Leen Steyaert is Wifty’s menopauzeconsulent en nutritionist.

Liefste Wifties,

Ik las enkele jaren geleden een tekst van Fenanda Jacobs, een prachtige vrouw die zich bezig houdt met ethiek. De vier gezichten van een vrouw.

Vele vrouwen kennen het wel. De ene keer bruis je van energie en op een ander moment verschuil je je liever in bed of draag je heel de dag een joggingpak omdat je niet naar buiten wil. Die ene week ben je heel zelfzeker en draag je opvallende kledij en die andere week ben je zo onzeker, is je spiegel je beste vriend niet en wil je geen vriendinnen zien. Dit doet altijd heel wat stof waaien en daarom worden vrouwen soms beschimpt of worden er grapjes verspreid dat vrouwen toch onbegrijpelijke wezens zijn waar je niet kan op rekenen of dat ze wispelturig zijn en je nooit weet wat hun reactie zal zijn.

Nochtans is het voor een vrouw een heel natuurlijk gegeven om gedurende de maand bij wijze van spreken steeds van kleur te veranderen. Je hebt als vrouw vier verschillende ‘gezichten’ en die horen allemaal bij jou. Je hebt vier verschillende manieren van doen, handelen, voelen en je uiten. Het is de cyclische natuur van een vrouw die dat bepaalt en die afhangt van de fase van haar menstruatiecyclus waarin een vrouw zich op dat moment bevindt.

Er zijn vier fasen in een cyclus  te onderscheiden:

  • De fase na de menstruatie of de dynamische fase
  • De fase rond de ovulatie of de expressieve fase
  • De fase voor de menstruatie of de creatieve fase
  • De fase van de menstruatie zelf of de reflectieve fase

Als de vrouw zich in haar dynamische fase bevindt na de menstruatie voelt ze zich herboren. Door haar bloedverlies heeft ze zich van haar gifstoffen kunnen ontdoen en heeft ze een kleine periode van noodzakelijke rust en zelfreflectie achter de rug die zeer kenmerkend is voor de menstruatiefase. Je bruist van energie en zal nu alles kunnen geven om je doelen te realiseren doordat je geheugen scherp staat en je logisch, rationeel denkvermogen optimaal is. Tijdens de expressieve fase wil je lichaam bevrucht worden. Het is een sterk zorgende, communicatieve en extroverte fase waarin je sterk gevoelig bent voor de noden van andere mensen. In die fase ben je ook heel vrolijk en meevoelend en bijzonder flexibel.

De periodes van de creatieve en reflectieve fases worden eerder gezien als minder aangename periodes door de lichamelijke en emotionele verschijnselen maar mijn ervaring leert dat vele vrouwen zich juist dan goed voelen omdat de menstruatie, het elimineren van gif- en ballaststoffen hen helpt om los te laten en alle bagage van de voorbije maand, de ervaringen, gevoelens en emoties die  ze niet verder kunnen gebruiken in hun leven achter te laten.

De creatieve periode kan zich dan ook kenmerken door emotionele gevoeligheid waar echter intuïtie hoogtijd viert. Inspiratie voor nieuwe projecten is zeer uitgesproken dus het is de ideale moment om te brainstormen. In die fase is ook het hart heel belangrijk en de communicatie die van daaruit vertrekt.

In de reflectieve fase wordt de vrouw door krampen in haar baarmoeder min of meer gedwongen een time off te nemen of te rusten om zich te ontdoen van de afvalstoffen, het ‘reinigen ‘staat centraal. Hierdoor kom je als vrouw automatisch in een soort bezinningsperiode en kom je te weten wat je belangrijk vindt en wat balast is in je leven zodat je het kan loslaten. Er kan een gevoel over je komen van onverschilligheid of het je niet meer “kunnen aantrekken” en daardoor word je vergevingsgezinder. Het innerlijk weten is in die periode zeer intens aanwezig en het luisteren naar je onbewuste komt sterk naar boven.

De aanwezigheid van die fasen en verschillende gezichten zijn niet verwonderlijk als je naar je hormonen kijkt die ook volgens een bepaald patroon veranderen en zo een invloed hebben op zowel de fysieke als mentale energie in een vrouw.

In plaats van bepaalde fases niet te waarderen kan je ze ook zien als een noodzakelijk en ook zeer positief patroon.

Een vrouw volgt een natuurlijk patroon van actie en reflectie wat positief is voor haar ontwikkeling .

Niet alleen dynamiek en prestatie maar er wordt ook stilgestaan bij wat er in de voorbije maand is gebeurd is. Vrouwen hebben vele capaciteiten en die verschillende mogelijkheden kunnen bij elke fase toegepast worden zodat  je als vrouw in de expressieve fase je relaties op het werk en in je privéleven kan bestendigen en versterken. Je zal jezelf in de reflectieve fase beter kunnen evalueren terwijl de dynamische fase optimaal is om actie te nemen terwijl je in de creatieve fase nieuwe inspiratie kan brengen aan je werk, plannen en taken.

Het is enorm belangrijk om kennis te hebben van je verschillende gezichten en de cyclische veranderingen in en natuur die hier mee samen hangen. In deze maatschappij is het snel gebeurd om om iemand in een bepaald kastje te plaatsen. Een persoon is ofwel emotioneel of rationeel ofwel intro of extravert. Vrouwen kunnen beide zijn.

Persoonlijkheidstesten houden geen rekening met het feit dat vrouwen anders kunnen reageren volgens hun cyclus en voor vrouwen zelf is het soms verwarrend omdat je steeds anders reageert of niet jezelf bent tijdens bepaalde momenten van de maand.

Vrouwen probeer niet iets te doen wat niet bij je cyclische natuur past. Volg gewoon het pad dat bij je fase past. In de natuur heb je ook de cyclus van de vier seizoenen  en die volgen we allemaal. We lopen ook niet in een zwempak rond als het sneeuwt in de winter.

Het is een gave om je fase te (h)erkennen en het is een boodschap om tijd te nemen en om te voelen wat je denkt gedurende de maand. In elke fase van de cyclus ligt een schat aan informatie die je als vrouw verder zal helpen je eigen weg te volgen en te worden wie je werkelijk bent en niet wat de maatschappij ons voorhoudt wat we moeten zijn.

Sommige Wifties zijn al voorbij hun vier gezichten als ze in de menopauze zijn gekomen. Dat is een van de geschenken van de transformatie die je als Wifty hebt doorgemaakt. Je hoeft niet meer te zoeken wie je werkelijk bent en wat de samenleving en je omgeving van je verwacht. Je maandelijkse cyclus is voorbij en al die kracht kan je nu bundelen om  werkelijk de vrouw te zijn die je bent of al altijd hebt willen zijn.

Liefs,

Leen

Heb je vragen voor Leen Steyaert? Stuur een mailtje naar wifty@wifty.be, wij bezorgen je vraag aan haar. Je kan ook op consultatie gaan bij Leen, afspraak maken via www.menopauzeconsulent.be
 
Foto: Niko Caignie gepubliceerd met toestemming van Leen Steyaert.