Overgekwalificeerd. Ga met enkele 50/55+-werkzoekenden rond een tafel zitten en wat steeds terugkomt is dat ene zinnetje als feedback:”U bent overgekwalificeerd.” Hierachter zit iets veel gemener, met name: “U bent te oud.” of “U bent te duur.”

Overgekwalificeerd zijn op je 50/55 of 60. Dat kan best. Een enkele keer zal het inderdaad zo zijn. En als we eerlijk zijn, kun je dit al van tevoren uit de profielomschrijving halen.

Het zou een term zijn die moest verboden worden.

Wat betekent ‘overgekwalificeerd’ nu echt?

Betekent dat:

je meteen rendeert

je super loyaal bent

je weet wat er te wachten staat

je matuur bent

je meteen op resultaten gefocust bent

je niet meer laat intimideren door externe factoren

je meteen een teamplayer bent

je er stààt

je geen twee keer dezelfde uitleg nodig hebt

je meteen de essentie begrijpt en je niet verliest in te veel details

Zoiets?

Think again beste recruiters! We dagen jullie uit om ook creatief te zijn met feedback te geven!

Voor sfeer en gezelligheid geven we u nu een…  3/10.

Nog een paar uitsmijters:

Liza: “Overgekwalificeerd en voldoet niet aan de eisen” kreeg ik als magere feedback. Wat een arm bedrijf. Ik wil er zelfs niet meer voor werken.”

Koen: “Ik kreeg ooit de vraag:”Op welke leeftijd denk je eraan om met pensioen te gaan?” Mijn eerste reactie was om die persoon een draai om de oren te geven. Dan antwoordde ik met: “30 minuten na mijn dood en ik plan het liefst tijdens de lunchpauze.” ?. Ik kreeg de job. Ik vermoed dat humor en zelfrelativering bijzonder sterke wapens zijn. “

Patricia: “Wie heeft het antwoord op deze hele moeilijke vraag: “Hoe voel je je om leiding te geven aan iemand die minder ervaring heeft dan jij?”. Ik vermoed dat de recruiter prut in de ogen had en te lang op een feestje was blijven hangen. Op mijn cv staat meer dan 30 jaar ervaring als leidinggevende.”