Jij bent helemaal het type voor patchouli.” zegt mijn kapster Christine vorige week. 
 
Zie ik eruit als een oude hippie?” flitst het door mijn hoofd.
 
Hoezo?” vraag ik lacherig. Ik vertel haar nog niet dat ik inderdaad een patchouli addict ben. 
 
Ik vind het echt bij jouw persoonlijkheid passen, je bent allesbehalve mainstream en net als patchouli combineer je het beste uit twee werelden: energie en rust. Je hebt een opwekkend en tegelijkertijd rustgevend effect op mensen.”
 

Hahaha, grappig dat je dat zegt” reageer ik “Ik ben inderdaad een patchouli lover, maar wel stiekem, als een geheime minnaar.

Want eerlijk, patchouli, you love it or you hate it. En maakt iedereen die associatie met hippies en marihuana?
In de flowerpower-periode gebruikten alle hippies patchouili uit India, het was een ware hype, wat deels te maken had met de sterk erotisch stimulerende werking én ook omdat het de geur van cannabis verdoezelde. De etherische olie wordt door stoomdistillatie uit de gedroogde bladeren gehaald. De amberkleurige olie heeft een zoete, rijke, kruidig-aardeachtige geur die hoe ouder hoe beter wordt en die héél lang blijft hangen.
 
Ik was 14 jaar en de intense, warme geur intrigeerde me. Ik droeg jeansbroeken met brede pijpen boordevol geborduurde bloemen en luisterde naar The Doors en Jimmy Hendrickx. Ik was toen al prettig gestoord, maar een échte hippie? Neen, dat was ik niet.

Ik verstopte mijn flesje patchouli als was het vloeibaar goud. Pure patchouli kwam niet achter mijn oren terecht, wel had ik altijd een Mickey Mouse zakdoekje in mijn handtas met een paar druppels patchouli op waar ik graag aan snuffelde.

Mijn mama was ook een patchouli vrouw. Ze deed altijd een paar druppels in haar bad, oooh wat rook ze lekker als we knuffelden. Ik volgde haar voorbeeld graag. 

Van mijn eerste lief kreeg ik Y van Yves Saint Laurent, die was dol op patchouli en gebruikte flinke dosissen in zowat al zijn geurcreaties. 
 
Ook Madonna is verslaafd aan patchouli, het cd-boekje van haar album Like a Prayer werd tijdens de druk met patchouli bewerkt, jaren later kon je dat nog altijd ruiken. 
En bij de Franse adel vloeide patchouli rijkelijk, in de 19de eeuw was patchouli als afrodisiacum al gekend in Europa. 
 
Wist je trouwens dat patchouli heel wat gezondheidsvoordelen heeft en als tegengif gebruikt wordt bij slangenbeten? Je vindt het ook terug in alcoholische- en frisdranken en verschillende parfums. En de olie heeft een bijzondere natuurlijke werking op je huid én je humeur.
 
Montale Patchouli Leaves

Montale Patchouli Leaves

Natuurlijk was het een compliment én een verkooptruc van Christine, want ze heeft de exclusieve geuren van MONTALE Paris in huis. Pierre Montale is een ambachtelijke parfumeur die lang in Saoudi Arabia werkte waar hij parfums creëerde voor de koningshuizen. Rijke, weelderige, volle geuren die heel lang blijven hangen dankzij de aoud, een kostbare olie afkomstig van de aoud-boom. Aoud-olie wordt verkregen door het kostbare hout jarenlang te laten weken in donkere kelders. Door zijn kracht en complexiteit wordt aoud gebruikt als fixeerstof, daarom zit er ook geen alcohol in de parfums. Aoud wordt ook wel vloeibaar goud genoemd omdat het 1.5 keer zo duur is dan goud. Van donkere, zwoele parfums tot zoete, vrolijke en zonnige geuren, mijnheer Montale kent er wat van.

Wat later snuif ik gretig aan Montale Patchouli Leaves. Half bedwelmd roep ik veel te luid: “Patchouli, ik wil je!”. Het water komt me in de mond, ik wil het drinken, zo lekker. De patchouli bladeren worden gedrenkt in vanille en weken dan 2 jaar lang in oude eiken vaten. Mijn god, dit ruikt zo sexy en warm! 

Laat het maar stormen buiten, ik voel me high & dry onder een mist patchouli! 

helene@wifty.be

PARFUMS MONTALE PARIS – vanaf 100 euro – te koop bij Xantippe Brugge: http://www.xantippe.be

Met wat associeer jij patchouli?