Screenshot 2014-06-09 23.13.13Wekelijks kijk ik met stijgende verbazing én verbijstering naar topmodel Naomi Campbell in het tv-programma The Face – UK. Naomi is bloedmooi. Maar ze heeft een lelijk trekje. Ze intimideert mensen met haar agressieve uitvallen. En dat is bah.

Zonder enige gêne laat ze haar meest bitisge kantjes zien.  Ze reageert héél klein op verlies, als een van haar ‘girls’ eruit wordt gestemd. Iedereen mag de diva uithangen. Zeker als je het zover hebt gebracht als zij. Maar je mag je niet, nooit superieur gaan voelen. En dat heb je als de camera op haar inzoomt. Ze wéét dat ze knap is, dat mensen schrik hebben van haar, dat iedereen buigt als een knipmes.

Dat ze enkele keren werd aangeklaagd voor haar agressief gedrag door medewerkers begrijp ik op slag als ik haar ogen zie vuur vatten. Naomi wil je dan niet tegenkomen. Geef ze een pistool en je bent eraan. Natuurlijk wéét ze dat ze die rol van über bitch cum laude invult. Maar er zit iets van een mini-dictator in haar bloed. Een beetje sadisme is haar ook niet vreemd. Als ‘haar’ modellen gekwetst raken tijdens een proef, kan ze niet één seconde medeleven tonen. Zij is 44. Haar pupillen amper 20. Ach, wees een beetje meevoelend.

Roepen, tieren, brullen, schelden. Het zit in haar DNA. Zelfs haar co-coachers Erin O’Connor en Caroline Winberg schrikken van die onderhuidse agressie. Ik heb ook schrik van zulke mensen. Mensen die macht verwarren met kracht. Die denken dat je met ‘kleineren’ sterk bent. Tsk.

Maar ik kijk. En blijf kijken. Naar Naomi, Erin en Caroline. En naar de meisjes die voor hun proeven zomaar mogen kiezen uit designerskleren met prijskaartjes om van flauw te vallen.

The Face – UK : elke maandag om 22. 25u op VIJF

Screenshot 2014-06-09 23.12.30