348_30686061599_6654_nHet Middelheim beeldenpark is mijn park. Hélemaal van mij. Als klein meisje bakende ik er mijn territorium af en als tiener liet ik mijn initialen achter op verschillende boomstammen en verstopte ik geheime briefjes onder sommige kunstwerken. Ik had iets met beelden, toen al. Ik wou ze aanraken, voelen, ruiken en als het beeld het toeliet, kroop ik er bovenop. Mijn favoriet was de ijsbeer en dat is hij nog steeds. Een paar keer per jaar ga ik op zijn rug zitten. Dat mag niet, ik weet het, maar hij vraagt er zelf naar… ;-)

Het beeldenpark blijft me boeien, ik ga er bijna wekelijks langs. Rondslenteren, lezen, beelden knuffelen en lekker lunchen met vriendinnen (in het Mika). Het is de combinatie van groen en kunst die me zo aantrekt.

Vorig jaar kreeg het Middelheimmuseum er een nieuw museumterrein bij: ‘Hortiflora’, de bloementuin, een prachtige tuin verborgen achter een dikke laag groen. Deze zomer kan je er terecht voor de expo “My Little Paradise”. Kunstenaar Hans Op de Beeck stelde een boeiende groepstentoonstelling samen; zeven nationale en internationale kunstenaars (oa muzikant John Cale) die zich bezinnen over de spanning tussen privé en publiek en die elk hun persoonlijke kleine paradijs laten zien.

Ik was onder de indruk van ‘Forest (for a thousand years)’ van kunstenaarsduo Janet Cardiff & George Bures Miller. Een surround sound klankinstallatie in de bomen, die een reeks geluiden driedimensionaal weergeeft en je meeneemt op een imaginaire reis. Je zit dus op houtblokken tussen het groen en in een grote cirkel om je heen hangen luidsprekers hoog aan de bomen. Je hoort héél luid een reeks geluiden; een vliegtuig, paarden, een bulldozer, bomen, explosies… en een prachtig stuk muziek: Nunc dimittis, gecomponeerd door Arvo Pärt, uitgevoerd door The Estonian Philharmonic Chamber Choir (hierboven te beluisteren). Héél bevreemdend allemaal, de surround sound doet je haren rechtkomen, het geluid gaat door merg en been en raakt je haast fysiek aan.

En daar zit je dan op een mooie zomerdag, op een houtblok tussen de bomen, met een smeltend ijsje in je hand en tranen die over je wangen rollen. Geraakt door zingende takken en bulldozers in de bomen…

Mijn dierbaar beeldenpark blijft me ontroeren.

 

“My Little Paradise” tot 15 september in het Middelheimmuseum – www.middelheimmuseum.be

www.mi-ka.be