Grijze haar is hip en trendy. Met onze generatie verdwijnt ook stilletjes de mise-en-plis

1661 Views

Zelfs jonge hipsters kiezen voor stijlvol grijze haar. Nu is het aan ons. Of is het nog wat te vroeg en liggen de D.I.Y haarverfdoosjes in ‘t winkelkarretje?

Alleen dat blauwige schijntje over het grijze haar kan ik niet goed plaatsen. Het doet me eerder denken aan de stijve mise-en-plis uit oma’s tijd. Het plix-ke zoals dat toen heette.

Het grijze haar van oma’s vriendinnen leek op een badmuts. Hun permanenten stonden zo stijf dat je er een deur mee kon openrammen. Het kapsel doorstond cum laude wind en regen en een storm met een kracht van 10 beaufort.

Het beeld van Mrs Slocomb uit de razend populaire  tv-serie ‘Are you being served’ schuift op mijn netvlies.

Grijze haar camoufleren of moeder natuur

We schreven eerder op deze webstek over het grote dilemma rond het eerste grijze haar en haren. Het bleek een heel persoonlijke en ontzettend gevoelig thema. De vele reacties logen er niet om. We weten niet altijd wat te doen met de eerste zilveren lijntjes die opduiken. Laten staan, met een epileertangetje de haarsprietjes eruit trekken (nooit doen trouwens!), camoufleren, laten verven, een zachte overgang plannen om van donker naar steeds lichter haar te gaan.

Zoveel vrouwen, zoveel ideeën. Zoals onze lezeres Sabine (69) die het lekker lang draagt. 

Eén zaak is duidelijk: blondes have more fun. Bij hen weinig tot geen stress.

In La La menopauze land wordt het stilaan prachtig grijs en wit

Zodra we in La La menopauze land zijn, duiken twee uitgesproken meningen op:

 • de grijze haren lovers: ‘Moeder natuur krijgt vrij spel. De tussenfase is ellendig maar een goede kapper weet hoe dit aan te pakken’
 • de camouflage diehards: ‘Héy, ik ben nog maar pas 50, 55, 60 (afhankelijk van de spreekster) en dat is véél te vroeg om voluit voor grijs haar te gaan. Om de zoveel tijd ga ik naar de kapper. En heb ik weinig tijd dan gooi ik in mijn winkelkarretje een DIY-haarverfdoosje om thuis de uitgroei weg te werken.

Mannen vs. vrouwen

Al eens geprobeerd om dit onderwerp op tafel te gooien als je een avondje uit bent. Het doet me denken aan de gesprekken die we hadden over het juiste waspoeder. Hoe we daarover konden doorbomen. Niet normaal.

Idem dito met het wel of niet je haren verven. Heftig.

En de mannen over het grijze haar van de vrouwen? Bwa, die laten er hun slaap niet voor. Onze Wifty Guest Piet Eigeler over zijn bewondering voor een Wifty met ongeverfd grijze haar. Hij vind het subliem mooi. Gaat het over zichzelf dan vinden ze zo’n George Clooney kleurtje best wel chic. M.a.w., daar kom je ook geen stap mee verder.

Rolmodellen die het wél doen

Een chance dat er jonge sterren zijn zoals Sharon Stone (59), Gilda De Bal (66)  en de oudere liga zoals Helen Mirren (71), Françoise Hardy (73) , Debbie Harry (71) die de weg voor ons banen.

Bekijk deze foto’s maar eens.

Gilde De Bal

Sharon Stone

Helen Mirren

Marianne Faithfull

Françoise Hardy

Debbie Harry

Een Wifty die op het punt staat om voluit te gaan naar grijs en wit en alle tinten ertussen? De voor-en na-foto’s mail je naar wifty@wifty.be

2 Comments
 • Sandra

  Beantwoord

  ik ben onlangs van koper naar platinagrijs overgeschakeld. Het heeft wat inspanning gekost (7 uur bij de kapper) maar ik ben super content.
  Mijn natuurlijke kleur (kastanjebruin) heeft nog bijna geen grijs (minder dan 10%) dus hoe meer uitgroei, hoe minder grijs nu ;)

  • Ann

   7 uur!? Wow. Van doorzetten gesproken.

Leave a Comment