NINA magazine bestaat dit jaar 10 jaar en om dat te vieren blikten ze terug op de leukste reportages met de vraag: “Hoe zou het nog zijn met…”

Acht jaar geleden stond mijn eigen mama al tussen de excentrieke oma’s. Hoe het nu met haar gaat? Mama?

Jeannine Van Herck (79)

Nog excentrieker dan toen

In 2008 was ze éénenzeventig: Ik kleed me frivool en pittig, maar nooit ordinair”, zei Jeannine Van Herck toen. Volgend jaar viert excentrieke ‘Ninnie’ – nog altijd trouw aan haar eigenzinnige kledingstijl – haar tachtigste verjaardag. Wellicht uitgedost in… luipaardprint.

“Ik heb lang geleden een heel eigen stijl ontwikkeld. Ik volg de voorgeschreven mode niet, ik maak mijn eigen mode. Letterlijk. Ik doe niks liever dan bestaande stukken aanpassen: inkorten, pimpen, franjes knippen. Mijn broeken verkort ik tot twintig centimeter boven mijn enkels: een enkel oogt zo elegant. Mijn lievelingskleuren zijn zwart, wit én luipaardprint, en als finishing touch fuchsia. In mijn dressing vind je petten, schoenen, handtassen, broeken, jurkjes, jassen, lingerie: allemaal in luipaardprint. Zelfs mijn kleindochter Dolores (11) kiest al voor luipaardprints. Voor haar verjaardag verraste ik haar met een een groot ‘knuffel-luipaard’ (foto). Haar gezichtje was één en al geluk!”

Diva mama

“Ik ben een optimistische, passionele vrouw. Ik hou gretig van het leven. Dat vertaal ik in mijn kledingstijl. Zwart zal bij mij nooit saai of streng zijn, integendeel. Ik heb ook een zwak voor pumps en laarsjes in daim en lakleer. Altijd mét een hak. Mijn dochter noemt me Diva Mama, en dat beschouw ik als een compliment.” (lacht) “Onlangs kreeg ik van haar het boek ‘Altijd een Parisienne, waar je ook bent’ cadeau. Eén van de levenswijsheden van een échte Parisienne is: ‘Knip je haar zelf. Of laat je zus het doen.’ Zo herkenbaar! Ik knip en kleur mijn haar dan ook altijd zelf. Of ik een anti-aging geheim heb? Blij zijn, dankbaar zijn, nieuwsgierig en leergierig blijven en heel veel lachen. Mijn levenslust houdt me jong. Ik start elke ochtend met een paar stretch oefeningen. Ik was me, maak me mooi en eet een gezond ontbijt met veel fruit. Dat vul ik aan met multivitamines. Mijn twee trucjes om éxtra te stralen: zwarte chocolade en zingen. Als ik mijn huis op orde zet zing ik luidop. En elke avond een glaasje wijn als aperitief. Je ziet me altijd met fuchsia lippenstift, glanzende fuchsia nagellak aan de handen en de voetjes én twee keer per dag een vleugje van mijn lievelingsparfum Boucheron.” 

Flirten

“Ik geniet enorm van quality time met mijn kinderen en kleinkinderen. Ze weten allemaal dat ze een ‘eigenzinnige oma’ hebben, en als ze bij mij logeren maken we veel plezier samen. Stilzitten is niets voor mij. Ik moét bewegen. Ik woon aan zee en maak twee keer per dag een lange wandeling. In de zomer ga ik graag fietsen. Mijn dochter neemt me regelmatig mee op Qigong les (Chinese meditatie, red.) Zij en ik gaan vaak op stap, we zijn erg close. We flirten allebei graag met het leven… én met de mannen! (lacht). Toen ik haar onlangs zei dat ik dit jaar voor de eerste keer niet meer in bikini op het strand wilde, reageerde ze: “Mama! Je wordt 80 jaar! De meeste vrouwen hebben al bikini-stress rond hun 30ste!” Ik kan het zelf niet geloven, dat ik tachtig word. Ik voel me nog altijd dat jonge meisje. Natuurlijk komt er een groot feest! My sweet 80 party!”

“Ik ben altijd een buitenbeentje geweest. Ik heb het leven altijd gezien als een prachtig cadeau. Ik ben elke dag dankbaar. Dat leer ik ook aan mijn kinderen en kleinkinderen: dat ze dankbaar moeten zijn voor wat ze hebben en voor wie ze zijn. Dat ze het leven moeten vieren. Dat ze out of the box moeten denken en het leven niet vanzelfsprekend vinden. Mijn man, mijn grote liefde, stierf in 2004. Hij was de grootste schat ter wereld. Ik eer hem door de levensvisie die we samen hadden verder te zetten. Op mijn zeventigste heb ik een hartje met zijn naam op mijn enkel laten tatoeëren. Dat is mijn allermooiste accessoire.”

Bron: NINA magazine – Tekst: Anke Michiels – Foto’s: Jean Van Cleemput

Mijn grote voorbeeld, mijn inspiratie, my absolutely fabulous mama … Thank you & I love you so much!
helene@wifty.be
ninnievanherck