Fabienne wilde graag onze Midlove-vraagjes beantwoorden. Haar apart verhaal over de liefde voor twee mannen is buiten-gewoon, mooi en liefdevol met heel veel dankbaarheid en vertrouwen. Een bijzonder verhaal van een bijzondere vrouw. 

“Liefde is wakker worden met een tas koffie naast je bed en lepeltje lepeltje gaan slapen.” Zo simpel en zo eenvoudig kan het zijn. 

Wat betekent liefde?

Liefde is alles.
Liefde is de lucht die ik inadem en het licht dat ik zie. Liefde is yin en yang.
Aantrekken en afstoten. Zijn de sterren aan de hemel en het blauw van de zee.
Liefde is het begin en het einde.
Liefde is wakker worden met een tas koffie naast je bed en lepeltje lepeltje gaan slapen.
Maar liefde is ook het gevoel dat ik heb wanneer ik aan mijn kinderen denk.
Of liefde is mijn poes die tegen mijn benen strijkt.

Hoe moeilijk is liefde voor mij?

Op dit moment in mijn leven is liefde heel gemakkelijk. Met ouder worden wordt liefde ook minder complex. Minder ingewikkeld.
Ik stel me ook minder de vraag of er genoeg liefde in mijn relatie is, ik denk er minder over na.
Ik ga het ook niet meer analyseren zoals ik deed toen ik 20 of 30 jaar was. Het voelt goed dus het is goed. Zoals alles in het leven evolueert ook de liefde. Toen ik jong was had ik een andere definitie van liefde dan nu.

Wat is mijn passie? Goeievraag, geen idee? 🤔

De liefde, ‘dé liefde’…. ja die bestaat voor mij.
Op mijn 17 jaar heb ik mijn eerste man leren kennen. Met 18 zijn wij gaan samenwonen en 19 zijn we getrouwd.
Onze liefde was echt, diep, intens. Steve was mijn alles.
Door externe factoren verliep ons leven niet altijd even gemakkelijk. En na 21 jaar huwelijk ben ik vertrokken. Niet omdat de liefde op was, neen want de liefde was heel groot en is dat ook altijd gebleven, maar omdat ik op dat moment geen andere uitweg zag.
Ik ben toen in de armen van een collega gevallen, kris. We zijn getrouwd en nog steeds gelukkig. En die liefde is anders, minder complex. Meer een volwassen liefde.
Ik had nooit kunnen denken dat je meer dan een grote liefde in je leven kon hebben. Maar dat kan. Dit is liefde op een andere manier. Maar daarom niet minder echt of minder intens. Deze liefde voelt veel vrijer aan.

Vier jaar geleden is Steve ziek geworden, ernstig ziek. Ik heb toen besloten dat ik voor hem ging zorgen. Ik heb dit eigenlijk niet met kris besproken. Ik heb hem dit gezegd en dit was direct oké voor hem. Hij heeft geen voorwaarden gesteld of onze liefde niet in vraag gesteld. Hij voelde dat dit nodig was voor mij en heeft me toen de vrijheid gegeven om terug naar Steve te gaan.
Steve heeft nog 21 maanden geleefd, een tijd waarin wij een afronding aan ons (liefdes)verhaal hebben kunnen breien.

De vrijheid die kris me toen gegeven heeft heeft er mee voor gezorgd dat onze liefde onverwoestbaar is. Want dat is liefde met een grote L.

Heb jij een truc, geheim om de liefde te doen slagen?

Ze zeggen dat liefde een werkwoord is maar volgens mij klopt dat niet. Als je aan liefde moet werken dan zit het volgens mij niet echt goed. Liefde is er, liefde voel je… liefde kan je niet dwingen.
Liefde is zoals zand in je hand, hoe meer je het zand krampachtig in je hand vasthoudt, hoe meer zand er tussen je vingers uit glipt.
Liefde heeft liefde nodig om te groeien. Hoe meer liefde je geeft, hoe meer liefde je terug krijgt. Liefde heeft aandacht nodig maar ook vrijheid, liefde is zo simpel omdat het liefde is.

En ja liefde gaat door de maag.
Ik heb een enorme voorliefde voor chocolade.
Chocolade kan troost geven wanneer je verdrietig bent maar kan je ook energie geven. Chocolade kan ook heel sensueel zijn…
Steve was patissier en als ik mijn maandstonden had bakte hij me altijd een caloriebom met chocolade… lief ❤️

Toen ik kind was zei mijn grootmoeder: “Kind, iedereen heeft een hart. En dat hart heeft allemaal schuifjes, zoals in een kast. En in elk schuifje is er plaats voor een persoon. Een schuifje voor je kinderen, een schuifje voor je man, een schuifje voor mij, een schuifje voor onzen bompa. En elk schuifje heeft zijn eigen soort liefde.”

Liefde komt er in verschillende soorten en vormen. En dat klopt. Ik heb verschillende schuifjes in mijn hart. Een schuifje voor K. en een schuif voor A., mijn dochters. Een schuifje voor Steve en een schuifje voor kris. Een schuifje voor mijn grootouders en een schuifje voor mijn Peter.

En die schuifjes lopen over van liefde, ieder zijn of haar unieke liefde.

 

Free photo: Ryan Franco @ unsplash

Eigen foto van Fabiennne en kris

Fabienne en Kris