Je eerste vliegreis. Wie herinnert zich die allereerste keer nog? Naar Mallorca, Spanje, Ibiza…

Vliegreis Ross Parmly Unsplash

Die eerste vliegreis. De eerste keer dat je door de gates wandelt. De eerste keer dat je het vliegtuig instapt. Het drummen en zoeken naar je plekje. Die allereerste keer blijft je bij. Samen met je ouders of beste vriend(in) of wie weet al helemaal in je eentje. 

De eerste vliegreis. Wie toen opsteeg in Zaventem herinnert zich waarschijnlijk nog het oude gebouw. Waar je nog echt kon gaan kijken naar de reizigers. Je stond te gapen achter de open balustrade naar al die gelukzakken. Tot het allemaal verdween achter beveiligde muren. Nostalgie!

Wie herinnert zich de eerste vliegreis nog? Was dat met je ouders, met je beste vriendin of liefje van toen of met een vriendenkliekje of wie weet al helemaal alleen? Dé toppers qua bestemmingen waren Mallorca, Spanje, Ibiza…

De eerste vliegreis

Hélène: “Haha, nostalgie! Mijn eerste vliegreis was met vrienden naar Ibiza, begin jaren ’80. Als prille twintigers was dat het paradijs voor ons. De dag brachten we door op een zeilboot van vrienden of lagen we te bekomen aan het zwembad, want ‘s nachts maakten we de discotheken onveilig. Ik had thuis een vriendje, maar ik werd op Ibiza vakantie-verliefd op Ralph, een knappe Duitse blonde god die veel weg had van David Bowie. Hij was op vakantie met zijn broer, die op zijn beurt mijn vriendin versierde. Zo’n vakantielief, dat is pure passie. Het afscheid en de terugvlucht waren emotioneel. Terug thuis heb ik het onmiddellijk uitgemaakt met mijn vriendje. In het begin was het contact intens, telegrams sturen, brieven schrijven, LP’s van David Bowie opgestuurd krijgen…. Maar hey, je bent jong en je wordt om de haverklap verliefd, dus het werd een mooi vakantiesouvenir. Dankzij Facebook hebben we terug contact met elkaar. Ralph heeft zich pas laat gesetteld en is vader van 3 jonge zonen, zijn broer heeft een kunstgalerij in New York. Yep, flying to Ibiza is always a good idea! ;-)”

Ann: “Mijn allereerste vliegreis was ineens een topreis. Naar Thailand! En samen met mijn moeder. Zij wilde haar 3 kinderen voor hun 21ste verjaardag trakteren op een exotische vakantie. Mijn zus ‘kreeg’ Nepal, ik Thailand en mijn broer China. Thailand! Het internet bestond niet en dus doken we maanden van tevoren de boeken in. Magisch. Maar eerst nog dat vliegtuig in. We checkten ons veel te laat in en zaten APART in het vliegtuig! Ik zat voorin en zij bij de rokers achterin. Gedurende de volle vlucht  van zeker 16 uren sprak ik geen woord. Naast me zat een (franstalige) man die me geen blik waardig gunde. Geen goede zaak voor je ontluikende vrouwelijkheid. Vijftien minuten na take-off hoorde ik mijn moeder al luidop lachen. Zij zat naast een naamgenote uit Marseille en wat hadden ze een dolle pret. Grrr. Bon, ik heb na de tweede tussenlanding een klik gemaakt en ben beginnen te genieten van alles wat aan boord gebeurde. Thailand bleek een perfecte keuze. We hadden -uiteraard- een valies vol foute kleren bij. De eerste dag doken we meteen de winkeltjes in en kochten ons bijna blut aan lichte spulletjes. Ik ben verliefd geworden op het land, de bevolking, het avontuur, het culinaire. Het perfecte cadeau van een moeder aan een dochter. Een herinnering om te koesteren.”

Lieve: “Ik trok met enkele vriendinnen richting Spanje. De eerste keer maak je beginnersfouten zoals de selectie van je kleren. Te weinig lichte spulletjes en veel te veel warme kleding. Het was ook de reis dat ik voor de eerste keer een tampon gebruikte. Mijn vriendinnen gaven instructies achter de gesloten badkamerdeur. Hilarisch als je eraan terugdenkt. Ook diva-drama alom. Mijn beste vriendin en ik kregen ter plekke een knallende ruzie over een vakantielief. Achteraf hebben we daar eens smakelijk om gelachen. Nog steeds eigenlijk.”

Dette: “Mijn eerste vlucht was met mijn ouders, naar Spanje. Ik moet toen 14 geweest zijn. Ik herinner me vooral turbulentie. Lijkbleek ben ik uitgestapt. Het heeft me veel pilletjes tegen reisziekte gekost om dat angstig gevoel wat te dimmen. Nu vind ik vliegen zalig en een heel praktisch vervoermiddel.”

Marina: “Even denken, mijn eerste vliegreis was naar Mallorca. Ik moet toen 11 of 12 jaar geweest zijn.  Zalig was het. Ik ging samen met Macon, mijn lievelingstante. Ze verwende me met de mooiste bikini’s die er waren: wit met blauwe kant en geborduurde motiefjes.  Ik zie het nog zo voor mij. Ook haar schoondochter ging mee en een vakantiekindje (uit Malaga) dat elke grote vakantie bij haar op bezoek kwam.  Toen al vier ‘vrouwen alleen’ op reis.  Haha, mijn tante was een geëmancipeerde vrouw. De taal die we spraken was Frans en dat Spaanse meisje van 5 of  6 jaar speelde tolk als het nodig was. Zo heb ik mijn Frans geleerd.”

Brigitte: “Mijn allereerste vliegreis moet toen met een vriendin geweest zijn. Naar Mallorca.  Ik denk dat we net 18 waren. Het was een emotionele reis. Die reis betekende het einde van onze ‘vriendschap’. Later heeft die vriendin een zwaar ongeval gehad…”

Ruth:” Dat was Spanje natuurlijk. Volgens mij trok heel België die kant uit. Ik was 9 jaar en ik vond het fantastisch. Ik voelde me zo ‘rijk’. Eigenlijk weet je niet goed wat te verwachten hé maar dat opstijgen gaf me zo’n kick. Geweldig. Nu neem ik voor mijn beroep geregeld het vliegtuig. Maar die eerste keer blijft iets speciaal.”

 

Foto: Ross Parmly @ Unsplash

1 Comments
  • Anoniem

    Beantwoord

    De allereerste vliegreis was in 1957 naar BELGISCH Congo…

Leave a Comment