Screenshot 2014-07-23 13.39.17‘En probeer zo weinig mogelijk te hoesten’, zei de huisarts. ‘Ik <kuch> <kuch> pro <hoestbui>beer, dokter!’  Ze schudt me de hand en bijna ontploffend van een ingehouden hoest spurt ik naar de auto.

In september heb ik het vaak vlaggen. Last van kriebelhoest. Waarschijnlijk van de airco’s. Iedereen die lang in een vliegtuig moet zitten, kent ook het fenomeen. En het gebeurt als je afwisselend van koele naar warme plekjes moet trekken.

Wat is het een van de slechts mogelijke dingen dat je kan doen bij kriebelend keel? Juist ja, hoesten! Je WIL hoesten maar het mag NIET. Het menselijk lichaam is zoals de Vlaamse politiek: onbegrijpelijk en dikwijls niet te volgen.

KRIEBELHOEST

Irritante droge kuchjes. Ik kan ze niet anders omschrijven. Die krijg je NIET door een infectie. Een droge ofwel kriebelhoest is het gevolg van prikkeling of irritatie van de keel en bovenste luchtwegen. Dat kan van alles zijn.  Denk aan rook (yep, daar ben ik weer als verstokte niet-roker ;)), maar ook airco, slecht geventileerde ruimtes en/of droge lucht.

Bij droge hoest is er geen slijmvorming. Er ontstaat een kriebel die we door kuchen proberen kwijt te raken. Niet alleen hinderlijk, maar ook pijnlijk en vooral héél vermoeiend. Voor jezelf en voor je collega’s. Al eens in een filmzaal gezeten met een toeschouwer die voortdurend zit te kuchen? Die wil je toch zo zijn keel gaan dichtknijpen. Of tijdens een theaterstuk of plechtigheid en ineens staan je oren op iemand die vecht tegen zo’n kriebelhoestje.

Jan Decleir kan gekuch tijdens zijn theatervoorstellingen nauwelijks verdragen en kaffert zijn bezoekers uit. Je ziet, er zijn er meer met moordneigingen ;-).  Bij mij heeft het ook een averechts effect. Als ik op zo’n plek iemand hoor proberen zijn gekuch tegen te houden, dan ga ik zelf hoesten. Crazy.

Voor al die mensen met kriebelhoestjes is er de Hoestspray van A.Vogel. 100% natuurlijk. Het legt een beschermend filmlaagje in de keel. Dit werkt hoeststillend en verzachtend. Handig om in je handtas te zwieren. Of  binnen handbereik op het nachtkastje en in je bureaulade.

Nog meer tips:

  • Heb steeds flesje water bij
  • Zorg voor vochtige lucht in de omgeving waar je bent.  Investeer in waterbakjes aan of op de verwarming. Een luchtbevochtiger in de slaapkamer of leefruimte zijn zeker geen overbodige luxe
  • Stop met roken en vermijd sigarettenrook
  • Probeer door de neus te ademen. Door de mond ademen leidt tot verdere uitdroging van de slijmvliezen in de keel.
  • Geen geen melkproducten. Ze bevorderen de slijmproductie.

 

VASTZITTENDE HOEST

Een vastzittende hoest is het gevolg van taai, vastzittend slijm in de keel en luchtwegen. Waar hoesten normaal gesproken dé manier is om de luchtwegen te reinigen, heeft dit bij vastzittend slijm amper effect!

’s Nachts kan je er niet van slapen en ’s ochtends moet je extra veel slijm ophoesten om de luchtwegen weer vrij te maken. Probeer de Hoestspray bij vastzittende hoest. Het maakt onder meer vastzittend slijm los zodat je die makkelijker kan ophoesten.  Werkt hoeststillend en verzachtend. 

  • Helpt snel en effectief
  • Overal makkelijk te gebruiken
  • Geeft geen gewenning, maakt niet suf
  • Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en diabetici
  • 100% natuurlijk

Extra tip: als ik last heb van hoestbuien, dan trek ik een extra hoofdkussen onder mijn hoofd. Dan probeer ik bijna zitend te slapen. En dat werkt enorm!

Let wel: voel je dat niets werkt en dat je steeds dieper én harder moet hoesten en dat het pijn doet, ga dan zeker langs bij je huisarts.

A-vogel-krieblehoest2 A-Vogel-vastzittende-hoest