Joris Luyendijk

Ik las op FB bij vriendin Anne W. de reactie van Joris Luyendijk (Nederlandse journalist en antropologist, gespecialiseerd in de Arabische en islamistische wereld) op de vraag welke les hij zijn kinderen zou meegeven, vertrekkende van de economische situatie waarin we ons vandaag bevinden:

“Toen ik een jaar in Egypte woonde, heb ik een les geleerd die ik denk ik aan iedereen zou meegeven: geef je identiteit niet vorm rond spullen. Op het ogenblik dat je denkt “ik ben wie ik ben omdat ik koop” en je sommige zaken niet meer kunt kopen, dan raak je in paniek. De mensen in Egypte hadden helemaal niets en zij waren veel minder bang voor een economische crisis dan de mensen hier die alles hebben. Je ziet steeds meer dat mensen hun identiteit construeren rond hun consumptieuitgaven. Je ziet ook dat het idee van vrijheid steeds meer gaat over de vrijheid om te kopen en te consumeren wat je wilt, in plaats van de vrijheid om uit te zoeken wie je bent.”
(Econoshock 2.0, p 43)

En dat is de nagel op de kop. Joris heeft helemaal gelijk. Het koopgedrag van veel te veel mensen is gewoon absurd. Vrijheid is net los komen van die obsessie om altijd maar meer te hebben. En dan heb je inderdaad veel minder schrik van de economische crisis.

Na ons sabbatjaar hebben Hans en ik besloten om minder te gaan werken, zodat we meer tijd en vrijheid hebben om dingen te beleven. Minder geld verdienen dus en consuminderen. Maar dat vinden we niet erg, want we hebben tijdens dat sabbatjaar ondervonden dat je niet zoveel nodig hebt om je goed te voelen en dat we helemaal niet gehecht waren aan onze spullen. 2013 was voor ons al een jaar van veranderingen en 2014 zal dat nog meer zijn! Details daaromtrent volgen in het nieuwe jaar! :-)