Myriam in Flair in de jaren ’80.

Ken je Myriam Thys nog? Oooh heerlijke, grappige spring in ‘t veld uit mijn jaren ’80?

In die geweldige jaren ’80 maakte Myriam haar televisiedebuut in het satirische jongerenprogramma BVBA Elektron, samen met Dirk Roofthooft, Jo Van Damme en Frank Dingenen.

Jo Van Damme was trouwens mijn lief, die jaren ’80. Toffe kerel, ik heb mooie herinneringen aan die tijd.

Myriam was toen net afgestudeerd als theaterregisseur en zette enkele stukken in scène waar ze zelf – on the side – in acteerde. In de jaren ’90 regisseerde ze zelfs een opera: Flamma Flamma, the Fire requiem met muziek van Nicholas Lens en teksten van Herman Portocarero.

En hahaha, haar imitiaties van o.a. Sue Ellen (Dallas), koningin Fabiola, Wendy Van Wanten zijn hilarisch! 

En hoe is het nu met Myriam willen jullie natuurlijk weten?

Wel, Myriam is ondertussen 53 jaar – een knappe Wifty – en ze is al 25 jaar aan de slag als reisjournalist/fotograaf.

Dat reizen doet ze sinds haar 18de, ze is een heuse globetrotter in hart en nieren. Avontuur en vrijheid zijn ontzettend belangrijk voor haar.

Eind februari 2014 startte ze samen met Mifty Werner Gladines een reisblog – een eigen online reis-magazine – DICHTBIJ & VER WEG.

Op de Knack Weekend Blog Awards – waar we allebei genomineerd waren – kwamen we elkaar terug tegen en sindsdien zijn we grote fan van elkaar. 

Dromen jullie even mee weg? Myriam en Werner nemen ons via hun reisblog DICHTBIJ & VER WEG mee naar The Rock – het mooiste restaurant ter wereld…

[typography font=”Lobster” size=”32″ size_format=”px”]The Rock – Het mooiste restaurant ter wereld.[/typography]

1 DBVW

Een plek die je absoluut moet gezien hebben in het tropische Zanzibar is The Rock. Het restaurant op een enorme rotsblok in de Indische Oceaan werd op vijf jaar tijd de gastronomische trekpleister van het Tanzaniaanse kruideneiland. Wij reserveerden een tafeltje met zicht op zee en lieten ons overdonderen door het lekkere eten en betoveren door de ongerepte charme van de oostkust. Tafelen in The Rock is een onvergetelijke belevenis en voor ons zelfs een goeie reden om ooit nog eens naar het prachtige eiland terug te reizen. 

DSCN3235

 Een stoere Masaï wacht ons op aan het strand van Michamvi Pingwe, een dorpje aan de oostkust van Zanzibar en vaart met ons een stuk de Indische Oceaan op. Toegegeven, het is geen alledaags plaatje voor wie uit eten gaat, maar in dit dorpkijkt geen mens er nog van op. Vijf jaar geleden begonnen Nigel en Claudio hier een restaurant op een enorme rots in de oceaan: The Rock, intussen zowat het beste restaurant van het eiland en ver daarbuiten.

4c

Op het terras verwelkomt Nigel, de eigenaar, ons met een brede smile en twee gigantische pina colada’s. Het lijkt of we op een boot zitten en over de opaalblauwe oceaan zeilen die dramatisch oplicht onder een paar grijze wolken. Aan de andere kant zien we de uitgesleten rotsen van de ongerepte en charmante oostkust. De stilte die er heerst – we zijn de eerste gasten van de dag – is ronduit zalig en verklaart meteen de aanstekelijke smile van Nigel. Wie hier leeft staat met twee benen in het paradijs. 

DSCN3240

Viscarpaccio, huisgemaakte pasta en gnocchi met vis en zeevruchten, de Italiaanse roots van Claudio en Nigel druipen van de kaart af. De vis en schaaldieren worden meerdere keren per dag vers aangevoerd door vissers uit het dorp. Nigel en Claudio hebben ook een paar dorpelingen in hun team opgenomen. Ze zijn ontzettend trots op hun personeel en vooral op de goedlachse kok die smakelijke kunstwerkjes op onze borden tovert. Uiteraard op smaak gebracht met de heerlijkste kruiden van dit tropische eiland.

The_Rock-5

Kiezen uit al dat lekkers blijkt net iets moeilijker dan we dachten. Nigel stelt voor om ons van elke specialiteit wat te laten proeven. We starten met een superverse ceviche (rauwe vissla) en een pittige krabsalade om duimen en vingers bij af te likken. De huisgemaakte gnocchi met scampi en Zanibar vanilla is een ware delicatesse. Toch overtreft de royale zeevruchtenschotel The Rock Special met verse kreeft, gegrilde inktvis, krab, scampi en visfilet werkelijk alles. We spoelen dit feestdiner door met een lekkere rode Landskroon (Zuid-Afrika) en een echte Italiaanse cappuccino achteraf. 

The_Rock-7

Stilzitten doen Nigel en Claudio niet, samen runnen ze nog een lodge en een Italiaans ijssalon, Tamu, in hoofdstad Stone Town. Met tegenzin verlaten we de rots. Het is een plek waar je wil blijven hangen, al was het maar om te genieten van het fabelachtige decor van de oostkust. Intussen is de oceaan – door het enorme getijdenverschil – een flink eind terug getrokken en staat de rots bijna droog. Het ideale moment om nog een fikse wandeling langs het parelwitte strand te maken. Voor ons is de oostkust met stip een van de mooiste plekken van het eiland.

rock image

Zanzibar praktisch:

Ristorante The Rock: www.therockrestaurantzanzibar.com

Jetairfly:
 Wij vlogen naar Zanzibar met Jetairfly, de enige luchtvaartmaatschappij die Brussel non-stop met Zanzibar verbindt en dat wekelijks op maandag. www.TUI.com

Jetair: Op het eiland zelf vind je diverse verblijfsmogelijkheden in alle prijscategorieën. We verbleven met reisorganisator Jetair in het mooie, aan de zee gelegen vijfsterrenhotel Zanzibar Serena Inn.

www.jetair.be/nl/hotel/tanzania/zanzibar/zanzibar-serena-hotel

www.TUI.be

©Myriam Thys en Werner Gladines

CHECK ANDERE REISVERHALEN VAN MYRIAM EN WERNER VIA HUN REISBLOG DICHTBIJ & VER WEG:  http://dichtbijenverweg.blogspot.be

10632857_303477069849856_4389498475931847795_nhelene@wifty.be