Net gelezen op demorgen.be: Is er een verschil tussen het naakte bovenlijf van een vrouw en dat van een man?

Neen, zo zegt ex-Femen-activiste Eloïse Bouton, die deze week door de correctionele rechtbank in Parijs veroordeeld werd tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens ‘onfatsoenlijke blootstelling’. “Zeggen dat er een verschil is, getuigt van een verouderde visie op een samenleving die gelijk zou moeten zijn”, aldus Bouton in de Franse krant Le Monde.

[quote float=”left”]Zijn de borsten van een vrouw ‘een seksueel onderdeel van haar lichaam’? De ex-Femen-activiste meent van niet.[/quote]

Op 20 december 2013 heeft Eloïse Bouton haar borsten ontbloot in de Madeleine-kerk in Parijs. Die stunt veroorzaakte heel wat ophef: Bouton droeg enkel een zwarte broek en hield haar armen gekruist voor het altaar. Maar er was meer, ze had twee bloedige rundslevers in haar hand en scandeerde: “Dit is de geaborteerde foetus van Christus!” De actie was bedoeld om het anti-abortusstandpunt van de katholieke Kerk aan de kaak te stellen. 

Nu heeft de Parijse rechtbank Bouton veroordeeld tot het betalen van 2.000 euro schadevergoeding en 1.500 euro gerechtskosten aan de priester van de Madeleine-kerk.

Maar Bouton is vastberaden om het daar niet bij te laten. Ze heeft een petitie gelanceerd met de welke ze hoopt een misdrijf van ‘onfatsoenlijke blootstelling’ meer te preciseren. Op 22 december is haar manifest in de Franse krant Libération verschenen, ondertussen staat ze ook op het activismeplatform Avaaz.org. Bouton is van mening dat een misdrijf van ‘onfatsoenlijke blootstelling’ te vaag gedefinieerd is en vrouwen en mannen niet gelijk behandelt.

Toekomst Femen op spel

Nu wordt zo’n misdrijf volgens de Franse wet gepleegd wanneer de genitale organen worden getoond of ‘een ander seksueel onderdeel van het lichaam’. Het debat dat Bouton wil lanceren handelt over dat laatste punt: zijn de borsten van een vrouw ‘een seksueel onderdeel van haar lichaam’?

Dat is volgens Bouton en Femen niet het geval. Naaktheid is een politiek wapen klinkt het.

De laatste veroordeling tot ‘onfatsoenlijke blootstelling’ in Frankrijk dateert van 1965. Een jong meisje had zich er schuldig aan gemaakt door topless tafeltennis te spelen op de Croisette in Cannes.

“Frankrijk is het eerste en enige land ter wereld waarin Femen wordt veroordeeld voor onfatsoenlijke blootstelling”, aldus Bouton in het manifest dat ook gericht is aan de Franse minister van Justitie, Christiane Taubira.

De toekomst van Femen (in Frankrijk) staat op het spel: als de veroordeling gegrond wordt verklaard, zouden alle acties van Femen ook als strafbaar beschouwd kunnen worden. Heel wat bekende koppen en feministen in Frankrijk hebben de petitie al getekend. Bouton gaat in beroep tegen de veroordeling.

Bron: demorgen.be – Foto: AFP

[typography font=”Lobster” size=”24″ size_format=”px” color=”red”]Wat vinden jullie? Mag een man zijn bloot bovenlijf tonen en een vrouw niet? Zijn de borsten van een vrouw alleen maar ‘een seksueel onderdeel van haar lichaam’? Graag jullie reactie![/typography]