‘What happens at grandma’s, stays at grandma’, zo’n oma is de max voor kleinkinderen (to be).

446 Views
welke oma grandma

Welk oma type wil je zijn? Het opgejaagde type dat overal en altijd klaarstaat om de kleinkinderen op te vangen? Of wil je een oma zijn die het opvoeden helemaal overlaat aan de ouders en accent legt op deugnieterij en fun? 

Welk oma type wil je zijn? Het is echt geen overbodige luxe om het hierover eens te hebben met je kinderen. Zo vermijdt je later frustraties en onduidelijkheden. Niets zo ergerlijk als zaken verwachten die niet kunnen.

De vraag dringt zich op omdat de mailbox dreigt te ontploffen van de vele oma/opa-aankondigingen. Na de erste gelukzalige fase van de komst van de nieuwe minimensjes – ‘Je weet niet wat je overkomt! Zo gejaagd je met je eigen kinderen omging, zo relaxed ben je nu.’- kantelt het soms in opgejaagde oma’s die niet weten waar hun hoofd staat. 

In de eerste fase is het zo grappig om vast te stellen dat er in hun ogen een wazige blik komt alsof ze al weken op tranquilizers leven waarbij rond de mond een walgelijk zalige glimlach speelt. Geen nieuwbakken grootouderpaar die hieraan ontsnapt. U weze gewaarschuwd. 

Maar hoe zal deze nieuwe rol worden ingevuld? 

Oma worden? Graag maar dan op MIJN voorwaarden. Ik wil de oma zijn die ik zelf ook had. Een oma die het opvoeden rustig overlaat aan de ouders. Punt. Een omatype die zodra de kleinkinderen de deur binnenstappen, onderworpen zijn aan haar huisregels. Dan is dat ook voor iedereen duidelijk. 

Toen deze foto passeerde, wist ik het: dit is de oma die ik wil worden. Yes!

Op basis van de vaststellingen in mijn vriendenkring lijken er twee oma-kampen te zijn. Aan jou de keuze tot welk kamp je behoort of wil behoren:

Kamp 1:

deze nieuwbakken oma’s hebben ja gezegd tegen een tot twee dagen structurele opvang van de klein mannen. De dagplanning loopt van 8u ‘s tot ver na 17u. Vaak strompelt kindlief moe het huis binnen. Dikwijls hoor ik dat de oma’s naast de opvang ook de strijk, was en plas deden en ‘omdat ze het graag doen’ ook het avondeten bereiden. In de auto’s zie ik een autostoeltje. Dan hoop ik oprecht dat kindlief deze inspanningen op waarde schat. 

Kamp 2:

dat zijn de nieuwbakken oma’s die van bij het begin heel duidelijk aangeven dat ze de kleintjes willen opvangen maar NIET of NOOIT op een vaste dag. Ik schrijf me in voor dit kamp. 

In mijn dromen zie ik me met een bende fuckertjes de wereld verkennen. Ik laat ze los (en liefst zonder jas en muts!) in speeltuinen waar ze gaten in hun kleren vallen en blauwe plekken op armen, benen en ellebogen. De kus van oma werkt als het beste medicijn.  Binnen en buiten musea en andere kunsthuizen waar kinderen welkom zijn. Ons smijten op ijsjes, pannenkoeken en.. en… Natuurlijk zal het niet altijd peis & vree zijn.

Kampementen bouwen onder tafels, dansen met -ach ja, waarom niet- K3, en ook op Bowie, Prince, Bryan Ferry, de Rolling Stones, Blondie,… alle hits van jaren 70 en 80, griezelen en huilen met films, verhaaltjes voorlezen,…  maar vooral de kleinkinderen alle tijd en ruimte geven om ZELF spelletjes te laten bedenken. En er is niets mis met lege kartonnen dozen. 

Ik wil een oma zijn zoals mijn oma er eentje was. Een heerlijk exemplaar met een pak deugnieterij in haar ogen en geest.

  • Bij wie ik laat mocht opblijven en snoepen
  • bij wie geen regels van tel waren (dacht ik),
  • bij wie een overvloed aan plezier en liefde was,
  • bij wie een dag nooit leek te stoppen
  • bij wie ik helemaal mezelf kon zijn.

Een cadeau voor de rest van je leven. Zo’n oma dus.

0 Comments

Leave a Comment