Het is nooit te laat om nieuwe dingen uit te proberen, je passie vorm te geven, van je hobby je beroep te maken. Kan je goed schrijven, tekenen of maak je mooie foto’s? Wij geven je graag een duwtje! De grote passie van Wifty Fabienne (52) is fotografie en schrijven. We nodigden haar met veel plezier uit voor een reeks portretten van 50+ vrouwen.

Lut (55) heeft heel wat uitdagingen moeten trotseren, maar in plaats van de moed te laten zakken, heeft zij die een positieve wending gegeven.

Als jongste telg in een gezin met vijf kinderen, stond Lut al van jongs af aan haar “mannetje”. Wat zij niet wist, was dat ze drager was van een foutje in haar DNA, waardoor haar twee zonen werden geboren met de stofwisselingsziekte MMA. Zij zijn de enigen in België met deze ziekte.

De eerste levensjaren van de kinderen waren niet vanzelfsprekend en bestonden uit ziekenhuisopnames, infecties en voor de ouders bang afwachten of ze het zouden overleven. De dokters schatten de maximumleeftijd voor de beide zonen op 7 jaar. Ondertussen zijn het dertigers en heeft Lut 3 kleinkinderen. Door de hielprik bij de geboorte kunnen nu een aantal erfelijke ziekten onmiddellijk worden opgespoord.

Door de moeilijkheden die zij als ouders ondervonden, zoals onderzoek naar erfelijkheid, diagnose, terugbetalingsmogelijkheden, aangepaste voeding of medicatie, hebben zij vanuit hun eigen ervaring de patiëntenorganisatie Boks opgericht (www.boks.be). Lut neemt al 23 jaar het voorzitterschap op zich.

Eén van de grootste verwezenlijkingen is de oprichting van Centra voor Erfelijke Metabole Aandoeningen (CEMA). Destijds waren dit de eerste expertisecentra in Europa.
BOKS vzw heeft al veel patiënten en gezinsleden kunnen begeleiden. De slogan is dan ook “Geef onze kinderen meer leven voor hun jaren”, kwaliteit voor soms een kort leven.

Lut is enorm fier dat ze de prijs ”Gabriëlla Moortgat” voor de meest verdienstelijke vrouw van het jaar mocht ontvangen uit de handen van Prinses Astrid.

Een tiental jaar geleden heeft Lut haar oude liefde, kunst, weer opgenomen. Ze volgde academie schilderkunst, met als specialiteit portretten. Rond 2010 maakte ze de overstap naar het maken van sculpturen met wrakstukken van een schip. Dit cementschip liep in 1953 averij op en kon niet geborgen worden. Men besloot toen het tot ontploffing te brengen. De grote stukken werden geborgen en de kleinere verdwenen in de Schelde.
Bij laagtij gaat zij op zoek naar resten van het schip, waarmee ze haar creaties vorm geeft. Het is een puzzel om de juiste stukken te vinden voor het kunstwerk en deze dan aan elkaar te lassen tot één geheel.

Lut is 55 jaar, 50 worden was geen onoverkomelijke drempel, het was eerder een zegen. Een van haar broers heeft deze grens nooit bereikt. Natuurlijk kraakt er al eens iets links of rechts, maar dat maakt haar weinig uit. Elke ochtend is ze dankbaar voor de nieuwe dag en grijpt de kansen die voorbijvliegen.

Luts levensmotto is: benader iedereen met een open geest en een positieve ingesteldheid.
Ook al heb je een tegenslag, veer recht, recht je rug en krabbel terug, want uit elke tegenslag wordt iets nieuws en mooiers geboren.

Het werk van Lut kan je hier zien: www.lutdebaere.com. 

  • WIE IS FABIENNE? Fabienne (52) heeft 3 grote passies: fotografie, film en schrijven. Ze heeft een drukke job, zich creatief uitleven ontspant haar. Ze is heel blij met de uitdaging die ze krijgt om voor Wifty een reeks portretten te maken van 50+ vrouwen in haar buurt. Fabienne gelooft dat mensen en kansen op haar pad komen op het juiste moment. Ze was lang alleen maar 2 weken voor haar 50ste verjaardag kwam ze de man van haar leven tegen, ze zijn ondertussen een getrouwd.