Laat leeftijd – het getal- niet bepalen welke kleren je draagt! FABULOUS OP 50 – en zeker erna

Stijl sarah dorweiler

Stijl en leeftijd. De tijd is voorgoed voorbij dat je je na 50 moest kleden als een seksloos wezen. Liefst dan nog in een kuitlange grijze rok, een fletse cardigan en afgewerkt met een parelketting. Gruwel o gruwel.

Stijl en sexy vanaf 50. We blijven er langer jonger en jeugdiger uitzien dankzij de gezondheidszorg, de wetenschap, ook aan het feit dat we steeds bewuster omgaan met eten en drinken en met ons eigen wel-zijn en wel-voelen. We voelen ons dynamischer, ambitieuzer en sexyer. En dat willen we laten zien in onze manier van kleden.

Aan alle vrouwen hebben we dan maar één boodschap: laat je leeftijd – het getal- niet meer bepalen welke kleren je draagt!  Vier de vrouw die je geworden bent en onthou (als je straks in het pashokje staat): échte stijl is leeftijdsloos.

Enkele spelregels om op te frissen:

1: TERUG NAAR DE BASICS

In elke kleerkast horen de klassiekers thuis. Kies voluit voor goede kwaliteit als het om basisstuks gaat.  Tijdloze blijvers zijn een fantastisch wit hemd (nooit genoeg!), een trench, een wit, zwart, taupe en gestreept t-shirt. Een LBD of little black dress is altijd een zalige safety-first keuze en waarom geen LRD of little red dress. Weet je dat bijna àlle mannen gek zijn op een rode jurk! Is toch een aangenaam weetje voor dating single Wifties.

Denk verder aan de perfecte jeans (hoe ouder, hoe meer tijd het vraagt om de perfecte broek te vinden. Volhouden. Het loont.) en aan een zwarte broek die perfect zit. Deze basics zijn je prijsbeesten. Zij doorstaan alle mood swings en baaldagen.

2: INVESTEER IN JE KLEERKAST

Ga altijd voor de beste koop die je je kan  permitteren. Kwaliteit wint het altijd boven kwantiteit. Misschien is de investering pijnlijk maar het loont écht. De truc is om stuks te kiezen die modern en tijdloos zijn. Investeer zeker in mooi gesneden vestjes, in perfect zittende broeken, cool wool stuks en zijden hemden.

3: STEVIGE FUNDAMENTEN

Goed luisteren naar alle stilisten in de wereld: investereer in de ‘fundamenten’. Het is te zeggen in een goede beha, slip en alle toebehoren. Borsten die ergens halfweg hangen omdat de beha onvoldoende steun geeft, is een no go.

Wil je dat strakker jurkje aan maar het lijf durft diverse kanten uit te gaan, investeer in corrigerend ondergoed. Tenminste als je houdt van het gevoel van een een sardientje in een te krap blikje. (En ja, we zijn ook ervaringsdeskundigen). We herinneren ons de vapeurs bij het aantrekken van dat soort hulpstukken. En op het feestje zelf was het weinig eten en drinken. Een WC-bezoek duurde eeuwen. Het uit- en terug aantrekken is horror. Weet je wat? Het is het ons dat niet meer waard. Liever langer zoeken naar een jurkje dat iets minder strak zit en toch een hoge cool-factor heeft.

Een elegant silhouette is key om fabulous te ogen. Niks zo zalig dan een fantastisch vestje om ‘bulten en builen’ te camoufleren. Het lichaam verandert naarmate we ouder worden.

Vraagje: wie heeft haar beha-maat onlangs nog laten checken bij de professional in de betere lingeriezaak?

4: ZWART IS PRIMA. MAAR NIET ALTIJD… 

Zwart is een mooie en stijlvolle keuze. Maar opgepast, het effect van zwart te dicht bij het gelaat kan een niet zo goed idee zijn. Is het resultaat ‘triest’ en ‘afgetrokken’, probeer andere ‘nieuwe’ en neutrale tinten zoals zwartblauw, taupe en zelfs kaki. Blijven proberen. Trial & error.

5: WIT WIT WIT ! 

Onderschat nooit de kracht van wit. Coco Chanel was niet voor niets de kampioene van wit en witte kraagjes. Er kunnen nooit genoeg witte spullen in een 50+-kleerkast hangen. Niets voor jou? Probeer het één keer. Een mooi wit hemd op een jeans… en de complimentjes komen binnen.

6: GEEN SCHRIK HEBBEN VAN KLEUR

Het leven is grijs genoeg. Een beetje kleur kan best. Onze huidteint én haren worden bleker met het ouder worden. Probeer de truc met een bontere sjaal. Voor de durvers: rood voor de lippen of een kleur die flirt met rode nuances.

7: HET VENIJN ZIT IN DE DETAILS 

Altijd oppassen met (te veel!) ruches, plooien en plissés. Hoe mooi we de plissé-rokjes vinden, het werkt perfect bij een maat 34. Een beetje heup en/of buik en het ziet er snel heel raar uit en dan wil je dat allemaal verdoezelen met lange vesten, sweaters en blouses. Een overdaad van dat soort van details creëert ongewild ‘massa’. Ga voor een uitgepuurd silhouette met moderne accenten. Altijd een winner.

 

Donna Player

Donna Player, verantwoordelijke merchandise voor David Jones (een Australisch modemerk) laat zien hoe zij trendy vertaalt in een  tijdloze look.

 

8: VANAF 50+ BEGINT HET PAS ! 

Laten we heel duidelijk zijn:  50+ is dé leeftijd van het meeste zelfvertrouwen. Misschien dat we soms twijfels hebben met wat kan en niet kan. Maar we hebben zoveel kennis en ervaring dat we die onzekerheid schaakmat kunnen zetten. Niet altijd een makkelijk maar zeker een ontzettend boeiend proces.

Sexyness is subtiel en sterk. Stijl gaat over (zelf)vertrouwen, koop nooit iets dat je geen goed gevoel geeft.  En voor de rest zijn we op een leeftijd dat we ons zo weinig mogelijk iets aantrekken wat ànderen van ons denken.  Zeker niet te hard je best doen. Het plaatje mag er nooit te bestudeerd uitzien.

Nog een ding dat we kwijt willen: dat de handtas nog moet matchen met schoenen, dateert uit onze moeders tijd. Is passé! Voor de rest, volg je gevoel en ervaring en geniet ervan!