Marleen Finoulst is arts en wetenschapsjournalist. Vele jaren geleden ruilde ze het artsenkabinet voor een redactievloer en werd een kritische stem in de gezondheidsverslaggeving. In die job voelt ze zich als een vis in het water. Vandaag is ze hoofdredacteur van gezondheidsmagazine Bodytalk en ook van de Vlaamse website Gezondheid-en-Wetenschap. De voorbije jaren schreef ze een tiental boeken over gezondheid. Vanaf 11 maart ligt haar nieuwste boek in de boekhandel: Vaccineren: doen of laten? Uitgegeven bij ASP, Academic and Scientific Publishers.

MARLEEN: “Ik was er enkele jaren geleden aan begonnen, en dankzij mijn jonge collega-arts Wietse Wiels, is het nu echt afgeraakt, in volle covid-crisis, waar zo’n boek nuttig en nodig is, want veel mensen hebben vragen over de vaccins. Wil je weten hoe vaccins werken, hoe ze slachtoffer werden van hun eigen succes, vanwaar de twijfel komt, hoe het zit met de nevenwerkingen of hoe je een kritische houding ontwikkelt tegenover de tsunami aan informatie over covid-vaccins? Ons boekje brengt je dat allemaal bij.”

Wat is je geheim om gezond en gelukkig ouder te worden?

MARLEEN: “Mijn geheim om gezond en gelukkig ouder te worden? Doen wat ik graag doe. Ik werk geen dag tegen mijn goesting, al vele jaren meer dan voltijds. Mijn energie en goed humeur haal ik uit sport. Ik loop, fiets en zwem, vijf tot zes uur per week. Lopen doe is het liefst. Ondertussen liep ik 21 marathons, samen met mijn man, en we hopen er samen nog veel te lopen. De sport zorgt voor een goede conditie, een goede gezondheid en sinds 40 jaar voor maat 36. Samen lopen met mijn partner in de natuur en in de bossen, is één van de dingen die ik het liefste doe. We zijn allebei gepassioneerde marathonlopers en genieten na een lange duurloop allebei graag van een frisse Trappist.”

Wat zijn je plannen na de C-crisis?

MARLEEN: “Eerst en vooral, de verloren tijd inhalen met mijn kinderen, schoonkinderen en stiefkinderen. Afspreken met familie en vrienden. Opnieuw collega’s ontmoeten. Feesten en dansen. Op café gaan met vriendinnen, die ik al zo lang mis. Etentjes organiseren met de experten waarmee ik de voorbij maanden heel nauw samenwerk. Ik maak deel uit van de coronataskforce, meer bepaald van de cel communicatie. Daar wordt hard gewerkt, door tientallen mensen, allemaal op vrijwillige basis en met één gezamenlijk doel: een steentje bijdragen om de pandemie te helpen overwinnen. Vele van hen heb ik voor het eerst ontmoet tijdens een zoom-sessie. Na de pandemie zou ik ze graag in levende lijve te ontmoeten.”

50 plussers hebben vaak last van ouderdomskwaaltjes, of het nu de menopauze is of andere klachten. Ze zijn kritisch en stellen vragen over de vaccins. Wie kan hen het beste bijstaan?

MARLEEN: “Bewegen is het beste medicijn. Ik kan het iedereen aanbevelen. Gezond eten, niet roken, letten op je gewicht, uiteraard ook. En dat lukt beter als je sport en tevreden bent. Ook belangrijk, je niet vol proppen met supplementen, want volgens studies doen te veel vitamines en mineralen vrouwen in de menopauze geen goed. Supplementen zijn geen snoepjes. Check steeds met je huisarts of je ze wel echt nodig hebt. Wat de covid-vaccins betreft is er goed nieuws: de ervaringen uit het Verenigde Koninkrijk en Israël, en bij mondjesmaat ook bij ons, tonen dat dankzij vaccinatie de sterfte bij ouderen sterk vermindert. Vaccinatie is onze enige uitweg uit de pandemie. Daarom hopen we dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. België heeft beslist om het vaccin niet te verplichten, daar sta ik helemaal achter. Wel ziet het ernaar uit dat je een vaccinatiepasje zal moeten voorleggen als je in de toekomst nog op een vliegtuig wil stappen of naar een concert wil gaan. Wie niet gevaccineerd is, zal rekening moeten houden met een rits beperkingen, want het virus blijft waarschijnlijk nog jaren circuleren. Ik heb zelf Covid-19 gehad en lag drie weken uitgeput in de zetel, met spierpijn, koorts en geurverlies. Dan heb ik nog geluk gehad. Bij veel mensen blijven de klachten maanden aanslepen. Wie zich niet wil laten vaccineren, stelt zich aan dit risico bloot, zeker met de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus.

Wie vragen heeft over de vaccinatie, verwijs ik graag door naar onze factcheck vaccinatie https://www.gezondheidenwetenschap.be/dossiers/vaccinatie, die ik samen met vaccin-expert Pierre Van Damme ontwikkel, of naar Laatjevaccineren.be.

Nog een laatste tip: schenk jezelf een lekker glas wijn in, of een dampende geurige kop thee, kruip in je gezelligste zetel en lees ons boekje ‘Vaccineren: doen of laten?’ Ik loods je in één avond doorheen een boeiend verhaal.”

Boek bestellen? VACINNEREN: DOEN OF LATEN?: https://www.aspeditions.be/nl-be/book/vaccineren/18242.htm

Meer weten over SKEPP: https://skepp.be

  • WIE IS MARLEEN FINOULST?
  • 58 jaar, moeder van drie, stiefmoeder van vier
  • Gelukkig met partner Patrik
  • Gewezen huisarts, journalist en auteur
  • Hoofdredacteur van Bodytalk en van www.gezondheidenwetenschap.be
  • Ondervoorzitter van SKEPP
  • Auteur van 14 boeken, waaronder de bestseller ‘Vrouwen, humeuren en hormonen’
  • Nieuwste boek: Vaccineren: doen of laten? Samen met Wietse Wiels, in een reeks van SKEPP
  • Fervent marathonloper