Het is mooi om te zien, jonge meisjes die vrouwen worden, hoe graag ze dat zelf willen, het vaak nog niet zijn, maar wel alles in petto hebben.

Heel veel herkenning ook, wat zij voelen, denken, denken te weten… het is van alle tijden.

Louise (rechts op de foto aan het stuur) en Yara zijn nèt nog 15. Als ik hen vraag hoe oud ze zijn roepen ze allebei: “Zestien!’  Want 16 worden/zijn is voor hen een belangrijk moment.

Het is een ticket naar meer vrijheid. Je mag met de brommer rijden, zelf een pint bestellen in een café, je mag naar de bioscoop, ook al is de film KNT en seksuele omgang is niet meer strafbaar. Meisjes van zestien, how cool is that!

Louise is mijn ‘stiefdochter’, een leuke meid die ik mee cadeau kreeg toen ik met Hans trouwde (dit is de eerste keer dat ik deze benaming gebruik, want wij spreken hier thuis niet in termen van stiefmoeder en stiefdochter. Louise heeft een fijne mama, en ik wil daar zeker geen variant op zijn. Ik zie mezelf als een goeie aanvulling, een maffe tante waar ze ook veel van kan leren, die haar een bredere kijk geeft op alles en die haar vooral graag ziet).

Yara is de dochter van mijn jeugdvriendin Inge.

Veel pret hebben die meiden samen, ook als ik hen vraag hoe ze over vrouwen van 50 denken, en hoe ze zichzelf zien als ze 50 zullen zijn.

Louise (in augustus 16) vindt dat vrouwen van 50 hip kunnen zijn. Het cijfer maakt niet veel uit, alleen 16 worden is belangrijk ;-) Attitude is zoveel belangrijker dan leeftijd. Je kan nog steeds doen wat je wil, maar wel met stijl. Jezelf goed voelen en je amuseren is van alle leeftijden. Dus ook als je 50 bent. En als je echt zware complexen hebt en je slecht in je vel voelt kan botox en andere anti-age correcties wel. Maar mooi is het zeker niet, liefst natuurlijk ouder worden.

Yara (in november 16) vindt vrouwen van 50 nog jong. Ze zijn in de helft van hun leven. Eigenlijk verandert er niet zoveel, vrouwen van 50 zijn nog even gek als jonge meisjes. En ze zijn vaak ook nog slank, veel slanker dan mannen op die leeftijd! Natuurlijk ouder worden is het mooist, dat lukt best als je blijft sporten en gezond eten. Geen botox, nep is fout. Belangrijk is dat je een eigen stijl en persoonlijkheid hebt.

Als Louise 50 zal zijn heeft ze een succesvolle job als designer in de media. Ze werkt internationaal, want België is te klein. Ze reist veel voor haar werk, maar ook als ontspanning. Ze wil in een zot huis wonen, niet in België, misschien in Canada of Nieuw Zeeland. Twee kids, pas vanaf haar 30. Op haar 50 is ze samen met de man waarmee ze oud wil worden. Trouwen op hun 60 als bekroning van een mooi leven samen of als ze al getrouwd zijn, dan zeker nog een tweede keer hertrouwen op hun 60. Louise zal 50 worden in ‘good shape’. Regelmatig sporten en actief leven is haar geheim.

Yara wil stoppen met werken als ze 50 is en gaat dan vooral veel reizen met haar partner. Want ze wil niet trouwen. Ze hebben twee kids die dan al het huis uit zijn. Yara wil graag mode journaliste worden en alle modeshows in Milaan en Parijs bijwonen. Ze blijft in België wonen maar haar partner is wel van een andere nationaliteit, een zuiderse bink. Yara heeft zelf Indiaans en Argentijns bloed en ziet zo’n mix voor haar kids wel zitten. En het feit dat je familie hebt in het buitenland is ook leuk. Yara wil ook 50 worden in ‘good shape’, een mooi lichaam, lang haar met een stijlvolle eigen stijl. Niet de voorgeschreven normen volgen.

Ze vinden het allebei leuk om te mijmeren over later, maar het is nog zo eindeloos ver weg! (Weten zij veel dat de tijd vliegt! ;-) Dus eerst en vooral eindeloos genieten van hun ‘sweet sixteen’. En gelijk hebben ze!