitten. Zo’n acht jaar geleden was ik chef redactie van het maandblad Goedele. We brachten er in ons mannennummer een stuk over testosteron na de overgang, waarbij vrouwen en mannen getuigden van de voordelen van testosteronpleisters. ‘Dat moet toch ook anders kunnen?’ dacht ik en zo botste ik op de Hormoonyoga van de Braziliaanse Dinah Rodrigues. Ik stond erop dat dit een plek zou krijgen in het artikel, kwestie van verschillende invalshoeken te tonen. Nooit gedacht dat ik het jaren later zelf zou geven!”

“Vorig jaar volgde ik de opleiding, in Zuid-Frankrijk, met dertig andere vrouwelijke yogadocenten. Ik ben zelf 50 en hoewel ik nog een regelmatige cyclus heb, dacht ik: ‘Bon, die menopauze zit er aan te komen, dus beter preventief werken.’ Heerlijk was het, alleen al om Dinah aan het werk te zien: ze wordt dit jaar negentig, maar zit vol levenslust, is nog heel lenig en kwiek, en haar oogjes blinken als die van een tiener. Natuurlijk heeft ze ouderdomsvlekken en rimpels, maar op je negentigste zo’n vitaliteit? Daar teken ik voor. Grappig was ook dat we met zijn allen aan het eind van die intense opleiding teveel energie hadden – Hormoonyoga is revitaliserend – en, eh, geil liepen, want de set boost ook je libido. Zaten we daar met enkel vrouwen.” (lacht) 

Wat doet Hormoonyoga precies?

“Hormoonyoga herstelt je hormoonbalans en (re)activeert je hormonen. Zeker voor vrouwen in de (pre)menopauze is dit belangrijk. Je hormoonaanmaak daalt, niet alleen in je eierstokken, ook in de schildklier en elders. Bovendien nemen je bijnieren de productie van geslachtshormonen over na de menopauze (of ook als bijvoorbeeld je eierstokken zijn weggehaald). Je hebt er dus alle belang bij al je hormoonklieren te verzorgen. Het mooie is: Hormoonyoga werkt op je volledige hormoonstelsel.” 

Is het enkel voor oudere vrouwen?

“Nee. Zo is het wel begonnen. Toen Dinah in de menopauze kwam, bleven de kwaaltjes uit. Haar dokter was bovendien verbaasd over haar hoge hormoonwaarden. Dinah was overtuigd dat dit door haar dagelijks uurtje yoga was. Ze verdiepte zich in oude yogaboeken en stelde een reeks samen die specifiek werkt op de eierstokken, schildklier, hypofyse en bijnieren. Gynaecologen stonden versteld: bij haar leerlingen wees een bloedtest na vier maanden op een hogere hormoonspiegel. Dertig jaar later weet Dinah dat de set ook werkt bij PMS, verminderde vruchtbaarheid, onregelmatige cyclus, PCOS, trage schildklier, cysten, bijnieruitputting, enz. Omdat de set àlle hormonale klieren beïnvloedt. Veel vrouwen weten niet dat je hormonen vanaf 35 jaar beginnen af te nemen. In principe is het dus goed om dan met Hormoonyoga te starten. Jongere vrouwen zitten nog in de hormonale fleur van hun leven; voor hen is Hormoonyoga aan te raden als ze hormonale klachten hebben. Helaas geldt dit voor heel veel jonge vrouwen. Het is erg gesteld met onze hormonen.”

Loesje Hormonen kopie-20160729094342-s-w371-h510-q90-m1469778222Hoezo?

“Het breekt mijn hart als ik zie hoeveel vrouwen hormonale klachten hebben en dus uiteraard hun hormonen verwensen. Er zijn nochtans culturen waar PMS, borstkanker of overgangsklachten nauwelijks voorkomen. Eerlijk: wij in het westen hebben een beetje te maken met een epidemie. Meisjes van 16 die aan de pil gaan voor hun acne, hormoonpreparaten tijdens de overgang én een lawine van hormoonverstorende stoffen in schoonmaakmiddelen, plastics en onze voeding. Niet te verwonderen dat ons lichaam reageert. Terwijl kwaaltjes niet hoeven. Wie gezond eet, hormoonyoga doet en niet te veel strest, hoeft geen kwaaltjes te hebben. Want ik zeg het meteen maar: chronische stress is de grootste hormoonverstoorder. Constant hoge cortisol verstoort de werking van andere hormoonklieren.”

Dat is de eerste keer dat ik dit hoor.

“Daarom geef ik ook uitleg over hormonen in mijn lessen. Vrouwen weten vaak niet hoe hormonen nu eigenlijk werken. Een paar jaar geleden was ik ook onwetend, hoor. Door de opleidingen Hormoonyoga en Trainer Hormoonfactor is een wereld voor me open gegaan. Je hormonen bepalen zoveel. Vermoeidheid, plotse gewichtstoename, laag libido, burn-out, pijnlijke borsten, mood swings, slapeloosheid… Dan denken vrouwen: zie je wel, ik ben ziek. Of gek. Nee. Je hormonen zijn uit balans. En dan mag je nog zoveel ideeën of talenten hebben, je hebt de energie niet om er iets mee te doen. Dus wil ik vrouwen inzicht geven, met Hormoonyoga als supertool. Ik wil niets liever dat vrouwen opnieuw hun hormonen gaan koesteren in plaats van verwensen. Hormonen geven ons sensualiteit, vruchtbaarheid, drive, libido, vrouwelijke vormen… We moeten met zijn allen weer verliefd worden op onze hormonen.” 

Heb je zelf al positieve effecten ondervonden?

“Ja. Voor het eerst in mijn leven duurt mijn menstruatie nu in plaats van 8 dagen -halleluja- drie dagen. Van leerlingen kreeg ik al veel positieve reacties: één heeft nu een regelmatige cyclus en heeft geen hormonale migraine meer tijdens haar menstruatie. Een andere vrouw heeft beduidend minder last van nachtzweten, haar psoriasis is verbeterd en haar nagels groeien terug. Een andere vrouw van 48 dacht dat ze al in de menopauze zat, maar nu menstrueert ze weer. En een vrouw van 57 vertelde me dat haar dun en broos haar opnieuw ‘vet’ werd en meer glans kreeg. Er is ook een vrouw die al lang probeerde zwanger te geraken en nu zwanger is, maar of dat aan de Hormoonyoga ligt of toeval is, durf ik niet te zeggen. Wel super voor haar natuurlijk.”

Is het ook voor mannen?

“Hun hormoonhuishouding zit anders in elkaar. Dinah ontwikkelde ook voor mannen een set. Ik wil deze zomer die opleiding volgen, al weet ik niet in hoeverre mannen daarvoor openstaan. Vrouwen onder elkaar praten over hun hormonale klachten. Mannen denken: ja, mijn haar valt uit, ja, ik krijg meer buikvet, maar hé, alles gaat prima met me. (lacht) Terwijl ook hun hormonen afnemen, hoor.” 

Is de set moeilijk?

“Nee, maar je moet ’m wel precies uitvoeren wil je effect. Zelf doe ik hem twee keer per week, als onderhoud. Wie last heeft van hormonale klachten, moet hem zeker vier keer per week doen. Maar als je hem uit het hoofd kent, duurt ie maar een halfuurtje. En het leukste: je krijgt er energie van. Iedereen wandelt altijd opgekikkerd naar buiten! Zo is het ook: wanneer je hormoonbalans optimaal is, voel je je fit en zelfverzekerd, zodat je een passievol leven kunt leiden. En elke vrouw verdient een geweldig leven, vol gezondheid en vitaliteit, toch?”

17 en 18 januari start opnieuw een lessenreeks in Gent. Meer info: http://www.yoga-on-call.be/yoga/hormoonyoga

Dit jaar volgen er ook dagworkshops buiten Gent waarin de volledige set wordt aangeleerd. Wifty houdt je op de hoogte!

11698638_10153422093199909_7428718320473028812_nWie is Ineke Van Nieuwenhove

Heerlijk vind ik het, vijftig zijn. Het leven wordt alsmaar leuker. Mijn dochter (18) en zoon (16) staan stilaan op eigen benen, en ik wil nog zoveel doen, en dat kan. Steeds meer denk ik ‘Moeten, moeten? ik moet helemaal niets’. Ik bouw mijn leven uit zoals ik wil: met bakken liefde voor mijn kinderen en mijn vrienden, en eigen projecten. Hormoonyoga is er één van. 

Doen waar ik blij van word: hoe ouder ik word, hoe makkelijker het is. Net zoals ook de bewondering voor de vrouw in mezelf, en voor alle vrouwen, groeit. C. Ardagh zegt het zo mooi: ‘Surround yourself with the wise ones, the wild ones, the kind ones. You don’t have to do it alone.’

Is dat net niet wat Wifty ook doet? Dames, a notre santé!