Mimi Lamote (54) is een pionier, ze was een van de eerste vrouwelijke managers die door het glazen plafond stootte. Een straffe tante en een levensgenieter met veel gevoel voor humor. Een Wifty naar ons hart!
Als CEO is Mimi Lamote de leading lady van Mayerline. Concreet betekent dit dat ze verantwoordelijk is voor de resultaten van het modemerk én voor de 270 personeelsleden. Ze houdt ervan om hard te werken en altijd en overal positief te blijven. Die levenswijsheid heeft Mimi van haar mama meegekregen en zit dan ook in haar DNA. “Geluk creëer je namelijk zelf.” 

“Die levenswijsheid van mijn mama klopt echt. Je kunt in je hoofd en hart een positieve mentaliteit installeren; al kan je ook het omgekeerde doen. Ik kies heel bewust voor het eerste. Het vroege overlijden van mijn papa zal daar ook wel mee te maken hebben. Ik was achttien en heb veel van hem gemist. Dus doe ik nu elke dag iets dat de moeite waard is, dat mij blij stemt en gelukkig maakt.”

Heeft zijn dood jou geïnspireerd om ten volle je leven te leven?

“Hij zei altijd dat ik ervoor moest zorgen dat ik het beste uit mezelf zou halen. Dat drijft mij wel. Ik weet nog dat een leraar mij op de humaniora een kaartje gaf waarop stond “mik hoog, want de pijl zakt snel bij het vliegen”. Mijn vader vond dat een geweldige spreuk en zei dat ik hem moest onthouden. Geregeld denk ik eraan. Dat ik niet te snel tevreden moet zijn. Je hoeft niet per se een carrière te hebben, maar als je iets doet, doe het goed en ga altijd voor het beste resultaat.”

Heb je ondanks je drukke job genoeg genietmomenten?

“Die creëer ik zelf. Kleine dingen kunnen me emotioneel erg raken. Bijvoorbeeld als ik in de trein een mooi landschap voorbij zie komen, als ik ergens een bloem zie bloeien, een meesje zie eten van een mezenbol… Prachtig! Je bent volledig heer en meester van je eigen gedachten en kunt kiezen dingen zowel positief als negatief te ervaren. Het is aan jou om van het leven te genieten en het geluk te zien.”

Heeft dat genieten altijd in je gezeten? 

“Het heeft zich vooral ontwikkeld. Iedereen maakt in zijn leven dingen mee die niet leuk zijn. Je gaat dan door een rouwperiode, maar je kan vervolgens wel kiezen of je daar ongelukkig onder blijft, of dat je er soms verdrietig over bent maar tegelijkertijd wel alle prachtige dingen ziet die je misschien niet had gehad als je leven anders was gelopen. Mijn man en ik hadden bijvoorbeeld graag kinderen gewild, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn. Maar door ouder te worden, kan je moeilijkere dingen in je leven gemakkelijker een plaats geven. De teerling is geworpen, je weet waar je staat in het leven en het is dan aan jou om er iets van te maken.”

Sommigen zeggen dan misschien dat jij gemakkelijk praten hebt.

“Maar dat is juist waar ik me aan erger! Dat er mensen zijn die altijd klagen en niet content zijn. Ik denk dan: kijk eens een keer naar je kinderen, naar de partner waarmee je gelukkig bent, het feit dat je je ouders nog hebt, of die fijne job, of kleinkinderen die ik nooit zal hebben… In ieders leven zijn er dingen die mooi zijn. En ja, misschien is er een trein voorbijgereden waar je niet op zat, maar er is er ook eentje langsgekomen waar je wel op zit. Maak daar dan het beste van. Sommige mensen zeggen wel eens dat bij mij altijd alles positief is, maar dat ís toch ook zo? Ik draag graag een roze bril en wil het leven gekleurd zien. Dat geeft mij energie.”

Of ben je gewoon een sterke vrouw?

“Dat klinkt wat pretentieus, maar zo voel ik me wel. Je duwt mij niet snel omver. Al heb ik toen ik jonger was wel eens over me heen laten lopen. Nu niet meer; ik zal het wel zeggen als ik het ergens niet mee eens ben. Dat zouden vrouwen sowieso vaker mogen doen. Kom voor jezelf op! En besef dat er altijd wel iets is waar je heel goed in bent. Durf je mond vaker open te doen, zeg waar je voor staat en speel niet de tweede viool omdat anderen vinden dat je dat moet doen.”

Gebeurt dat nog te vaak?

“Zeker! Ook in relaties. Dat we dienstbaar moeten zijn, hebben we vaak meegekregen in onze opvoeding. Maar als je volwassen bent, kun je je eigen keuzes maken en opkomen voor je eigen mening. Weet waar je grenzen liggen en wees niet bang om die kenbaar te maken aan anderen. Dan ben je echt trouw aan jezelf.”