DSCN1831

Monique in de armen van de Naked Cowboy.

Eind juni vertelde Monique (53) op Wifty hoe anorexia haar 17 jaar in een vernietigende greep hield en hoe ze nu samen met haar Amerikaanse vriend met volle teugen van het leven geniet. Ze vertrok begin augustus voor 3 weken naar NYC. Vroeger zat ze gevangen in haar zieke lichaam, nu flaneert ze in NYC rond alsof de stad van haar is. Niet alleen New York City doet je leven, ook de liefde doet je leven! Lees haar verslag:

Nu ik een wifty ben heb ik het nodig om een paar keer per jaar  uit de rol van moeder te stappen. Dan trek ik voor een paar weken naar mijn lief in New York City.

Ik reis graag alleen en deze maal had ik erg veel geluk bij het vertrek. Wegens overboeking van het vliegtuig werd ik als ‘frequent flyer’ uitgekozen om plaats te nemen in ‘eerste klasse’. Ik kan je vertellen dat dit een belevenis op zichzelf is. Champagne à volonté, keuze uit de fijnste gerechten en een zetel die zich ontvouwt tot een heerlijk bed. Acht uur later stapte ik fris als een hoentje uit het vliegtuig.

NYC bestaat uit vijf boroughs of stadsdelen. Ik heb ze allemaal bezocht, maar ik vertoef hoofdzakelijk in Manhattan, dat bekend staat om zijn wolkenkrabbers, brede avenues en gele taxi’s. Ik ben een wifty die zich het best voelt op plaatsen waar veel activiteit heerst. Ik word graag wakker met het geluid van toeterende taxi’s en flitsende lichtreclames. NYC is adembenemend mooi. De vele hoge buildings zijn pareltjes van architectuur. Ze zijn op een wonderwel mooie wijze bij elkaar gebouwd. De éne reflecteert in het spiegelend glas van de andere. Wat vele mensen niet weten is dat de stad ook erg groen is. Er zijn talrijke parken waar de New Yorkers gretig gebruik van maken. Ze komen er om in de zon te liggen, een boek te lezen of om bij te praten met vrienden…

Het grootste en mooiste stadspark is natuurlijk Central Park (341ha) dat vaak als locatie fungeert voor films en series. Ik en mijn lief gaan er vaak  picknicken. Alchol drinken in het openbaar is ten strengste verboden, dus wikkelen de Amerikanen een bruin papier rond hun blikje bier of fles wijn….problem solved! Aan de rand van het park bevindt zich de Dakota Building, de voormalige residentie van John Lennon.

Amerikanen, ze krijgen van ons veel negatieve kritiek….maar soms is dat ten onrechte. Ze zijn bijzonder vriendelijk, beleeft en behulpzaam. Op de bus, op straat of sta je ergens een jurk te passen dan geven ze je spontaan een compliment. Het kan allemaal oppervlakkig zijn, dat weet ik wel, maar als Wifty doet het verdomd deugd om complimentjes te krijgen. Waarom doen wij dat niet een keertje meer???

Wanneer mijn vriend me vraagt om mijn mooiste jurk aan te trekken om te gaan shoppen op Fifth Avenue moet ik geen twee keer nadenken. Fifth Avenue is wellicht de meest exclusieve boulevard van NYC. Alle grote modenamen zijn er gevestigd. De etalages zijn een lust voor het oog. Je kan de winkels spontaan binnenwandelen….de ‘just looking attitude’ werkt overal.

Soms lijkt het of de mooiste vrouwen ter wereld allemaal in NYC neergestreken zijn. Blanke, zwarte, aziatische vrouwen….wifties….adembenemend mooi zijn ze.

Geen ‘oversized people’ hier….

Eén van de grootste warenhuizen ter wereld is ‘Macy’s’. De naam klinkt een beetje goedkoop, maar het is een gigantisch shopping-palace ! Vrouwen lopen hier vaak binnen vooraleer ze naar hun werk gaan. Aan de afdeling cosmetica laten ze zich stijlvol maquilleren. Daarna toveren ze hun hoge hakken uit hun handtas, de platte schoentjes gaan er weer in en begeven ze zich naar het werk.

De meeste toeristen hangen rond aan 42st Street, Broadway en Times Square . Daar vind je de meeste theaters, de grootste lichtreclames, levende Disney figuren enz….

Eén van de publiekstrekkers is de  ‘Naked Cowboy’. Deze afgetrainde, halfnaakte man met zijn gitaar is ondertussen miljonair. Vrouwen staan in rij aan te schuiven om op de foto te kunnen met hem. Ik ken hem ondertussen vrij goed. Het is een zeer aimabel man…politiek geëngageerd en met een hart voor de natuur.

Een keuze maken uit de vele Broadway-shows is niet makkelijk. Ik heb er enkele gezien o.a. the Phantom of the Opera….een magisch spektakel.

Kunst is in NYC met een grote ‘K’ aanwezig. Beeldende kunsten, drama, muziek, dans….het aanbod is overweldigend. Wanneer mijn vriend me uitnodigde om een klassiek concert in het Lincoln Center bij te wonen was ik natuurlijk in de wolken….

Sinds vele jaren volg ik de wederopbouw van het World Trade Center. Ground Zero, eens een post-apocalyptisch landschap heeft nu plaats gemaakt voor een indrukwekkende memorial. Op exact dezelfde locatie als waar eerst de Twin Towers stonden vind men nu twee gigantisch grote waterbassins….een soort vijvers in ondergrondse etages. Het water stroomt onophoudelijk de diepte in….Ik liet mijn vingers glijden over de zwarte marmeren rand waarin de namen van alle slachtoffers gebeiteld staan. Geen mens blijft hier onbewogen bij….Stilte…ondanks de vele toeristen. Je probeert te vatten wat een afschuwelijk drama zich daar heeft afgespeeld, maar dit grootse lijden is niet te vatten…

Naast deze memorial bevind zich de nieuwe toren. Een  541m hoge glazen monoliet….Een prachtige constructie. De opening is voorzien voor dit najaar….ik wil er zeker bij zijn.

Er valt zoveel te beleven en te zien in die wereldstad.

St-Patrick’s Cathedral, Rockefeller Center, The Empire State Building, The Brooklyn Bridge, The Statue of Liberty, China Town, Little Italy…

New York City doet je ‘leven’… (of zit mijn vriend daar voor iets tussen???)

 

Foto eigendom van Monique Renders, gepubliceerd met haar toestemming.