Omgaan met alleen-zijn, iedereen heeft haar manier, een truc, genoeg ideeën.

Dichteres Maya Angelou  doorbreekt het alleen-zijn met muziek. “Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness.”

Hoe ga jij om met alleen zijn?

Vandaag is een op drie Belgen single. Tegen 2060 is helft van de Belgen single. Dat wordt dus een kwestie van lifestyle en vooral ermee kunnen omgaan.

Iedereen heeft eens een periode gehad dat ie alleen was. Voor de ene het ultieme genot. Voor een ander een verschrikking.

Alleen opstaan, alleen naar bed.

Hoe je het draait of keert, je moet om kunnen met alleen zijn. Zo heeft iedereen haar manier om daarmee om te gaan. We vroegen 4 vrouwen om hun ideeën.

Stel de GPS lukraak in

Marthe (53): “Wat mij betreft hoeft alleen-zijn niets negatief te zijn. Als ik alleen ben, heb ik keuzes te over. Ik heb de zetel voor mij alleen bijvoorbeeld ;-). Languit lezen is mijn hoogste genot. Of ik kan gaan fitnessen wanneer IK wil. Soms neem ik de wagen, stel ik de gps in op een stad of dorpje van mijn keuze en ga lukraak rondtoeren. En tijd nemen voor een lunch of  een terrasje. Zo heb ik al leuke ontmoetingen en babbels gehad. Uitgebreid sms’en is nog zoiets waar ik enorm goesting in heb. En op eigen tempo gaan shoppen. haha, dat ’tempo’ trek ik door naar de bankkaart.  Film, manicure, gezichtsmassage… ach, er is zoveel.’

Zondag is een moeilijke dag

Chantal (59): “Ik hou van het alleen-zijn maar – en dat geef ik grif toe –  komen de muren  op me af. Vooral ’s zondags kan ik het kwaad krijgen. Vele vriendinnen hebben hun gezinsleven en zijn nu aan hun tweede hoofdstuk bezig, lees ‘Kinderen met hun kinderen komen eten.’.  Na mijn scheiding had ik snel weer een relatie maar spijtig genoeg is dat op niets uitgedraaid. Die man en ik zien elkaar nog maar er kunnen weken tussen zitten. En dan kan het soms ’s zondags spoken in mijn hoofd. Dan ontsnap ik naar de fitness of ga wandelen op het ritme van mijn favoriete muziek. Na zulke fikse wandelingen of intensieve workout ben ik te moe om me allen te voelen. Haha.”

Pas gescheiden

Carine (56) Ik ben naar een appartementje getrokken met mijn jongste dochter. Eerlijk? Ik voel me stukken beter – minder alleen – dan in mijn huwelijk. Het gaat heel goed zo met ons tweetjes.  Het is nog zoeken naar nieuwe evenwichten. Ik voel me oké zoals het is.

Work overload

Hilde (63) : “Ik werk harder dan ooit. Ik hou van de contacten, uitdagingen, oplossingen, structuur,… Ik ben zelfstandige en neem zoveel mogelijk projecten aan omdat ik echt niet thuis wil zitten. Misschien moet ik maar eens terug overwegen om te gaan daten. Want heel lang alleen-zijn is toch niet iets wat ik wil.”

Wat is jouw manier om ermee om te gaan?

ann@wifty.be