affiche-nlEHBO, eerste hulp bij ongevallen, zou een verplicht vak op school moeten zijn. Iedereen zou van jongs af aan moeten leren hoe andere mensen te helpen in noodsituaties. Noodsituaties herkennen en weten wat je moet doen is voldoende om een mensenleven te redden.

Ik volgde een EHBO cursus rond mijn 30ste, en ik ben heel blij dat ik weet wat ik moet doen als er iemand in mijn buurt hulp nodig heeft. En dat ik cardiopulmonale reanimatie (CPR) kan uitvoeren.

Mijn vader is gestorven aan een hartstilstand tijdens een wandeling in de Ardennen. Mijn moeder was bij hem maar ze heeft hem niet kunnen redden. Alle hulp van buitenaf kwam te laat…

Afschuwelijk.

Ik heb daar een mega trauma aan overgehouden. Maandenlang heb ik wakker gelegen met véél te veel vragen. Wat als ik vlakbij was geweest? Had ik hem kunnen redden met mijn CPR? Waarom moest het daar gebeuren? Ver van de bewoonde wereld?…

Het heeft jaren geduurd voor ik het woord ‘hart’ over mijn lippen kreeg. Ik was helemaal geblokkeerd en ik werd niet goed als ik een MUG zag…

Daarom wil ik iedereen motiveren om deze levensreddende handelingen aan te leren want met je handen kan je een mensenleven redden.

Vandaag 16 oktober is het European Restart a Heart day met als doel het grote publiek aan te leren hoe een hart te herstarten bij een slachtoffer van een hartstilstand en hoe de zeer lage overlevingskansen na een hartstilstand te verhogen.

Elk jaar krijgen ongeveer 400.000 Europeanen een hartstilstand, waarvan 350.000 buiten het ziekenhuis. Een hartstilstand kan zich overal voordoen, op straat, op het werk, tijdens of na een intense fysieke inspanning…. Het merendeel doet zich thuis voor. Op dit moment overleeft minder dan één slachtoffer op tien…

CPR (Cardiopulmonale reanimatie) onmiddellijk starten kan de overlevingskansen verdubbelen of verdriedubbelen. Reanimatie door omstanders gebeurt echter slechts in 20%  van de hartstilstanden buiten het ziekenhuis. Uit onwetendheid durven mensen de nodige levensreddende gebaren niet toedienen.

De campagne ‘Restart a Heart’ sluit aan op een verklaring van het Europese Parlement van juni 2012 waarin aan alle lidstaten gevraagd wordt om een Europese voorlichtingsweek over hartstilstand te organiseren, met als doel het grote publiek, de artsen en andere gezondheidswerkers voor te lichten en op te leiden.

Je doet niets verkeerd door hartmassage te starten, niets doen zou pas verkeerd zijn. Iedere burger kan een mensenleven redden. Zelfs een lichte stijging van het aantal personen die durven reanimeren kan al heel wat levens redden.

Vandaag leren in Brussel de Europese parlementsleden hoe een slachtoffer kan worden gereanimeerd en hoe een Automatische Externe Defibrillator moet worden gebruikt. Ook het grote publiek krijgt vandaag in het Brussel-Zuid station de kans om te leren hoe iemand gereanimeerd moet worden, met de steun van NMBS Holding wordt een grootschalige campagne gevoerd met de verspreiding van affiches en de vertoning van de video gedurende 14 dagen in alle Belgische stations.

Please! Ik kan het alleen maar aanmoedigen! Leer CPR en EHBO! In de eerste plaats om de mensen die je lief hebt te kunnen helpen in noodsituaties. Maar ook om iedereen die hulp nodig heeft te kunnen begeleiden! Je handen kunnen inderdaad levens redden! 

Check video ‘When a heart attacks’http://www.youtube.com/watch?v=CobZup5aijo

Op onze Wifty Planning staat een EHBO en CPR cursus. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje met je gegevens naar wifty@wifty.be met vermelding Wifty EHBO cursus.