Wifty Guest Jeannine werd 80. En hoe! Haar geheim? Een positieve kijk, veel lachen, zingen en schrijven, Lust for Life, graag zien, gul zijn met alles én kilo’s zwarte chocolade. Volg haar bijzondere kijk op de dingen des levens.

“Op je verjaardag gaan we gezellig iets drinken met de jeugd.” had mijn dochter me al lachend laten weten. Allemaal goed voor mij, mijn 80ste verjaardag vieren doe ik graag in verschillende etappes, kwestie van zoveel mogelijk te feesten. De avond voordien genoot ik van een intiem verjaardagsdiner met mijn kinderen en kleinkinderen op de mezzanine van restaurant RAS in Antwerpen. Een heerlijke plek met zicht op de Schelde waar ik vroeger regelmatig kwam met mijn man zaliger. Eind maart organiseren we een groot familiefeest – ik wilde altijd al een lentefeest – en tussendoor is er ook nog een feestje voor mijn vrienden.  

En die jeugd? Jawel, dan hebben we het over mijn dochter, mijn zoon en hun vrienden. Die zijn ondertussen allemaal de 50 voorbij, maar voor mij blijven ze voor altijd ‘de jeugd’. 

“Mama maak u mooi, maak u mooi hè!” kreeg ik te horen de dag voordien. Natuurlijk had ik me mooi gemaakt op mijn zonnige verjaardag. Tijdens het wandelen door de stad had ik zin om tegen iedereen te zeggen: “Knuffel mij, want ik ben 80 geworden. Hallelujah!” Maar ik bleef blij en trots mezelf beleven aan de arm van mijn dochter.

En ja, daar kwamen we dan aan die heerlijke cocktailbar, waar we iets zouden gaan drinken. Een grote, open poort met een mooie binnentuin met daar goed zichtbaar aan de ingang een grote gouden 80 met daarnaast een knappe, goedlachse doorman in een glimmend pak.  

Toen wist ik het, dat het iets meer zou zijn dan gezellig iets drinken met een paar vrienden. Ik werd opslag groter, mooier en jonger! 

Mijn dochter en zoon hadden al hun vrienden, van vroeger tot nu uitgenodigd. De vrienden van de lagere school, de humaniora, de kinderen uit de buurt, de boomhutten-bouwers, de vrienden uit de muziekklas en de tennisclub, de entourage van 1000 Ohm (new-wave band waar mijn zoon in zat met hit A.G.N.E.S), ex-liefjes enz.. Hun vrienden die bij ons thuis waren, die mee op vakantie gingen, die ons gezin mee beleefd en geleefd hebben, die mijn man gekend hebben…

Allemaal mensen voor wie ik ‘mama Van Herck’ was en nog steeds ben. Die mij gekend hebben, toen ik 30, 40, 50, 60, 70 werd, en nu dus 80.

Al die stralende, lachende, blije gezichten. Ik sloot iedereen ontroerd in de armen en zag alles in een gouden gloed, die iedereen zo mooi maakte.

Het werd een bijzonder weerzien, sommige mensen had ik sinds die jeugdjaren van mijn kinderen niet meer gezien, en alles kwam terug in die oprechte omhelzingen. Ik moest aan zoveel terugdenken! En dan ja, tranen, als er iemand een woordje plaatste, een liedje zong, een herinnering ophaalde. Ik werd schandalig verwend met chocolade en cadeautjes en op al dat geluk werd uitbundig geklonken met een Viva Jeannine champagne cocktail. 

Ik werd 80 maar ik voelde me leeftijdloos. Ik ging helemaal op in dat mooie moment. Er hing zoveel liefde in de lucht, dat was echt tastbaar. Zo schoon, al die gedeelde herinneringen bij elkaar. 

En dan besef je dubbel en dik hoe dierbaar de mensen zijn waarmee je dingen beleefd en geleefd hebt. De mensen die jouw leven kleurden, en wiens leven jij kleur gaf. Mensen die je hart geraakt hebben onderweg blijven voor altijd in je hart, ook al zie je elkaar niet vaak, of soms helemaal niet meer. Als je elkaar dan terugziet voel je meteen die connectie, alsof het gisteren was. Ontroerend mooi is dat.

Dat is geluk met een gouden krans rond, waar ik oneindig dankbaar voor ben. 

Bedankt aan mijn dochter en zoon om dit bijzondere moment te organiseren, wat een schitterend initiatief! Meestal ben je er zelf niet meer bij als alle mensen uit je leven samen komen en er vol lof over je gepraat wordt. Dat denk ik vaak op een begrafenis, al die lieve woorden, al die eerbetuigingen, zonde dat de mensen het niet meer kunnen horen. Vier je geliefde ouders en grootouders als ze nog leven. Vier het leven, bij leven en welzijn!

Bedankt aan alle mensen die mijn leven zo mooi kleurden en nog elke dag kleuren. 

Ik ben fier dat ik in jullie hart zit, en je mag er zeker van zijn, jullie zitten voor altijd en nog langer in mijn hart! 

Liefs, 

Jeannine

Ps: Hier een paar sfeerfoto’s door fotograaf Jean Van Cleemput.

Screen Shot 2017-02-02 at 08.28.22Screen Shot 2017-02-02 at 08.36.19Screen Shot 2017-02-02 at 08.29.38Screen Shot 2017-02-02 at 08.31.32