Lopen voor kanker. Dagelijks LOOPT dokter Johan Swinnen 100 km, van Leuven naar Compostela. In zijn rugzak briefjes van kankerpatiënten!

8656 Views
kanker onderzoek Professor Johan Swinnen en zoon Pieter Post voor Compostela

Kanker. Wat doe je als kankeronderzoeker én vader als op die ene zomervakantie zijn 13-jarige zoon Pieter kapot gaat van hoofdpijn en snel de keiharde diagnose van hersentumor krijgt?

‘Dan heb je twee opties: of je gaat bij de pakken neerzitten en zet je leven on hold of je zet er je schouders onder. Ik heb samen met mijn vrouw voor de tweede optie gekozen. Mijn tweede zoon moest op versneld tempo volwassen en zelfstandig worden.’

De hele zaal luistert ademloos naar het uiterst persoonlijke verhaal van professor Johan Swinnen (51) die van heel dichtbij met kanker te maken heeft. Hier en daar hoor je een kuchje om de brok in de keel -die iedereen voelt zitten- te doen verdwijnen.

Johan Swinnen vertelt en vertelt en doet dat enorm sereen, sterk en integer.

Vijf jaar later heeft professor Johan Swinnen (51) nog steeds zijn Pieter. Gehavend door de chemo maar ze nemen de dagen -letterlijk- stap voor stap.

Pieter SwinnenOp 21 augustus LOOPT hij  naar Santiago de Compostela. Yes, je leest dat goed: 2.400 kilometer ver aan 100 km per dag!

Uit dankbaarheid omdat zijn zoon Pieter (19) vijf jaar na diens kankerdiagnose nog altijd bij hen is. Zijn rugzak zal vol briefjes van kankerpatiënten zitten, die hij symbolisch meeneemt op zijn zware pelgrimstocht. “Mijn manier om stil te staan bij de strijd die zij elke dag leveren.”

De meeste pelgrims wandelen naar Compostela. Johan LOOPT.  De professor wil zo geld inzamelen voor kankeronderzoek.

“Terwijl Pieter zware chemo moest ondergaan, is bij mij het idee van die tocht naar Compostela ontstaan”, vertelt Johan Swinnen. “Ik hield me voor: ‘Als we onze Pieter na vijf jaar nog bij ons mogen hebben, ga ik iets heel speciaals doen. Uit dankbaarheid.’Als je vijf jaar na de diagnose nog altijd niet hervallen bent, is dat gewoonlijk een goed teken. Al is het absoluut geen garantie dat het ook voor altijd goed zal blijven.”

Kanker in het leven van Johan Swinnen

Dat kanker het professionele leven van Johan Swinnen beheerst, is het minste wat je kan zeggen. De biochemicus van opleiding leidt als voorzitter van het departement Oncologie van Gasthuisberg het onderzoekswerk van driehonderd kankeronderzoekers in goede banen. Daarnaast is hij ondervoorzitter van het Kankerinstituut in Leuven, geeft hij les – onder meer over kanker – en staat hij aan het hoofd van een eigen laboratorium dat onderzoek doet naar … inderdaad: kanker. En ook privé heeft de ziekte dus een stevige plaats verworven.

Dat Pieters huidige toestand vooral het gevolg is van de behandeling, en niet zozeer van de oorspronkelijke ziekte, stimuleert Johan professioneel nog elke dag. ‘Heel veel van onze aandacht gaat naar onderzoek dat erop gericht is te bewerkstelligen dat therapieën enkel de kwade, zieke cellen afbreken en bevechten, en intussen de goede intact laten. Precisiegeneeskunde, dat is waar we met de toekomstige kankerbehandeling naartoe gaan. En we zijn al goed op weg: als Pieter enkele jaren eerder was geboren, had hij zijn ziekte allicht niet overleefd.’

En intussen is het gezin gewoon blij met elke dag die ze samen hebben. ‘Wij zijn geen supermensen, hoor, maar wij proberen er gewoon het beste van te maken. We zijn zo gelukkig met wat we hebben, ook Pieter, ondanks alles wat we hebben meegemaakt.’

Post voor Compostela

“Korte of lange brieven, anoniem of op naam, een tekening of één woord: alles wat patiënten van zich af willen schrijven, gaat mee de rugzak in. Ik neem hun hoop, hun zorgen, hun frustraties, hun verdriet en hun vreugde mee.”

Johan Swinnen

 

Op maandag 21 augustus begint Johan aan zijn looptocht naar Santiago de Compostela. In zijn rugzak neemt hij brieven en berichtjes mee van mensen die vechten tegen kanker of die de gevolgen hiervan moeten dragen. Ook familieleden en vrienden van patiënten kunnen hun boodschap kwijt. Bij aankomst zal Johan de post op een symbolische manier afleveren.

Wil je een briefjes schrijven of zijn tocht sponsoren, klik verder op Post voor Compostela. (Wil je een briefje schrijven, klik dan verder door op ‘postbus’. Wil je kilometers sponsoren, klik dan verder op ‘sponsoring’.

Via deze weg steunen we Johan met zijn ongelooflijke tocht én zoon Pieter met zijn persoonlijke maar niet minder immense tocht. Stapje voor stapje. <3

Lees ook:
HLN

Post voor Compostela

Levensloop

Het hele verhaal op Kanker.be 

Alles over Kanker – Het verhaal van Johan Swinnen

1 Comments
 • Bertels Patrick

  Beantwoord

  Ik woon in Cusco Peru,
  ben genezen verklaart van prostaatkanker en
  dikkedarmkanker na het nemen van een indianen
  drankje gemaakt uit een agaven blad en wat honig
  en brandy. Het is een wonder !!!

Leave a Comment