Wie wil niet jonger ouder worden? De titel van Paula Marckx, een Super Senior, trok onze aandacht.

Super senior ben je vanaf  80 en 90+.  En 100 ;-). Denk aan Iris Apfel (95) die ons nog steeds inspireert. Of aan de prettig gestoorde Betty White (95). Of de 106-jarige die de op bezoek mag gaan bij de Obama’s in het Witte Huis en hen verleidt tot een dansje. Zij zijn dé rolmodellen voor ons hoe je het best ‘jonger ouder’ wordt. Met humor vooral. Zeker niet blijven stilstaan. Nooit opgeven. Lekker gek doen.

Of de Zweedse dame van 100 die voor het eerst in haar leven een computer koopt, een blog start  start en binnen de kortste keren duizenden volgers telt. Of een technisch ontwerpster die op haar 89 haar diensten aanbiedt in Silicon Valley en METEEN wordt aangenomen!

Zulke verhalen zijn geweldige inspiratiebronnen voor ons. Een dagje ouder worden betekent niet dat je niet meer in staat zou zijn tot bijzondere prestaties.

Het is een feit: we worden ook steeds ouder.

Zeker niet streven naar een tweede jeugd

Maar zijn we eigenlijk wel blij met die langere levensduur in een samenleving waarin iedereen zolang mogelijk jong wil blijven? De vergrijzing van de maatschappij wordt vooral als een probleem beschouwd dat ons handenvol geld kost.

De oplossing voor deze contradictie zit hem erin dat we niet moeten streven naar een tweede jeugd, maar moeten leren hoe we zinvol, creatief en productief de tweede fase van ons leven kunnen invullen.

Paula Marckx, 91, verklapt in haar boek haar geheimen om ouder te worden zonder oud te zijn. Want ook al bewijzen de statistieken dat de gemiddelde levensverwachting de afgelopen decennia enorm is gestegen, in onze hoofden zijn we nog niet gewend aan de idee dat we tegelijk lang én goed kunnen leven.

Paula heeft daarvoor geen pilletjes of andere medicijnen nodig. Ze put inspiratie uit de waargebeurde verhalen van echte mensen die actief deel blijven uitmaken van de maatschappij en die zo de misvattingen over ouderdom uit de wereld helpen. Aan de hand van haar eigen ervaringen en portretten van een aantal ‘Super Seniors’ toont zij aan dat ouder worden ook een zegen kan zijn.

Ex-model voor Natan

Ze publiceerde een boek bij de Parijse uitgeverij Hachette en belandde in de journalistiek, waar ze over internationale politiek schreef voor Vlaamse en buitenlandse kranten en weekbladen. Zo kwam ze in aanraking met hooggeplaatste figuren zoals Franco, Willy Brandt en prinses Lilian.

Paula was de eerste vrouw die haar vliegbrevet behaalde op de luchthaven van Deurne. Maar bovenal werd ze beroemd door het arrest-Marckx, dat vaststelde dat natuurlijke kinderen in België gediscrimineerd werden in hun gezins- en afstammingsrechten.

Een eigen webstek

En Paula blijft maar verrassen. Op je 91 een eigen webstek hebben? Jawel. She did it. Ga maar eens een kijkje nemen op PaulaMarckx.com. Leuk detail: haar website is een .com. Zij ziet het écht world wide.

Jonger ouder worden is een uitgave van Houtekiet.
ISBN 9789089245588.
Prijs € 21,99 .

Verschijnt ook als e-book ISBN 9789089245595.
Prijs € 14,99.